Cele mai importante noutati in domeniul medicinei regenerative

/ / Modificat: 2013-08-19
Cele mai importante noutati in domeniul medicinei regenerative

Sangele din cordonul ombilical a devenit in ultimii ani o sursa valoroasa de celule stem hematopoietice. Celulele stem sunt acele celule care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor. Ele au o importanta deosebita deoarece au capacitatea de a vindeca tesuturile si organele dupa diverse boli sau traumatisme. Celule stem inseamna viata, inseamna posibilitatea palpabila de a trata boli considerate in trecut incurabile.

Studiile din ultimii ani au oferit argumente pentru noi utilizari clinice in domeniul in continua dezvoltare al medicinei regenerative bazata pe celulele stem. Astfel, celulele stem reprezinta din ce in ce mai mult un material de importanta majora pentru medicina regenerativa.

Stiati ca?...

Inca din perioada intrauterina, bebelusii isi pot ajuta mamele cu propriile lor celule stem

Studiile efectuate in ultimii ani au aratat ca in timpul sarcinii apare un schimb de material genetic si celule intre fat si mama. Numarul celulelor fetale creste pe perioada sarcinii si culmineaza in momentul nasterii.

Un studiu efectuat la "Fred Hutchinson Cancer Research Center" din Seattle a identificat pentru prima data prezenta celulelor fetale in creierul uman de sex feminin, "distribuite in mai multe regiuni ale creierului, care raman acolo pe intreaga durata a vietii (cea mai batrana femeie, in a carei creier a fost identificat ADN-ul masculin a avut varsta de 94 de ani)".

Cateva studii anterioare au indicat faptul ca femeile  care au avut mai multe sarcini prezinta un risc mai scazut pentru a dezvolta cancer cerebral. Aceste studii au indicat posibilitatea ca celulele fetale sa contribuie la imunoprotectie  impotriva celulelor tumorale, dupa cum s-a sugerat ca ar fi prezente in alte tipuri de cancere (san, organele de reproducere sau de colon).

Aceste studii arata cu siguranta progresele facute in domeniul medicinei regenerative si pasii de netagaduit prin care parintii le pot oferi copiilor lor dreptul la o a doua sansa, dar si modul prin care mamele pot beneficia de schimbul de material genetic care le ofera imunitate impotriva diverselor afectiuni.

Cordonul ombilical este o sursa ce abunda in celule stem

Numarul celulelor din tesutul cordonului ombilical poate fi marit considerabil, acestea fiind foarte stabile, afirma Dr. Bridget M. Deasy de la Departamentul de Chirurgie  Ortopedica din cadrul Universitatii Pittsburgh School. "Experimentele noastre indica faptul ca cel putin 21 de milioane de celule stem si cel mult 500 de milioane pot fi depozitate dintr-un singur cordon ombilical dupa nasterea unui copil", afirma Dr. Deasy.

A fost aprobat patentul pentru primul os artificial creat cu celule stem din cordon ombilical

O echipa de cercetatori a primit aprobarea pentru dezvoltarea primului patent al unui nou biomaterial ce faciliteaza generarea de tesut osos din celulele stem ale cordonului ombilical.

Aceasta metoda nu a fost inca aplicata in vivo sau pe pacienti, ea are insa un mare potential de utilizare in reconstructia oaselor sau a structurilor osteocartilaginoase sau in inlocuirea cartilagiilor din membre.

A fost creat un ficat uman din celule stem

Echipa de cercetare din cadrul Departamentului de Medicina Regenerativa de la Universitatea Yokohama a creat pentru prima data un "mugur" hepatic, cu latimea de circa 4 milimetri, prin combinarea aceluiasi tip de celule umane care dau nastere ficatului in etapa de dezvoltare embrionara.

Dupa 4-6 zile de crestere in capsula Petri, mugurii hepatici au fost transplantati in soareci, unde s-au format rapid noi vase de sange, asemenea retelei de artere si vene specifice ficatului adult. Ficatul creat din celule stem a continuat sa creasca timp de doua luni in gazdele in care a fost transplantat.

Desi mai e nevoie de cercetari amanuntite inainte ca aceste tehnici sa fie aplicate pacientilor, descoperirea cercetatorilor japonezi este un pas esential in crearea de organe in vitro, care vor putea fi folosite ulterior pentru transplant.

Reusitele totale ale experimentelor in curs de desfasurare vor deveni solutia principala pentru tratarea unor boli dintr-o paleta larga de afectiuni, considerate in trecut boli incurabile: Parkinsonul, diabetul, cancerul de mai multe tipuri, scleroza multipla, afectiuni cardiace diverse.

Pentru a fi la curent in permanenta cu progresele din domeniul medicinii regenerative, poti accesa cordcenter.ro/wikistem-noutati-medicale.html.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre