Bebelusul la 2 luni si 2 saptamani

/ / Modificat: 2013-06-12
Bebelusul la 2 luni si 2 saptamani

Bebelusul de 10 saptamani (2 luni si 2 saptamani) incepe sa-si coordoneze tot mai bine miscarile. In special atunci cand vede ceva care ii atrage atentia, vei vedea ca poate executa miscari circulare, fine, din ce in ce mai bine definite.

Ofera-i micutului tau de 2 luni si jumatate suficient spatiu pentru a se intinde si pentru a-si exersa miscarile, pe o paturica pe podea. Lasa-l acolo si supravegheaza-l. Miscarile il vor ajuta sa-si intareasca si sa-si tonifice musculatura. Pune bebelusul sa stea pe burtica si, de indata ce va incepe sa impinga in picioruse, va invata sa se tarasca.

La varsta de 2 luni si 2 saptamani, bebelusul este foarte energic si incepe sa te suprasolicite fizic si emotional si sa-ti ocupe aproape tot timpul. Ingrijirea bebelusului incepe sa iti acapareze tot programul si ajungi in impasul in care iti dai seama ca nu mai ai grija si timp pentru tine.

Dincolo de achizitiile importante in dezvoltarea bebelusului si de schimbarile in crestere aparute la aceasta varsta, pe care trebuie sa le urmaresti cu atentie, este important sa te linistesti si sa iti gasesti putin timp si pentru relaxare!

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 2 luni si 2 saptamani

Asa cum este si firesc, la 10 saptamani, musculatura mult mai dezvoltata a bebelusului il determina sa se miste tot mai mult. Bebelusul este foarte activ in perioadele de veghe, iar daca pana acum manutele si ridicarea capului erau "vedetele" dezvoltarii lui fizice, de la 2 luni si 2 saptamani, piciorusele lui intra in actiune si incep sa prinda putere. Vei observa cum bebe are tendinta de a lovi cu piciorusele mai des si cu mai multa forta decat de obicei.

Antrenamentul pentru rostogolire continua si la aceasta varsta, fiind capabil sa se intoarca de pe spate intr-o parte sau invers. Foarte putini bebelusi reusesc sa faca o rostogolire completa la 10 saptamani, insa nu este imposibil. Pentru ca rostogolirea sa fie completa, copilul are nevoie de mai multa forta musculara, pe care o capata ceva mai tarziu, pe la 3 sau 4 luni.

Copilul face un progres si cand vine vorba de ridicarea capului de pe saltea, in pozitia de stat pe burtica. Pe langa faptul ca reuseste sa tina capul ridicat mai mult timp decat de obicei, copilul are suficienta forta pentru a-si ridica si pieptul de pe saltea, semn ca musculatura lui este mult mai bine dezvoltata.

Alimentatia

Copilul continua sa fie alaptat sau hranit cu biberonul. Singurele modificari care apar si care iti dau ceva batai de cap sunt legate de cantitatea portiilor. Portiile de lapte vor trebui marite, deoarece nevoile lui nutritionale sunt mai mari cu fiecare saptamana care trece. Insa nu este obligatoriu sa ii schimbi portia saptamanal.

bebe-burtica

Vorbeste cu medicul care se ocupa de copil, pentru a stabili exact daca portiile lui de lapte trebuie marite sau nu. Cantitatea portiilor zilnice de lapte se stabileste in functie de mai multi factori. Parametri de crestere (greutate si inaltime) sunt principalii factori luati in considerare de pediatru in acest sens.

In general, portiile de lapte la copiii nascuti cu o greutate normala se incadreaza, la 10 saptamani, intre 114-170 ml de lapte per masa, o data cam la 3 ore. In cazul in care il hranesti la san, iar lactatia scade, s-ar putea sa fie nevoie sa il alaptezi o data la 2 ore, deoarece nu isi va lua cantitatea necesara de lapte de la o singura sedinta de alaptat.

Comunicarea si dezvoltarea sociala

La varsta de 10 saptamani, bebelusul tau devine din ce in ce mai sociabil. Iti poti da seama de acest lucru prin felul in care reactioneaza cand vorbesti cu el: zambeste foarte mult, isi agita manutele si piciorusele, gangureste, se intrerupe din supt sau agitatie pentru a te asculta, mentine contactul vizual cu tine etc. Nu sunt doar moduri in care socializeaza cu tine, ci si in care comunica.

Bebelusul interactioneaza mai mult cu tine decat inainte. Poti observa cum iti analizeaza cu atentie gesturile, mimica fetei si incearca sa te imite. Este modul lui de a raspunde la ceea ce ii transmiti sau de a-ti arata ca este atent la tine. Comunicarea si felul in care socializeaza copilul se manifesta la fel la aceasta varsta si sunt esentiale in dezvoltarea limbajului si a vorbirii.

Ca si pana acum, plansul ramane principalul mod de comunicare cu bebelusul, din care reusesti sa deduci care sunt nevoile si starea lui. Este recomandat sa continui sa vorbesti constant cu bebelusul, sa te joci frecvent cu el si sa-i stimulezi dezvoltarea fizica, facand gimnastica cu el si incurajandu-l sa se rostogoleasca sau sa tina cat mai mult capul sus cand sta pe burtica.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 10 saptamani (2 luni si 2 saptamani)

Bebelusul meu de 2 luni si jumatate sughita ciudat

Varsaturile la sugar

Comunicarea cu bebelusul

Somnul bebelusului

7 mituri despre somnul bebelusului tau

Vaccinurile pentru bebelusi

Somnul

Programul de somn al bebelusului trebuie sa se fi stabilizat deja pana acum. Probabil ca are o rutina stabila de somn, pe care o respecta zi de zi. Insa pe masura ce creste, asteapta-te ca perioadele in care doarme sa scada si cele de veghe, in care este activ, sa creasca.

La aceasta varsta, copilul inca mai doarme in jur de 15 ore zilnic. Ar trebui ca pana acum sa fie apt sa doarma in jur de 5-6 ore, fara intrerupere, pe timpul noptii. Acest lucru inseamna ca bebelusul te-ar mai putea trezi o singura data noaptea, pentru a fi hranit, in general in jurul miezului noptii, apoi ar trebui sa doarma bustean pana dimineata.

Perioada in care este treaz intr-o zi poate ajunge si pana la 9-10 ore, intrerupte de diverse intervale de somn pe timpul zilei: dupa masa de dimineata, la pranz etc. Bebelusul trebuie adormit in continuare pe spate, cu burtica in sus, pentru a-l proteja de sindromul mortii subite la sugar.

Daca nu ai reusit inca sa il dezveti de suzeta sau biberon in momentul in care incerci sa il adormi, fii perseventa, deoarece este important ca bebe sa adoarma fara aceste "stimulente", care sunt nocive in sanatatea lui de mai tarziu (infectii ale urechii, carii de biberon).

Nu uita sa ai grija de tine!

Mamicile sunt adesea luate prin surprindere de multimea de achizitii din dezvoltarea bebelusului si de cresterea lui rapida, incat isi dedica tot timpul ingrijirii lui, uitand sa se mai ocupe si de propria persoana. Cere ajutor acolo unde simti ca nu te descurci si ai grija sa iti programezi in agenda ore dedicate tie: de spa, masaj, plimbari, citit, iesit in oras, astfel incat sa te relaxezi si binedispui si sa reusesti sa fii, zilnic, o mama buna si fericita pentru copilul tau!

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului, la varsta de 2 luni si 2 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Bebelus 2 luni Taratul la bebelusi Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre