Get Adobe Flash player

Constipatia la sugar

02 August 2013

In mod obisnuit, sugarul intre 0-4 luni alimentat la san, are in medie 2-4 scaune pe zi (variind intre 1 si 7 pe zi), galbene-aurii, cremoase, in timp ce cel alimentat artificial are 2-4 scaune, galbui-deschise (de la albicioase pana la brun-stralucitor), de consistenta chitoasa pana la solida.

De la 4 luni-1 an, scaunele sunt formate (de consistenta mai crescuta decat pana acum), asemanatoare cu ale adultului. Cu toate acestea, exista variatii mari de la un copil la altul, generate de variatiile functionale mari ale colonului, factori constitutionali, de alimentatie, deprinderi.

Unii sugari emit scaune solide la 2-3 zile, in timp ce altii au zilnic cate 4-5 scaune de consistenta moale, dar reduse cantitativ; nici unii nici altii nu se poate spune ca sufera de constipatie, respectiv diaree, atat timp cat aceste manifestari nu se insotesc si de alte semne sau simptome.

Ca sa se poata afirma ca e vorba de constipatie, pe langa emiterea scaunelor la intervale mari de timp (cateva zile) trebuie ca acestea sa aiba o consistenta crescuta si eliminarea lor sa se faca cu efort.

 

Citeste mai multe despre Constipatia la sugar

 

Constipatia patologica poate fi data de:

 • stenoze ale colonului sau rectului
 • motilitate (functionare) anormala a colonului: boala Hirschprung, megacolon, colon "elongat" (mai lung decat normal), constipatie spastica, hipotiroidism, rahitism, proza viscerala
 • stimulare insuficienta a defecatiei: sindrom de sectiune medulara, boli organice, cerebrale, clisme repetate.

  Asadar, daca baietelul dumneavoastra are intr-adevar semne de constipatie (nu doar scaune mai rare) trebuie efectuate investigatii pentru a exclude aceste cauze.

  La sugarii cu tendinta la constipatie, se va prefera dintre sucurile de fructe pe cele de portocale, pere, struguri, mere, piersici, prune (atentie: unii sugari pot dezvolta alergie la unele fructe) si evitati sucurile de morcov, deoarece acestea determina scaune de consistenta mai mare.
 •  

  La nevoie se pot administra ocazional supozitoare cu glicerina (pentru copii). La sugarii la care s-a inceput diversificarea, se vor consuma cu moderatie morcovii, orezul, branza si se vor prefera alimentele semilichide (supe, sosuri) si bogate in fibre (legume, fructe). Si nu in ultimul rand o hidratare adecvata ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal normal. 

  Articole recomandate

  COMENTARII
  In continuare despre ...

  Prima zi acasa cu bebelusul

  Aplicatii recomandate de Copilul.ro

  Povesti
  &
  Invatam animale
  &