Cum alegem aparatul de aerosoli pentru copii?

/ / Modificat: 2014-02-06
Cum alegem aparatul de aerosoli pentru copii?

Aparatul de aerosoli este un dispozitiv de un real ajutor in tratarea racelilor, bronsitei, gripei, dar si in ameliorarea simptomelor de astm la copii. Aceste dispozitive se gasesc pe piata in mai multe modele - nebulizatoare, inhalatoare presurizate cu doze masurate sau cu pulbere uscata - si detin o multime de functii, insa cel mai important este sa-l alegi pe cel care se pliaza cel mai bine pe nevoile copilului tau!

Atunci cand copilul sufera de infectii respiratorii, ORL sau pulmonare si nu-i poti administra aerosoli naturali - cum sunt cei de la malul marii, vara - poti apela la aparatul cu aerosoli artificiali. Acesta transforma medicamentele solide in medii gazoase ori suspensii lichide, ce sunt inhalate mai usor in organism si au o actiune mai rapida in vindecarea bolilor. Alegerea unui aparat bun creste eficacitatea medicamentelor administrate pe cale inhalatorie, grabeste vindecarea si scade perioada de recuperare a copilului!

Tipuri de aparate cu aerosoli

Oferta de pe piata prezinta trei modele de aparate cu aerosoli:  

Nebulizatoare

Nebulizatorul transforma medicamentul lichid in suspensie formata din particule foarte fine, inhalate de copil cu ajutorul unei masti. Reprezinta cel mai apreciat model de parinti, dar si cel mai bine vandut de pe piata, intrucat:

  • permite folosirea unor doze mari de medicamente;
  • copilul poate respira normal in timpul inhalarii;
  • permite administrarea paralela a medicamentelor cu a oxigenului;
  • poate fi utilizat si in timpul noptii, cand copilul doarme.

Inhalatoare cu pulbere uscata (DPI)

Inhalatoarele cu pulbere uscata genereaza particule solide si sunt mai potrivite pentru copiii mari. Acestea se folosesc ceva mai greu si necesita o inhalare mai profunda, pentru inspirarea particulelor medicamentoase si obtinerea efectului terapeutic.

Inhalatoare presurizate cu doze masurate (MDI)

Aceasta categorie de inhalatoare genereaza, la fel ca si nebulizatoarele, particule ori suspensii lichide. Depunerea pulmonara se face prin inspiratii lente, realizate cu ajutorul accesoriilor cu care dispozitivul vine la pachet.  

Aparate de aerosoli cu piston (compresor) sau ultrasunete?

Compresorul si ultrasunetele sunt alte doua caracteristici de care te vei lovi atunci cand mergi sa cumperi aparatul si se refera strict la modul de functionare a acestuia. Aparatul cu ultrasunete este modern, silentios si foloseste un cristal piezoelectric care produce o oscilatie ce transforma medicamentul in aerosoli.

Aparatul cu piston este putin mai galagios, dar nu foarte deranjant si foloseste un compresor pentru a livra aerul in tancul pentru medicament. Oricare dintre cele doua modele este eficient in furnizarea suspensiei cu medicamente in timpul inhalarii, alegerea unuia ramanand la latitudinea parintilor. In general, acestia prefera aparatele cu ultrasunete, intrucat sunt mai mici, mai usoare si nu scot sunete care ar putea deranja copilul in timpul folosirii lor.  

Alte criterii de selectie a aparatului

In afara modului de functionare, este important sa te asiguri ca aparatul pe care urmeaza sa-l cumperi este dotat cu toate accesoriile necesare in timpul folosirii. Acestea se refera la:

  • masca adult;
  • masca copil;
  • piesa de gura;
  • piesa de nas.

Dincolo de functii si accesorii, aparatul cu aerosoli trebuie sa fie usor de manevrat si curatat, astfel incat sa nu pierzi timp pretios folosindu-l. Desi nu sunt cele mai importante pe lista de criterii, pretul si marca produselor au, de cele mai multe ori, un rol decisiv in preferintele parintilor. Cei mai multi dintre acestia aleg marcile consacrate, chiar daca sunt mai scumpe, intrucat prezinta mai multa incredere si siguranta decat cele ieftine.

Specialistii sustin insa ca toate aparatele functioneaza la fel si ca pretul este dat adesea de accesoriile si functiile cu care sunt dotate. Cel mai indicat este sa ceri recomandari de la pediatru sau alti parinti care au folosit astfel de produse, inainte de a te hotari asupra unui model.  

Ce aparate de aerosoli prefera mamicile?

Mamicile din Comunitatea Copilul.ro reprezinta cea mai utila sursa de inspiratie pentru descoperirea celui mai bun model de aparat de aerosoli de pe piata. Forumul site-ului a fost invadat de sugestiile de produse si parerile parintilor care au folosit aerosolii in tratarea infectiilor respiratorii la copii, iar noi am selectat cele mai de incredere si "laudate" marci:  

Aparat aerosoli Beurer

"Noi avem unul marca Beurer. Ni se pare foarte bun. Nu stiu diferenta intre cele clasice si cele cu ultrasunete, dar asta si-a facut datoria foarte bine de 2 ori. Farmacista ne-a zis ca pretul difera in functie de firma, dar ca ele sunt la fel toate. Sanatate! (Mada_Lyna)  

Aparat Omron

"Modelul Omron cu piston este un model foarte rezistent si intalnit la vanzare in foarte multe farmacii. Singura lui "hiba" este ca face zgomot cand este folosit. Dar, pentru un copil de 10 ani, cu siguranta nu o sa fie probleme." (Ana_Micu83)

"Noi tot de la Omron am luat si sunt foarte multumita de el. Este cu compresor, are 2 masti, pentru copii si adulti." (Musette)  

Aparat aerosoli Laica

"Am cumparat si noi aparatul Laica cu ultrasunete, 280 ron, complet silentios si l-am folosit cateva zile (primele doua zile dimineata si seara, apoi inca trei zile numai seara inainte de culcare). Dupa aerosoli, am extras secretiile nazale cu batista bebelusului. Problemele de respiratie din timpul noptii au disparut. Am folosit si noi adultii aparatul cand am fost raciti. Intr-adevar, se simte diferenta."  

Aparat Healthy Line

"Noi avem un nebulizator cu ultrasunete marca Healthy Line de un an si este foarte bun. L-am cumparat din farmacie la recomandarea farmacistei, in urma unei bronsiolite pe care a avut-o Alessia. Contine masca pentru copil si pentru adult. Este silentios, isi merita banii." (Irina 33)

Tu ce aparat cu aerosoli ai cumparat pentru copilul tau? Care sunt criteriile principale pe baza carora l-ai selectat si de ce? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aerosoli copii Infectii respiratorii copii Aerosoli montani

Articole recomandate

Citeste si despre