Vitamina B1

/ / Modificat: 2005-12-15
Vitamina B1





 

Tiamina face parte din complexul de vitamine B. Se prezinta sub forma unei pudre transparente, albicioase, hidrosolubile. Vitamina B1 reactioneaza la lumina, caldura, umiditate, dar nu rezista la alcalinitate sau oxidanti.

Majoritatea cerealelor din comert sunt bogate in tiamina, fapt mentionat pe etichetele respective.

Doza zilnica recomandata:  1,2–1,5 mg

De remarcat ca necesarul copiilor se situeaza intre 0,5 si 1,2 mg, al adolescentilor si al femeilor in jurul a 1,3 mg; cel al barbatilor este de 1,5 mg. Alcoolicii, bautorii de cafea, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa mareasca doza zilnica de la 0,3 la 0,5 mg.

Surse

Vitamina B1 se gaseste in stare naturala in mai multe alimente precum cerealele integrale, drojdia de bere, legumele, carnea (mai ales cea de porc si organele), pestele, galbenusul de ou, laptele; de asemenea, in paine si pastele fainoase din faina integrala.

Roluri si caracteristici

— vitamina B1 intervine in metabolismul celulelor;

— participa la producerea energiei necesara functionarii generale a organismului si la pastrarea unei temperaturi corporale adecvate;

— amelioreaza digestia;

— ajuta organismul sa contracareze efectele toxice ale alcoolului.

Tulburari - deficit sau exces



  

Tulburari atribuite deficitului de vitamina B1

Diminuarea cantitatii de vitamina B1 duce la scaderea poftei de mancare, senzatia de oboseala permanenta, tulburari de memorie, iritabilitate, probleme digestive, tulburari ale ritmului cardiac si maladia numita beri­beri. Aceasta, altadata raspandita in tarile subdezvoltate, se manifesta prin rigiditate si dureri ale membrelor inferioare. Muschii atrofiati devin flasci si paralizeaza treptat. Ulterior, se intampla la fel si cu membrele superioare, cu aparatul cardiac si respirator; in final, se instaleaza confuzia mentala.

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina B1

Probabilitatea sa se instaleze hipervitaminoza este scazuta deoarece vitamina B1 nu este toxica, nici chiar consumata in cantitati de 300 ori mai mari decat doza zilnica recomandata. Faptul ca tiamina este hidrosolubila si eliminata prin rinichi, determina evitarea acumularii nedorite a acesteia.

Note utile

— Tiamina amelioreaza raul de miscare.

— Suplimentul de tiamina, supranumita si vitamina moralului, poate induce o stare de liniste, calm si optimism.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre