Sindromul bebelusului scuturat (Shaken baby syndrome)

/ / Modificat: 2017-06-29
Sindromul bebelusului scuturat (Shaken baby syndrome)

Sindromul bebelusului scuturat (SBS) este numele dat unei afectiuni cerebrale foarte grave care apare atunci cand un adult scutura violent un bebelus sau un copil mic. In cele mai multe cazuri adultul este nervos si incearca sa faca bebelusul sa nu mai planga.

Cand capul bebelusului este scuturat inainte si inapoi, creierul sau loveste craniul cauzand vanatai, umflaturi, presiune si sangerare in si in jurul creierului. Impactul cauzeaza deseori sangerare la nivelul retinei - portiunea sensibila a ochiului care trasmite imagini catre creier.

Un copil cu SBS poate, de asemenea, suferi de leziuni la nivelul maduvei spinarii sau gatului, precum si fracturi la nivelul oaselor.

Gravitatea leziunilor depinde de timpul in care bebelusul a fost scuturat, insa doar 5 pana la 10 secunde sunt suficiente pentru a produce leziuni severe si chiar decesul bebelusului.

Nu zdruncina niciodata un bebelus! Circa 30% dintre copii mor din cauza leziunilor provocate de zdruncinarea bebelusului, si un alt procent de 30-50% sufera:

- efecte neurologice grave;
- retard mintal;
- tulburari de invatare;
- orbire;
- atacuri de apoplexie;
- tremur.

SBS apare doar la bebelusi?

Majoritatea leziunilor ce au la baza scuturatul copilului apar la copiii mai mici de 2 ani, desi uneori sindromul apare chiar si la copii de 5 ani. In general media de varsta este de 6-9 luni. In special bebelusii si copiii mici sunt vulnerabili la acest tip de leziune deoarece capul lor este proportinal mai mare decat restul corpului si muschii gatului sunt relativ slabi, ceea ce face dificila sustinerea capului.

In plus, capul imatur al unui bebelus este mai subtire si vasele de sange sunt mult mai susceptibile la rupturi decat cele ale unui copil mai mare sau ale unui adult.

Trebuie stiut ca un bebelus si chiar un copil pana la varsta de 5 ani nu trebuie considerat a fi un adult in miniatura, el este diferit din punct de vedere al dezvoltarii, iar anatomia unui bebelus difera foarte mult de cea a unui adult:

- capul este foarte mare si greu in comparatie cu restul corpului;

- gatul nu are inca muschii suficient dezvoltati, asa incat nu poate sustine capul asa cum ar trebui; astfel, capul bebelusului este zdruncinat chiar mai mult decat restul capului producandu-se rupturi ale vaselor de sange; sangele invadeaza apoi interiorul capului si se produce o hemoragie care inunda creierul.

Sindromul bebelusului zdruncinat nu tine cont de statutul social, varsta, religia sau etnia parintilor, apare in toate tipurile de familii. De cele mai multe ori, motivul care ii face pe adulti sa zdruncine un bebelus este plansul. Iar daca persoana respectiva nu reuseste sa calmeze copilul, exista riscul ca, in criza nestapanita de furie, sa-si scuture copilul fara discernamant.

Ce se poate intampla cu un bebelus care este scuturat?

Exista o serie intreaga de consecinte ale sindromului bebelusului scuturat insa, cel mai des intalnite sunt:

- leziuni la nivelul ochilor sau chiar orbire;
- probleme de auz;
- dizabilitati de vorbire;
- leziuni la nivelul gatului sau maduvei spinarii;
- dizabilitati de invatare;
- probleme de comportament;
- stare vegetativa permanenta;
- probleme de dezvoltare sau retard mintal;
- crize;
- paralizie;
- deces.

Cum pot sti daca cineva mi-a scuturat bebelusul?

Simptomele depind de gravitatea leziunilor. Simptomele cel mai putin evidente sunt voma, letargie si iritabilitate. Un bebelus cu SBS poate avea un apetit scazut sau dificultati in a se hrani, poate parea un pic rigid, iar ochii pot fi sticlosi, se poate sa nu fie capabil sa isi ridice capul sau sa isi focuseze ochii pe un anumit obiect.

Deoarece celulele creierului sunt distruse si creierul este privat de oxigen, schimbarile neurologice continua sa apare. In cele mai severe cazuri, bebelusul poate avea dificultati in a respira, poate face crize sau chiar un stop cardiac, isi poate pierde cunostinta.

Daca exista suspiciunea ca bebelusul poate suferi de SBS, trebuie chemat imediat medicul deoarece doar cateva minute pot face diferenta in gravitatea leziunilor suferite de bebelus.

Cum pot preveni sa nu se intample asta cu bebelusul meu?

Trebuie sa fii foarte selectiva cu persoanele care au grija de copilul tau si asigura-te ca toti cei care stau cu bebelusul stiu ca nu este niciodata in regula sa scuturi bebelusul. Invata cum sa iti linistesti bebelusul atunci cand plange si daca simti ca devii nervoasa sau frustrata cu bebelusul trage aer adanc in piept, asaza-l usor in patut si incearca sa te calmezi.

Daca simti ca nu iti poti controla furia, cheama pe cineva sa stea cu bebelusul putin si intre timp tu fa o baie fierbine sau fa ceva ce stii ca te va calma cu siguranta.

Daca bebelusul tau nu se opreste din plans si simti ca nu te mai poti stapani, iata cateva sfaturi pe care sa le urmezi:

- pune bebelusul in patut sau in alt loc sigur si paraseste incaperea;

- ia o pauza si fa ceva care sa-ti distraga atentia; suna-ti o prietena (o alta mamica sigur iti va intelege starea si va putea sa te ajute cu sfaturi ca sa te linistesti).

NU UITA! Chiar daca uneori te aduce in pragul disperarii, plansul copilului tau este modul lui de a comunica!

Daca lasi copilul cu altcineva, exista cateva lucururi pe care ar trebui sa le explici persoanei respective:

- zdruncinatul nu estei niciodata o solutie potrivita!
- lasa numarul tau de telefon si explica-i ca te poate suna in orice moment;
- nu lasa niciodata bebelusul in grija unei persoane care se enerveaza usor.

Sindromul bebelusului scuturat poate aparea accindental cand ma joc cu bebelsul?

Nu. Leganatul bebelusului pe picioare sau in patut, aruncatul lui in aer in joaca, nu vor determina aparitia sindromului bebelusului scuturat. De asemenea, SBS este foarte putin probabil sa apara din cauza unei cazaturi accidentale.

Sindromul este cauzat de zdruncinare violenta.

NU este cauzat de:

- jocul obisnuit adecvat varstei copilului;
- leganatul usor al copilului pe picioare, in brate sau in leagan;
- resuscitarea cardio-respiratorie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni copii Sanatatea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre