Alternative sanatoase la gustari care contin zahar

/ / Modificat: 2018-04-13
Alternative sanatoase la gustari care contin zahar

Copiii din ziua de azi consuma foarte multe calorii de cele mai multe ori din produse foarte bogate in zaharuri procesate si grasimi care nu au un aport nutritiv semnificativ. Fructele si legumele ocupa cea mai mica parte a dietei copiilor si adolescentilor, desi sunt cele care fortifica organismul cu vitamine, minerale si antioxidanti.

Daca legume ii mai convingem pe copii sa manance, din ciorbe, supe sau salate, cu fructele uneori este destul de complicat. Care sunt argumentele noastre in favoarea lor? Fructele au mai putine calorii decat alimentele procesate. Daca vei inlocui gustarile de tip fast-food cu fructe proaspete, va scade considerabil riscul de obezitate si de boli asociate ei.

Care sunt beneficiile fructelor in dieta copilului?

Exista o legatura directa intre rezultatele scolare ale copiilor si dieta lor. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Dalhouise din Canada o dieta saraca in fructe va duce la performante academice mai scazute.

Consumul de fructe creste imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a lupta cu bolile datorita continutului ridicat de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre. Diabetul, atacul cerebral, problemele de vedere, de digestie si anumite tipuri de cancer pot fi evitate printr-un consum optim de fructe.

Merele, fructele de padure, merisoarele si avocado ajuta organismul sa elimine toxinele si sa evite aparitia unor afectiuni precum pietrele la rinichi. Fructele de padure, adica murele, zmeura, afinele, coacazele, contin o cantitate foarte mare de vitamina C care este un antioxidant puternic. Cu cat culoarea fructelor este mai inchisa cu atat sunt mai nutritive. Un studiu realizat in 2012 de o echipa de medici de cercetatori de la USDA-ARS Human Nutrition Research Center on Aging arata ca datorita cantitatii mari de vitamina C, fructele de padure ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive.

Ce fructe ar trebui sa manance copilul?

Pentru o dieta echilibrata este nevoie ca in alimentatia copiilor sa introducem cat mai multe fructe. Un singur sortiment nu va asigura necesarul de vitamine si minerale. De asemenea, energia data de fructe este sustenabila, in sensul ca se elibereaza treptat, spre diferenta de zaharurile rafinate.

Cea mai buna sursa de fructe o reprezinta cele sezoniere si este bine sa puneti in acelasi bol fructe de diferite culori, dimensiuni si texturi pentru ca micutul sa aiba de unde alege. Fructele rosii sunt bune pentru inima, cele galbene cresc imunitatea cele portocalii sunt bune pentru ochi, fructele mov ajuta memoria, cele verzi sunt bogate in calciu. O idee salvatoare si distractiva ar putea fi sa dedicati fiecare zi a saptamanii fructelor de o anumita culoare.

Pentru a-i convinge pe copii sa manance mai multe fructe puteti sa le transformati din cand in cand in suc, amestecand diverse gusturi si texturi. De asemenea, prajiturile cu fructe pot deveni preferatele celor mici, la fel si iaurturile simple in care adaugati diverse fructe congelate sau proaspete.

Si fiindca stim cat de greu poate fi sa iti convingi prichindelul sa manance fructe, ti-am pregatit cateva retete de gustari sanatoase, fara zahar, pentru cei mici, din care nu lipsesc cele mai delicioase fructe. Le puteti prepara impreuna; cei mici adora sa isi ajute parintii ori de cate ori acestia le cer ajutorul.

VEZI RETETA

milkshake banene cacao

VEZI RETETA

smoothie-fructe-padure
VEZI RETETA

tarta crocanta
VEZI RETETA

Cate fructe trebuie sa manance un copil intr-o zi?

Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani ar trebui sa consume minimum 75 de grame de fructe, iar cei intre 4 si 5 ani intre 75 de grame si 110 grame. Intre 9 si 13 ani cantitatea de fructe recomandata este de 110 grame zilnic, iar dupa 14 ani trebuie sa depaseasca 150 de grame.

Pentru a veni in ajutorul nostru, al parintilor care se straduiesc zi de zi sa isi convinga juniorii sa isi manace portia de legume sau fructe, Beko in parteneriat cu FC Barcelona a lansat programul Eat Like a Pro, al carui ambasador este Gerard Pique.

Echipa din spatele acestei campanii spera ca, aratandu-le copiilor cum arata meniurile celor mai mari campioni, ii putem convinge ca alimentele sanatoase sunt interesante si atractive. Pentru multi copii, sportivii sunt ca niste eroi si vor vrea sa ii imite. Cati dintre noi nu ne-am visat in locul vreunui atlet in mare voga pe vremea noastra? Pe aceeasi idee se bazeaza si campania Beko.

Vazandu-i pe cei mai apreciati sportivi ca fac miscare si mananca sanatos, copiii vor vrea sa le urmeze exemplul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fructe alimentatie copii Alimentatie sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre