Bebelusul la 3 luni si 2 saptamani

/ / Modificat: 2013-12-15
Bebelusul la 3 luni si 2 saptamani

La 14 saptamani (3 luni si 2 saptamani), bebelusul incepe sa cunoasca si sa exploreze din ce in ce mai bine lumea din jurul sau. Priveste totul cu maxima curiozitate, chiar si propria reflexie din oglinda.

Mergi cu el in fata oglinzii de fiecare data cand ai ocazia. Bebelusul nu realizeaza inca faptul ca se vede pe el insusi in oglinda, dar nu asta este ceea ce conteaza, ci faptul ca va explora curios imaginea si i-ai putea smulge si niste chiote de bucurie.

La 3 luni si 2 saptamani, bebelusul tau este fascinat de sunetele pe care le aude in jur. Tresare la auzul soneriei sau melodiei de la telefon, urmareste cu privirea sa identifice provenienta zgomotului si este dornic sa imite tot ce aude. Adora sa ii faci masaj, sa il tii in brate si sa primeasca cat mai multa atentie.

Este perioada in care i se dezvolta foarte mult simturile, iar jucariile luminoase si zgomotoase il atrag din ce in ce mai mult. Bebelusul este intr-o perioada in care invata constant cate ceva nou. Ai grija sa stimulezi micutul sa exploreze cat mai mult mediul inconjurator, pentru a creste si a se dezvolta cat mai armonios.

Dezvoltarea fizica a bebelusului de 3 luni 2 saptamani

La 14 saptamani, bebelusul tau este din ce in ce mai activ si jucaus, deoarece si dezvoltarea lui fizica ii permite acest lucru. Deja masoara 60 de cm lungime si are o greutate medie de 5.8 kg. Dimensiunile si greutatea pot diferi de la un copil la altul, in functie de mai multi factori.

bebe-rostogolire

La aceasta varsta, rostogolirile devin un adevarat joc pentru copil, nu doar un antrenament pentru intarirea musculaturii si tonifierea corpului. Adora miscarile acrobatice pe care le faci cu el in timpul gimnasticii zilnice din timpul masajului, dar si rostogolirile. Poti stimula rostogolirea, care il ajuta sa-si dezvolte musculatura, tinandu-l pe o paturica sau pe o saltea. Apoi, trage de o parte a acesteia pentru a se rostogoli de mai multe ori la rand. Se va amuza copios.

De acum, bebe nu va mai sta potolit atunci cand il asezi pe burtica sau pe spate. Va fi dornic sa exploreze totul in jur, incat se va rostogoli si singur, fara ajutor din partea ta. Isi controleaza din ce in ce mai bine manutele si piciorusele si este capabil sa impinga in ele, pentru a se intoarce de pe o parte pe alta. Trebuie sa fii tot timpul cu ochii pe el, mai ales daca sta in pat, si sa ai grija sa ii pui bariere de protectie formate din perne sau alte dispozitive, pentru a nu cadea din patut.

Vederea bebelusului tau este mult imbunatatita. Daca pana acum ceva vreme trebuia sa stai foarte aproape de chipul lui, pentru a te putea observa, acum bebe este capabil sa vada si pana la 6 m departare. Poti continua antrenamentul de a-l ridica in fundulet tinandu-l de manute, insa fara a-i da drumul si a-l lasa singur, deoarece nu este suficient de dezvoltat pentru a pastra pozitia fara sprijin.

Este posibil ca la 3 luni si jumatate sa erupa si primul dintisor. Ai putea observa cum bebe saliveaza foarte des, isi rontaie pumnii si tot ce prinde in manute si este usor iritat.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 14 saptamani (3 luni si 2 saptamani)

Cresterea si dezvoltarea bebelusului

Scaunul bebelusului, cand sa ne ingrijoram?

Cat de des trebuie sa manance bebe la 3 luni si 2 saptamani?

Greutatea bebelusului la 3 luni si jumatate

Curba plansului la bebelusi

Cat si cum doarme bebe?

Inflamarea locului vaccinat

Comunicarea si dezvoltarea sociala

Instrumentele de comunicare la varsta de 14 saptamani sunt destul de limitate, dar in continua dezvoltare. Chicotelile, rasetele, zambetele si sunetele tot mai complexe sunt o parte importanta din procesul comunicarii de la aceasta varsta, dar si din dezvoltarea lui sociala. Copilul este din ce in ce mai curios la ce se intampla in jurul lui si este dornic sa exploreze.

Este momentul ideal de a-l pune cu fata la oglinda. Probabil ca inca nu se recunoaste pe sine, dar va fi fascinat de propria reflexie si chiar va vorbi cu propria imagine, bolborosind diverse sunete sau incercand sa o atinga. Chiar daca nu va intelege el foarte multe lucruri din ceea ce vede, cu siguranta ii va starni pofta de vorba si chiote de veselie.

Comunica tot timpul cu bebelusul tau pentru a-l stimula sa vorbeasca mai repede si mai usor. Tine-l in preajma la intalnirile cu prietenii, obisnuieste-l cu lume in jur, pentru a invata mai usor sa fie sociabil si sa interactioneze cu ceilalti.

Citeste-i povesti, joaca-te cu el si pune-i intrebari frecvent. Chiar daca nu iti poate raspunde verbal, lasa-l cateva secunde pentru a vedea cum reactioneaza dupa ce ii vorbesti. Probabil ca se va uita lung la tine, va chicoti ceva si va deveni agitat. Este modul lui de a-ti transmite ca te aude si ca este atent la tine.  

Somnul

bebelus

La varsta de 14 saptamani, bebe iti face din ce in ce mai putine probleme cu somnul. Daca i-ai facut un program de mic si ai avut grija sa il respecti si adaptezi corespunzator, in functie de varsta, somnul nu mai este o provocare pentru tine, ca parinte. Bebelusul doarme in continuare in jur de 14 ore pe zi, insa cele mai multe dintre ele sunt pe timpul noptii.

Poate dormi si 10 ore pe timpul noptii, fara intrerupere, deoarece nu mai are nevoie de hranire nocturna. Doar in cazul in care stii ca are un somn mai nelinistit sau ca este mai agitat noaptea, s-ar mai putea trezi perioade foarte scurte, dar nu pentru a fi hranit.

Copilul doarme mai putin in timpul zilei, deoarece este mai activ. Chiar daca va avea sedinte de somn mai scurte, tot va mai dormi de vreo 2-3 ori pe timpul zilei. Somnul din timpul zilei nu va acumula mai mult de 4-5 ore, per total.

In continuare, bebelusul trebuie culcat pe spate, cu burtica in sus, pentru mai multa siguranta. Sindromul mortii subite la sugari este un risc care apare in dormitul pe burtica, pana la varsta de un an. Nici riscul sufocarii nu este exclus daca doarme culcat pe burtica.

Alimentatia

Alimentatia continua si la varsta de 14 saptamani cu alaptarea exclusiva sau hranirea cu lapte praf. Chiar daca se apropie vertiginos de varsta de 4 luni, cand unii parinti incep diversificarea alimentatiei, este recomandat sa continui alaptarea exclusiva pana la 6 luni.

De regula, doar bebelusii hraniti cu lapte praf trec pe alimentatie solida mai devreme. Si cei alaptati pot incepe diversificarea mai devreme, dar doar la recomandarea medicului, in cazul in care bebe nu se incadreaza in parametri normali de crestere in ceea ce priveste greutatea si inaltimea.

La varsta de 14 saptamani, bebelusul inca mai papa de 5-6 ori pe zi, iar cantitatile de lapte variaza in functie de dezvoltarea lui fizica, dar si de momentul inceperii diversificarii. Daca pediatrul recomanda deja introducerea alimentelor solide, in general a terciurilor sau cerealelor, cantitatea zilnica de lapte va scadea. Medicul iti va spune exact cantitatile de lapte cu care sa il hranesti.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 3 luni si 2 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi 3 luni Dezvoltare bebelusi Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre