Cand e prea devreme sa-ti culci copilul

/ / Modificat: 2014-04-16
Cand e prea devreme sa-ti culci copilul

Ora la care iti culci copilul, seara, este importanta, intrucat daca il bagi la somn prea devreme, risti sa se trezeasca peste noapte, iar daca il bagi in pat prea tarziu, s-ar putea sa il trezesti cu greu dimineata si sa fie molesit si obosit toata ziua. Specialistii au descoperit, recent, ca cei mai multi parinti isi baga copiii la somn mai devreme decat ar trebui, ceea ce atrage dupa sine probleme cu somnul.

Ceasul biologic, indicator al orei potrivite de somn

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Colorado, Boulder, copiii isi pot da singuri seama de ora potrivita de somn pentru ei, in functie de propriul lor ceas biologic, care este "guvernat" de melatonina, denumit si hormonul intunericului. Pe masura ce afara se lasa intunericul, organismul elibereaza cantitati crescute de melatonina, care da starea de somnolenta. Prin urmare, nu conteaza foarte mult ora la care vrei tu sa culci copilul, ci mai degraba ora la care organismul lui este pregatit pentru somn.

Cercetatorii americani au efectuat si un studiu, in care au urmarit nivelurile de melatonina din organism ale unui grup de copii cu varste cuprinse intre 30 si 60 de luni, timp de sase seri la rand. Au analizat intervalul de timp care le-a luat copiilor sa adoarma dupa ce au fost bagati in pat, dar si comportamentul acestora din jurul orei de culcare.

Rezultatele studiului au evidentiat faptul ca nivelurile de melatonina tindeau sa creasca in jurul orei 19:40. Copiii erau bagati in pat in jurul orei 20:10-20:15 si adormeau cam la 30 de minute distanta dupa aceea. Asadar, copiii care au fost bagati la somn dupa doar 30 de minute de la inceputul eliberarii hormonului somnolului in corp nu au adormit imediat dupa ce au fost pusi in pat.

Monique K. LeBourgeois, profesor asociat, fiziolog si coordonatorul studiului, sustine ca este normal sa se intample acest lucru, intrucat nu poti adormi atunci cand creierul este alert, nu esti obosit si te gandesti la joaca.  

1 din 5 copii este bagat la somn prea devreme

Potrivit specialistilor, persoanele sanatoase ar trebui sa adoarma in cel mult 20 de minute de cand pun capul pe perna, intrucat daca se depasesc 30 de minute, sunt predispuse la probleme de somn, in special la insomnii. Insa unii copii analizati in cadrul studiului au stat treji si 90 de minute dupa ce au fost bagati in pat, semn ca parintii ii culcau mult prea devreme.

Culcarea prea devreme a copiilor este cauza principala pentru care acestia opun rezistenta la somn, fac accese de furie ori se trezesc frecvent noaptea. De aceea, LeBourgeois recomanda parintilor sa isi culce copiii putin mai tarziu, pentru a permite melatoninei sa se instaleze in corp si sa induca starea de somnolenta, care grabeste procesul de adormire.

Copiii cu intervale mai lungi intre debutul de eliberare a melatoninei in corp si orele de culcare au adormit mai repede dupa ce au fost bagati in pat si au opus mai putina rezistenta decat cei care erau bagati la somn prea devreme, sustine profesorul. Mai simplu spus, cu cat copilul este mai obosit atunci cand este bagat la somn, cu atat adoarme mai repede si mai profund. Daca este inca alert si are chef de joaca, nu va sta astamparat in pat, zeci de minute, pana cand va reusi sa adoarma, de aceea, opune adesea rezistenta.  

Tu la ce ora iti culci de obicei copilul? Spune-ne daca ai probleme in a-l adormi sau nu, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ora culcare copii Program somn copii Probleme somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre