Pozitia asimetrica a picioruselor

/ / Modificat: 2010-07-22
Pozitia asimetrica a picioruselor
Intrebare:

- Fetita mea de 10 luni a inceput sa mearga tinuta de manuta. Problema e ca doar cu stangul merge bine cu dreptul merge pe varf. Cand sta in picioare are aceeasi problema. Trebuie sa ma ingrijorez?

Raspuns:

Pozitia asimetrica a picioruselor si mersul pe varfuri cu un picior, pot fi datorate faptului ca are un piciorus mai scurt decat celalalt, situatie care se intalneste cel mai frecvent in luxatia congenitala de sold.


Pozitia asimetrica a picioruselor si mersul pe varfuri cu un picior, pot fi datorate faptului ca are un piciorus mai scurt decat celalalt, situatie care se intalneste cel mai frecvent in luxatia congenitala de sold.

Luxatia congenitala de sold (LCS) sau displazia congenitala de sold, este un defect de dezvoltare a articulatiei soldului, care se produce inca din viata intrauterina si ale carei cauze sunt insuficient cunoscute. Este mai frecventa la fetite decat la baieti si mai frecvent la soldul stang decat la dreptul.

Se considera ca: antecedentele familiale de LCS, prezentatia pelvina la nastere, greutatea mare la nastere a nou-nascutului,  disproportie materno-fetala (copil mare/mama scunda), sarcina gemelara, oligohidramnios (lichid amniotic in cantitate mica), anumite defecte ale piciorului si genunchiului, ar fi factori de risc pentru aparitia LCS.



Toti nou-nascutii sunt examinati clinic, imediat dupa nastere in vederea depistarii semnelor unei LCS; in unele cazuri insa, acest defect nu este evident decat dupa cateva luni de la nastere, uneori, din pacate, chiar mai tarziu, cand copilul incepe sa mearga.

Orice miscare sau postura asimetrica a membrelor inferioare, inegalitatea de lungime a membrelor inferioare (scurtarea aparenta a unui membru), asimetria pliurilor cutanate (numar diferit de cute formate de pielea de pe partea interna coapsei la membrul stang fata de cel drept), iar mai tarziu, cand copilul incepe sa paseasca: pozitia pe varfuri la un picior, mersul pe varfuri cu un picior, schiopatatul, toate sunt semne ce impun examinarea copilului in vederea depistarii unei patologii a soldului.

Examenul clinic este primul si cel mai important gest in depistarea unei LCS: o inspectie atenta a membrelor urmata de efectuarea unor manevre specifice pot depista un copil cu risc de LCS. Pentru confirmare se pot indica in continuare efectuarea ecografiei de sold si/sau a radiografiei (la copii mai mari de 5 luni).

Tratamentul poate fi ortopedic (care utilizeaza diverse dispozitive de imobilizare a articulatiei soldului intr-o pozitie menita sa corecteze acest defect) sau chirurgical, in functie de tipul de luxatie, gravitate si de varsta copilului si se poate intinde pe perioade lungi de timp. Cu cat tratamentul este initiat mai devreme cu atat sunt mai mari sansele ca vindecarea sa se realizeze fara urmari.

Avand in vedere ca fetita dumneavoastra are deja 10 luni, va sfatuiesc sa va adresati cat mai repede unui medic specialist pediatru sau direct unui ortoped pediatru, pentru o examinare in vederea unei posibile LCS.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -

-Anestezie si Terapie Intensiva-


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre