Suzeta reduce riscul de moarte subita la bebelusi

/ / Modificat: 2017-10-01
Suzeta reduce riscul de moarte subita la bebelusi

Bebelusii care sunt pusi la culcare cu suzeta in gura se pare ca sunt expusi unui risc mai mic de a suferi de Sindromul mortii subite , potrivit rezultatelor revelate de cercetatori in urma unor studii. Incidenta sindromului mortii subite infantile (SMSI) a fost mai mica in cazul bebelusilor care au adormit cu suzeta fata de cei care nu.

Se pare ca Institutul de Sanatate American a recomandat tuturor parintilor sa ofere bebelusilor suzeta inainte de culcare. Pentru a nu aparea deficiente in ceea ce priveste vorbirea si sanatatea dintilor, foloseste suzete ortodontice.

Totusi, daca nu insista daca bebelusul refuza suzeta si nu o inmuia in nimic dulce. De mentionat si faptul ca unii experti recomanda folosirea suzetei numai dupa prima luna de viata. Asa vei avea ocazia sa il obisnuiesti pe bebelusul tau alaptatul.

Dormitul cu suzeta

Specialistii de la Fundatia pentru Studiul Mortii Subite la Bebelusi (FSID) recomanda folosirea suzetei chiar si pentru somnul din timpul zilei, pentru a reduce riscurile de moarte in patut la sugari. Specialistii spun si ca nu ar trebui sa te ingrijorezi daca bebelusului ii cade suzeta din gura in somn.

Nimeni nu stie exact in ce mod suzeta protejeaza impotriva mortii subite la bebelusi, insa exista cateva teze:

• Capatul cu inel al suzetei poate ajuta bebelusul sa mentina o oarecare distanta intre nas (sau gura) si asternuturi, iar procesul de supt sa imbunatateasca felul in care bebelusul controleaza caile respiratorii superioare;

• Folosirea suzetei poate afecta pozitia de somn a bebeluslui intr-un mod pozitiv care sa previna Sindromul mortii in somn la bebelusi;

• Folosirea suzetei poate stimula organismul bebelusului astfel incat sa nu intampine probleme de respiratie sau de inima in timpul somnului.

Specialistii sunt de parere ca suzeta poate ajuta la prevenirea sindromului mortii subite prin pozitionarea cailor respiratorii din zona nasului si a gurii intr-un fel care poate impiedica bebelusii sa se sufoce in somn.

Masuri de precautie

Faptul ca folosesti suzeta cand pui bebelusul sa doarma nu inseamna ca nu trebuie sa ai in vedere si celelalte masuri de precautie pentru prevenirea mortii in somn la bebelus, cum ar fi sa tii patul bebelusului in aceeasi camera in care dormi tu cel putin in primele sase luni, sa nu fumezi, dormitul pe spate, infasatul corect, lipsa jucariilor pufoase, asternuturi bine intinse, saltea ferma etc.

Rata mortalitatii in randul bebelusilor (majoritatea sub 12 luni) a scazut simtitor de cand parintii au inceput sa le ofere suzeta inainte de somn.

Atunci cand s-au luat in considerare si alti factori de risc, cum ar fi varsta mamei, statutul socio-economic si fumatul, bebelusii care au dormit cu suzeta au fost cu 90% mai putin supusi riscului de moarte subita infantila, potrivit cercetatorilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suzeta bebelusi Suzeta la nou nascuti Suzeta sugari Suzeta la bebelusi Moarte subita Sindromul mortii subite sugari

Articole recomandate

Citeste si despre