Bebelusul la 3 luni si 3 saptamani

/ / Modificat: 2013-07-03
Bebelusul la 3 luni si 3 saptamani

Bebelusul tau de 15 saptamani (3 luni si 3 saptamani) cel mai probabil ca isi poate sustine capul si umerii atunci cand este asezat pe burtica. Aceasta pozitie il va ajuta sa-si intareasca musculatura si ii va oferi un unghi mai bun pentru a observa ce se intampla in jurul lui.

Sa nu te mire daca bebelusul va reusi acum chiar sa se intoarca de pe spate pe burtica sau invers. Poti incuraja ablitatea bebelusului de a se rostogoli aratandu-i o jucarie in partea in care se intoarce de obicei. Incurajeaza-i eforturile si lauda-i fiecare rezultat pentru ca are nevoie de asta, mai ales pentru ca s-ar putea speria la prima rostogolire.

La varsta de 3 luni si 3 saptamani (15 saptamani), bebelusul tau este foarte activ si incepe sa devina distractiv sa il ai prin preajma. Daca pana acum, acolo unde puneai bebelusul, acolo statea si ii simteai prezenta doar atunci cand plangea, in apropiere de 4 luni vei avea surprize si vei descoperi ca isi va schimba pozitia in patut sau ca gangureste si bolboroseste o multime de sunete noi. Este varsta noilor vocalize si achizitii in dezvoltare! Cunoaste-ti mai bine prichindelul la varsta de 15 saptamani!

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 3 luni 3 saptamani

bebelus-pe-burtica

La varsta de 15 saptamani, abilitatile de "inspectare" a imprejurimilor se imbunatatesc considerabil, datorita abilitatilor fizice din ce in ce mai bine dezvoltate. Pe langa faptul ca nu mai are nicio problema in a-si tine capul singur, acum este mai stapan si pe forta manutelor si trunchiului.

Reuseste sa se sprijine in ele si sa stea astfel pret de cateva secunde, pentru a putea inspecta cu privirea ce se intampla in jur. De asemenea, la aceasta varsta, reuseste sa intoarca singur capul in toate directiile.

Bebe cantareste in jur de 6 kg si masoara aproximativ 61 de cm lungime, insa valorile parametrilor de crestere difera de la un copil la altul. Acestea sunt doar valori orientative, pentru bebelusi nascuti cu o greutate medie.

Bebelusul incepe sa isi controleze din ce in ce mai bine manutele si picioarele. Le misca foarte mult atunci cand este treaz. Isi misca piciorusele ca si cand ar face bicicleta si descopera placerea de a "plesni" apa cu manutele, in timpul baitei.

Orice activitate fizica sau efort pe care il depune bebe contribuie la dezvoltarea lui fizica din copilaria de mai tarziu. Copilul a invatat sa se rostogoleasca si adora sa faca cat mai des acest lucru. De asemenea, invartirea sau aruncarea lui in aer sunt activitati care ii provoaca placere.

Comunicarea si dezvoltarea sociala

Comunicarea si dezvoltarea sociala a bebelusului, la 15 saptamani, se intrepatrund foarte bine in gesturi si sunete noi. Pe langa faptul ca este ca o masinarie de zambete, acesta fiind principalul mod de a-si exprima bucuria sau placerea, bebelusul reuseste sa capteze si sa reproduca sunete noi in limbajul sau vorbirea lui.

Bebelusul balbaie tot soiul de vocale si consoane, in asocieri neinteligibile si incearca din rasputeri sa imite sunetele din jurul lui. Este varsta la care adora sa se uite in oglinda. Propria reflexie ii creeaza placere, deoarece va zambi adesea cand o va vedea, chiar daca nu este inca apt sa se recunoasca pe sine in oglinda.

In continuare, plansul ramane principalul mod de comunicare a bebelusului cu tine, prin care-si exprima nevoile, dar si nemultumirile, sau prin care vrea sa-ti atraga atentia. Bebelusului ii place sa interactioneze cu ceilalti. Daca pana acum, se speria sau era agitat cand era multa lume in jur, de pe acum incepe sa se simta confortabil in preajma mai multor oameni si sa interactioneze cu ei diferit, in functie de cat de cunoscuti ii sunt.

Este foarte important sa comunici cu el si sa ii citesti carti, astfel incat sa stimulezi dezvoltarea vorbirii, a limbajului si a sociabilitatii lui.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 15 saptamani (3 luni si 3 saptamani)

Somnul bebelusilor

Cat si cum doarme bebe?

Botezul bebelusului

7 motive pentru care plang bebelusii

Scaunul bebelusului

Somnul

In apropiere de varsta de 4 luni, copilul continua sa doarma intre 12-15 ore pe zi, cele mai multe dintre ele pe timpul noptii. Nu mai are nevoie de masa din timpul noptii, ceea ce este o usurare pentru tine, deoarece poti incepe sa ii adaptezi modelul de somn cu cel al familiei si sa va bucurati cu totii de nopti linistite si odihnitoare.

Programul de somn impus cu regularitate de mic si adaptat pe parcurs incepe sa dea roade, iar somnul bebelusului nu mai este o problema pentru tine. La varsta de 15 saptamani, un bebe poate dormi intre 8 si 10 ore pe noapte. Insa la fel de bine, poate dormi mai putin de 8 ore, fara probleme.

Se mai poate trezi o data in timpul noptii, dar nu pentru a fi hranit. De obicei, se trezeste pentru ca se misca in somn sau pentru ca tanjeste dupa compania ta sau suzeta, in cazul in care aceasta inca mai face parte din rutina lui. Este recomandat sa il dezveti de suzeta de la varste cat mai fragede.

Etapele de somn din timpul zilei incep sa devina mai scurte si mai rare. Unii bebelusi de 3 luni si 3 saptamani inca mai dorm 2-3 reprize de somn pe parcursul zilei, in timp ce altii pot renunta la una. Copilul trebuie culcat in continuare pe spate, cu burtica in sus, pentru a fi protejat de sindromul mortii subite la sugari, o afectiune fatala care bantuie somnul si viata celor mici, pana la varsta de un anisor.

Alimentatia

Bebelusul tau se apropie vertiginos de varsta de 4 luni, cand multi parinti incep diversificarea alimentatiei. La varsta de 3 luni si 3 saptamani, copilul trebuie alaptat exclusiv in cotinuare, daca lactatia iti permite acest lucru. In situatia in care copilul se hraneste suficient de la san, este satul si se dezvolta normal, nu este nevoie sa ii introduci alimente solide sau apa in meniu decat de la varsta de 6 luni in sus.

In cazul in care il hranesti cu biberonul, cu lapte praf, este posibil ca medicul sa iti recomande inceperea diversificarii alimentatiei ceva mai devreme. Insa acest lucru se intampla doar in cazul in care copilul nu se dezvolta normal sau sufera de deficiente nutritionale mari.

Pentru a evita inceperea prematura a diversificarii alimentatiei, medicii pot oferi si o schema combinata de alimentatie: lapte matern plus formule de lapte. In cazul in care mai ai lactatie, dar nu suficienta incat sa asigure necesarul nutritional zilnic al copilului, ai putea completa alaptatul cu lapte praf, dupa o schema realizata de pediatru.

Un element nutritiv foarte important pentru aceasta varsta este vitamina B. Medicul va urmari constant la analize valoarea vitaminei B in organism, pentru a se asigura ca bebe nu sufera de carente si pentru a constitui scheme adecvate de hranire in acest sens. De obicei, copilul isi ia tot aportul de vitamina B necesar intr-o zi din alaptat. Daca este hranit cu lapte praf, pediatrul ti-ar putea prescrie alta formula de lapte, imbogatita cu aceasta vitamina.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 3 luni si 3 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi 3 luni Dezvoltare bebelusi Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre