Refluxul gastroesofagian la bebelusi

/ / Modificat: 2017-10-01
Refluxul gastroesofagian la bebelusi

Boala de reflux gastroesofagian este cauzata de urcarea acidului si sucurilor gastrice in esofag, tubul ce uneste gatul cu stomacul si este specifica adultilor. Bebelusii pot indura mai greu arsurile provocate de aceasta afectiune, care, pe langa disconfortul continuu, poate duce si la carierea dintilor din cazua acizilor gastrici care ataca smaltul.

Boala de reflux gastroesofagian se produce atunci cand relaxarea sfincterului esofagian inferior se produce intr-un moment nepotrivit (in alt moment decat al inghitirii alimentelor) si se mentine deschis pentru o perioada indelungata. In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii. Urcarea continutului gastric in esofag se produce din cauza inchiderii incomplete a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior).

Factori favorizanti ai refluxului gastroesofagian

Totusi unele alimente produc relaxarea sfincterului, favorizand refluxul. Astfel de alimente sunt cele:

• care contin cacao, menta sau ceapa;
• bogate in zahar;
• bogate in grasimi.

Alte alimente, desi nu produc relaxarea sfincterului, produc arsuri esofagiene esofagului deja iritat: condimentele, citricele si produsele din rosii.

Exista si factori de risc ce nu tin de alimentatie:

• supraponderalitatea;
• anumite medicamente, de genul medicamentelor pentru astm sau emfizem ce determina relaxarea sfincterului;
• sclerodermia, o boala rara in care sistemul imun distruge tesuturile sanatoase (boala autoimuna).

Efectele acizilor gastrici asupra esofagului bebelusului

In cazul in care continutul gastric ce a urcat in esofag nu este indepartat rapid, acesta va irita mucoasa esofagiana si va produce senzatie de caldura, pirozis sau durere retrosternala, numita disfagie.

In mod normal continutul refluat este impins rapid in stomac prin contractii ale esofagului (peristaltica). Saliva, ce contine un antiacid natural (bicarbonat) ajuta la protejarea mucoasei esofagiene si la neutralizarea acidului.

Ce simt bebelusii cu reflux gastroesofagian

Simptomele principale ale bolii de reflux gastroesofagian includ afectiuni ale plamanilor sau ale nasului, gatului si urechilor:

• gust acru sau amar;
tuse seaca si respiratie urat mirositoare;
• salivare excesiva, care este neplacuta pentru bebelus;
• senzatie de arsura persistenta (pirozis).

Aceasta din urma poate aparea dupa masa (apare de obicei la 2 ore dupa masa), in pozitie culcata sau la aplecarea inainte. In cazul unei boli severe de reflux gastroesofagian, pirozisul poate dura o perioada indelungata, de exemplu cateva ore.

Pentru a trata simptomele severe de boala de reflux gastroesofagian, ca pirozisul, senzatia de caldura sau durerea retrosternala pot fi tratate cu antiacide sau prin modificarea dietei.

Complicatii ale refluxului gastroesofagian la bebelusi

Boala de reflux gastroesofagian in stadii avansate poate produce complicatii:

• inflamatie severa a esofalului (esofagita) sau iritatie a faringelui;

• eroziuni ale mucoasei esofagiene ce pot deveni ulceratii de tip afte bucale;

• aparitia cariilor, declansate de acidul ce ajunge in gura, afectand smaltul dintilor;

• ingustari ale esofagului (stricturi esofagiene);

• sangerari la nivelul esofagului;

• esofag Barret, afectiune caracterizata prin inlocuirea celulelor mucoase esofagiene cu celule asemanatoare celor de la nivelul stomacului si intestinului;

• tuse persistenta, astm sau pneumonie;

• modificari in structura plamanilor sau laringelui, ce pot fi observate prin aparitia raguselii sau a laringitelor frecvente.

Daca observi iritatii sau inflamatii la nivelul gurii, gatului, dintilor bebelusului, iar voma este intepatoare, inseamna ca aciditatea este prea crescuta in continutul pe care copilul in expulzeaza din stomac si este cazul sa te consulti cu un medic.

De cele mai multe ori, o persoana cu reflux gastroesofagian acut ramane cu el toata viata si medicatia este necesara constant, insa in unele cazuri afectiunea se amelioreaza simtitor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reflux gastroesofagian bebelusi Afectiuni gastrointestinale bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre