Febra de la dinti vs Febra obisnuita. La ce trebuie sa fii atenta?

/ / Modificat: 2017-08-18
Febra de la dinti vs Febra obisnuita. La ce trebuie sa fii atenta?

Atunci cand copiilor incepe sa le apara dentitia, se confrunta cu o multime de simptome, de la salivare abundenta la scaune moi si chiar febra. Medicii specializati in pediatriei sunt de parere ca febra de la dinti nu trebuie privita cu teama de catre parinti, insa este important ca aceasta sa fie tratata corespunzator, conform sfaturilor unui pediatru.

In timp ce eruptia dintilor nu poate creste temperatura corpului bebelusilor mai mult de 38 - 38.5 grade Celsius, febra cauzata de raceli sau infectii poate fi chiar mai mare decat atat. De fapt, aceasta valoare reprezinta si pragul in functie de care esti sau nu nevoit, in calitate de parinte, sa apelezi la ajutorul unui specialist. Daca febra persista, este mare si este insotita si de alte simptome precum refuzul copilului de a manca sau de a se hidrata, lipsa somnului, apatia sau aparitia aftelor si a iritatiilor ori scaunele moi, o consultatie medicala este vitala.

Monitorizarea febrei si a celorlalte simptome

Este foarte important sa acorzi atentie tuturor factorilor de risc ce insotesc febra. Hidratarea este esentiala in astfel de situatii, indiferent daca este vorba de febra cauzata de o infectie sau cea generata de inflamarea gingiilor si cresterea dentitiei. Unele simptome pot aparea si la febra obisnuita si la cea a dintilor, asa ca este important sa le observi pe toate, pentru ca unele dintre ele ar putea indica instalarea unei afectiuni mai grave.

Un studiu recent realizat de Academia Americana a Medicilor Stomatologi specializati in Pediatrie indica faptul ca, atunci cand febra depaseste 38.5 grade Celsius, aceasta este cauzata de o infectie, nicidecum de o inflamatie locala precum cea a gingiilor. Studiul a monitorizat 125 de bebelusi cu varste cuprinse intre 3 si 6 luni, pana la implinirea varstei de 8 luni. In aceasta perioada, parintii au furnizat date privind temperatura corpului acestora si a eruptiilor dentare, completand lista cu 18 simptome ale acestora. Totodata, au declarat si medicamentele folosite pentru a trata aceste simptome.

Perioada unei eruptii dentare este estimata la 8 zile. Dintre copiii care au participat la studiu, mai mult de 35% nu au prezentat simptome in nici una dintre cele 8 zile, altii au manifestat un apetit crescut pentru mancarea solida si comportamente gestuale precum muscatul, frecatul urechii, mestecarea gingiilor, iritatiile, irascibilitatea si nervozitatea sau temperatura crescuta a corpului, care nu s-a intins insa pe o perioada mai mare de doua zile - cea precedenta eruptiei propriu zise si cea a eruptiei dentare.

Medicul Zuhair Sayany de la Universitatea din Pennsylvania, specializat in medicina dentara pediatrica, a mentionat ca studiul arata ca numeroase simptome care erau in trecut asociate cu aparitia dentitiei pot indica de fapt probleme mai grave. Un alt medic pediatru, Rachel Berger, profesor universitar la Spitalul de Copii din Pittsburgh, s-a declarat, de asemenea, multumit de faptul ca studiul a demonstrat ca nu exista o legatura de cauzalitate intre eruptiile dentare si simptome precum cresterea temperaturii si diareea.

"Parintii ar trebui sa acorde mai multa atentie unor simptome atat de serioase; temperaturile care depasesc 38 - 38.5 grade Celsius sau alte simptome precum tusea, secretiile nazale abundente, cantitatea redusa de urina sau varsaturile nu sunt asociate cu eruptiile dentare. Scaunele foarte moi si o temperatura ridicata a corpului nu sunt generate de aparitia dintilor, asa ca cel mai bun lucru pe care il pot face parintii in astfel de situatii este sa isi programezee copiii pentru a fi vazuti de un medic", sugereaza Rachel Berger.

Care ar putea fi cauzele febrei?

Febra mai mare de 38 de grade Celsius la copii poate fi provocata de o infectie bacteriana sau virala. Virozele respiratorii si cele intestinale sau enterocolita sunt adesea insotite de astfel de simptome, alaturi de altele precum congestia nazala sau secretiile nazale abundente, diarea, varsaturile si refuzul de a manca sau de a bea. Acestea trebuie diagnosticate corect de catre un medic specialist, pentru ca micutului tau sa-i fie administrata medicamentatia necesara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra copii Febra bebelusi Febra dinti

Articole recomandate

Citeste si despre