Importanta jocului in dezvoltarea copilului

/ / Modificat: 2014-04-09
Importanta jocului in dezvoltarea copilului

Joaca este un proces distractiv si educativ care implica stimularea tuturor simturilor copiilor - tactil-senzitiv, auditiv, vizual si olfactiv – prin care cei mici invata multe lucruri si creeaza legaturi puternice cu parintii, fratii si prietenii. Copiii se dezvolta prin activitati care implica explorarea de orice fel, iar jocul este poate cea mai buna modalitate de a face acest lucru. Asigura-te ca prichindelul tau se bucura din plin de farmecul jocului, in conditii de siguranta!

Unii copii definesc joaca drept activitatile la care participa impreuna cu prietenii lor,  pentru altii aceasta implica folosirea unor jucarii, iar altii considera ca jocul este orice activitate in care isi doresc sa se implice si care nu este impusa de parinti, asa cum sunt somnul sau mancatul. Oricare ar fi perceptia celor mici asupra ceea ce inseamna sa se joace, ajuta-i sa se bucure din plin de aceste activitati, oferindu-le toate conditiile de care au nevoie ca sa creasca armonios.

Beneficiile jocului in viata unui copil

Joaca ii ajuta pe copii sa invete sa comunice eficient, sa-si dezvolte rabdarea pentru a putea asculta ceea ce au ceilalti de spus, sa isi dezvolte vocabularul si sa isi mareasca sfera de cunostinte. Copiii nu invata sa comunice doar atunci cand se joaca impreuna cu parintii lor sau cu alti prichindei de aceeasi varsta, ci si atunci cand atribuie roluri jucariilor.

Jocul imaginativ si jocul de roluri sunt resurse extraordinare care ii ajuta pe copii sa isi dezvolte randamentul cerebral. Copiii care se implica in astfel de activitati sunt capabili sa interactioneze la un nivel mai inalt decat cei care isi petrec timpul vizionand desene animate sau utilizand aplicatii mobile si jocuri video.

igienol

Implicarea parintilor in jocul cu copiii

Joaca nu este o activitate destinata exclusiv copiilor, care ii ajuta sa se dezvolte si sa evolueze: ea se adreseaza in aceeasi masura si adultilor. Parintii care se implica in jocul cu cei mici invata sa comunice mai bine cu acestia, intaresc relatia de prietenie cu copiii, isi exerseaza rabdarea si ajung sa cunoasca mai bine personalitatea si nevoile micutilor. Nu ezita sa te alaturi, cat mai des, jocurilor preferate ale copilului tau, spre binele lui si al tau deopotriva!

Importanta jucariilor in dezvoltarea copiilor

Jucariile sunt si ele extrem de importante in dezvoltarea copiilor. Studiile de specialitate au demonstrat ca invatarea se datoreaza in principal jocului, iar jucariile sunt strict destinate acestei activitati. Atunci cand copiii se joaca, invata sa isi dezvolte abilitati care ii vor ajuta pe durata intregii vieti, precum dezvoltarea constiintei de sine, asumarea responsabilitatii pentru actiunile proprii, invatarea comportamentelor sociale, dezvoltarea aptitudinilor motorii, capacitatea de a observa si de a rezolva probleme.

Copiii invata cu ajutorul jucariilor sa rezolve probleme matematice, sa gandeasca logic, sa asculte, sa vorbeasca, sa citeasca si chiar sa scrie.

Atunci cand le atribuie roluri jucariilor, copiii isi transpun gandurile, ideile si sentimentele in cuvinte si astfel invata sa socializeze, sa negocieze, sa coopereze si sa gestioneze conflicte.

Jucariile sunt primele unelte care ii ajuta pe cei mici sa capete primele informatii stiintifice, matematice sau de literatura si ii determina sa invete prin actiune, nu doar prin observare si explorare.

Alegerea jucarilor potrivite si folosirea lor in siguranta

Fara doar si poate, trebuie sa acorzi o atentie deosebita alegerii jucariilor pentru micutul tau, dar si conditiilor in care cel mic le foloseste. In primul rand, este extrem de important sa ii alegi copilului acele jucarii care sunt destinate prichindeilor de varsta lui si care il vor ajuta sa isi dezvolte abilitatile in functie de capacitatea lui de a invata, in concordanta cu perioadele de crestere.

In al doilea rand, concentreaza-te pe curatarea si igienizarea jucariilor, mai ales daca micutul tau obisnuieste sa le ia cu el in parc, la gradinita, in vizite sau in orice loc in care le poate expune la niste germeni care nu sunt prezenti in mediul lui obisnuit. Atunci cand copiii au pana in 2, 3 ani este recomandat ca toate jucariile lor sa fie curatate si dezinfectate zilnic.

In functie de materialele din care sunt confectionate jucariile, le poti igieniza in mai multe moduri: servetele umede antibacteriene, alcool sanitar, solutii speciale de curatare care elimina microbii, asa cum este dezinfectantul fara clor Igienol. Acesta este recomandat in special pentru curatarea si dezinfectarea jucariilor din lemn sau plastic dur si, spre deosebire de produsele care contin clor (hipoclorit de sodiu), jucariile nu vor mai avea mirosul intepator de clor  dupa ce sunt clatite cu apa,. Produsul este foarte eficient in indepartarea microbilor si contribuie la asigurarea unui mediu sigur de joaca pentru copilul tau.

Ai grija si de igiena locului de joaca al puiului tau, esentiala pentru prevenirea imbolnavirilor. Copiii se joaca de obicei pe podea, unde ating cu mainile suprafetele de regula contaminate cu microbi. Poti apela tot la  produsele Igienol, care nu pun in pericol sanatatea (spre deosebire de produsele pe baza de clor), omorand bacteriile (Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterococcushirae), virusurile (Adenovirus, Poliovirus) si fungii (Candida albicans, Aspergillus niger - "mucegai").

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre