Cum sa iti alegi medicul ginecolog potrivit

/ / Modificat: 2017-04-24
Cum sa iti alegi medicul ginecolog potrivit

Sa alegi medicul ginecolog potrivit inseamna sa iti gasesti un ajutor de nadejde in unele dintre cele mai delicate momente ale vietii tale. Relatia cu acest specialist trebuie sa fie una de succes, deoarece el te ajuta sa previi si sa tratezi afectiunile aparatului reproducator si sa iti intemeiezi o familie.

Ginecologul te observa in cele mai intime ipostaze, iar tu trebuie sa ajungi sa te simti confortabil in prezenta lui. Iata de ce chimia dintre medic-pacient este esentiala in aceasta situatie! Controlul ginecologic regulat este obligatoriu pentru orice femeie activa din punct de vedere sexual, chiar si dupa incheierea vietii reproductive.

Dezvolta o relatie de incredere si colaborare cu ginecologul tau, alegand specialistul compatibil cu nevoile tale. Sfaturile de mai jos iti fac misiunea mult mai usoara!

Identifica-ti nevoile

Daca vrei sa iti faci anual analizele ginecologice de rutina (examinarea pelvina, testul Papanicolau, examinarea sanilor etc.), un ginecolog generalist iti poate oferi o consultatie satisfacatoare. Insa daca intentionezi sa ramai insarcinata in urmatorii ani, cauta inca de pe acum un specialist in obstretica recomandat de surse de incredere.

Daca suferi de anumite afectiuni sau ai preocupari specifice privind sanatatea ta intima, informeaza-te asupra celor mai buni ginecologi pe anumite specializari (probleme de fertilitate, incontinenta urinara, chirurgie reconstructiva etc.). Fiecare medic are punctele sale forte, asa ca atunci cand ai o anumita problema, cauta specialistul care o solutioneaza in mod curent.

Afla cate interventii de acest tip efectueaza lunar si ce complicatii a intalnit in practica sa. Ai dreptul sa te interesezi asupra tuturor acestor informatii, astfel incat sa beneficiezi de cea mai buna ingrijire pe care o poti primi.  

Cauta referinte despre specialistul pe care il cauti

Pentru a evita situatiile neplacute, cel mai bine este sa ceri referinte despre un anumit specialist, de la persoane pe care le cunosti si in care ai incredere. Programeaza consultatii cu mai multi medici recomandati din surse credibile si vezi care sunt optiunile tale: timpul si energia investite initial se vor recupera in timp, cand vei avea confortul de a colabora ani la randul cu ginecologul perfect pentru tine.Femeie_medic_ginecolog 

Gaseste un specialist care iti pune bunastarea pe primul plan

Va fi intotodeauna mai usor sa ai incredere intr-un medic dispus mereu sa iti sara in ajutor si preocupat in primul rand de bunastarea ta. Acest lucru inseamna ca iti va recomanda intotdeauna solutiile cele mai bune pentru tine (nu va insista sa nasti prin operatie de cezariana, doar pentru ca spitalul in care lucreaza adopta aceasta politica), va avea rabdare sa te asculte, sa iti explice detaliat tot ce trebuie sa stii despre sanatatea ta reproductiva, sa iti ofere alternative din care sa alegi si sa raspunda cu adevarat nevoilor tale. In relatia ta cu medicul ginecolog, important este sa te simti importanta.

Cauta un specialist cu care sa poti comunica deschis

Ginecologul potrivit pentru tine este cel cu care sa poti comunica deschis, astfel incat sa aveti o relatie bazata pe sinceritate. Este important sa poti sa ii adresezi orice intrebare te framanta, iar el sa iti raspunda cu transparenta de fiecare data.

Informatiile pe care le primesti trebuie sa fie complete, de la procedurile necesare pentru tratarea unei probleme, pana la costurile lor si modalitatile in care le poti acoperi. Un medic ginecolog bun isi va arata disponibilitatea in cazuri de urgenta, chiar si in afara orelor de program la clinica. Un medic nepotrivit pentru tine este cel care nu respecta orele programarilor, nu raspunde apelurilor tale in cazuri de urgenta si nu este disponibil tocmai in momentele in care ai cea mai mare nevoie.Medici_ginecologi 

Nu accepta sa fii judecata

Toata lumea stie ca in viata exista idealuri legate de modul de viata, alimentatie, relatii personale si alegeri care vin in sprijinul mentinerii starii de sanatate. In realitate, putine persoane pot respecta cu sfintenie aceste reguli generale de conduita. Iata de ce medicul ginecolog potrivit pentru tine ar trebui sa iti poata accepta greselile, fara sa te judece.

El nu este in masura sa iti impuna schimbari pe care nu ti le doresti si nici sa te critice sau sa te jigneasca. Accepta de la ginecologul tau sfaturile avizate privind prevenirea si tratarea problemelor cu care te confrunti, insa nu tolera un comportament care te stanjeneste. Nu vei fi niciodata suficient de relaxata pentru a comunica deschis cu un astfel de medic ostil si indisponibil pentru a-ti fi cu adevarat de ajutor.  

Fii o pacienta informata

Atunci cand esti un pacient informat, iti cunosti cu adevarat nevoile si stii care este specialistul cu adevarat capabil sa ti le satisfaca. Este responsabilitatea ta sa te preocupe propria sanatate reproductiva, mai ales ca in era tehnologiei ai la dispozitie numeroase surse din care te poti documenta.

In acest fel, tu si ginecologul tau puteti colabora mai eficient. Atunci cand ti se recomanda o formula de tratament, poti avea intrebari si curiozitati, poti contesta ce ti se pare nepotrivit si poti lua decizii mai bune pentru tine. Dezbaterile cu specialistul sunt intotdeauna constructive in aceste situatii.

Asigura-te ca impartasiti aceleasi valori

Daca te duci la medicul ginecolog pentru a primi o recomandare despre cele mai bune pilule contraceptive pe care le poti folosi, iar specialistul refuza cu vehementa sa ti le prescrie intrucat nu crede in siguranta acestei metode de prevenire a unei sarcini nedorite, inseamna ca nu impartasiti aceleasi valori.

In aceste conditii, este dificil sa beneficiezi de serviciile de calitate la care te astepti. Unii specialisti nu reusesc sa separe credintele personale de practica lor medicala, un impediment major pentru reusita procesului terapeutic. In cazurile de incompatibilitate, este bine sa te reorientezi catre un ginecolog cu care sa impartasesti aceleasi valori.

Tu cum ti-ai gasit ginecologul potrivit? Care sunt calitatile care te-au convins sa ramai o pacienta fidela? Poveste-ne despre experienta ta in sectiunea comentariilor de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre