Rahitismul la sugar

/ / Modificat: 2010-07-23
Rahitismul la sugar
Intrebare:

- Am o fetita de 6 luni si in primele 6 luni am administrat fetitei vigantol 2 picaturi pe zi. La un control medical doctorul de familie mi-a spus ca are un inceput de rahitism, adica are capul moale pe partea stanga, iar eu am observat ca ii trosneste piciorusul la genunchi si la glezna, mai ales dupa ce se trezeste din somn. Mi s-a recomandat sa ii suplimentez doza de calciu cu VISOL sirop si respectiv gluconat de calciu, o fiola pe zi timp de 10 zile si sa maresc doza de vigantol la 4 picaturi. Exista probleme in ceea ce priveste dezvoltarea copilului? Pe baza acestui tratament se poate recupera? Greutatea copilului este de 7.5Kg, la nastere a avut 3Kg, iar fontanela este destul de mica. Este alimentata la san, mananca piure de mere si de zarzavat.

Raspuns:





 

Dezvoltarea corespunzatoare a sugarilor si copiilor se poate aprecia in functie de diferiti parametrii, nu numai in functie de greutate. De aceea, in primul an de viata se recomanda vizitele periodice la medicul de familie sau la medicul pediatru, tocmai pentru ca prin examenul fizic general, medicul poate depista si combate din timp orice intarziere sau tulburare in dezvoltarea psihomotorie armonioasa.

Rahitismul este una dintre bolile metabolice caracteristice acestei perioade de varsta, avand o incidenta maxima de aparitie intre 3 si 6 luni, dar poate aparea si mai tarziu.


Se caracterizeaza printr-o tulburare de mineralizare a oaselor care isi pierd rigiditatea, aparuta in perioada de crestere ca urmare a carentei de vitamina D si favorizata  de: prematuritate, anotimp rece si clima temperata (prin lipsa expunerii la soare), unele boli (sindroamele de malabsorbtie, insuficienta renala cronica, atrezia biliara extrahepatica, acidoze renale tubulare) sau anumite tratamente (corticoterapia indelungata, tratamentul cu fenobarbital sau fenitoin).



Suspiciunea de rahitism aparuta ca urmare a observarii unor modificari osoase la examenul cilnic, necesita confirmare biologica si radiologica.

Cu tratament pe baza de calciu si vitamina D in doze mari (dupa o schema de tratament recomandata de catre medic) si pe perioade lungi de timp, rahitismul poate fi vindecat.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre