Bebelusul la 2 luni si 1 saptamana

/ / Modificat: 2013-11-01
Bebelusul la 2 luni si 1 saptamana

Bebelusul tau de 9 saptamani (2 luni si 1 saptamana) continua sa se trezeasca peste noapte pentru a manca, iar daca reusesti sa dormi 5-6 ore legate, esti unul dintre parintii fericiti. Multi bebelusi se trezesc inca foarte des, desi timpul de veghe nu este mai mare de 10 ore din 24.

Cel mai probabil, modul si programul actual al copilului tau de a dormi si de a se trezi va persista si in copilarie.

La varsta de 2 luni si 1 saptamana, bebelusul tau este in plina crestere, iar achizitiile vin una dupa alta in dezvoltarea lui, cu fiecare zi care trece. Este din ce in ce mai activ, "vorbeste" foarte mult cu manutele si le acorda o atentie deosebita, desi inca nu le poate controla, gangureste aproape tot timpul si este curios din cale-afara de tot ce se intampla in jurul lui. Tu esti cel mai bun profesor si partener de dialog al bebelusului tau, asa ca nu ezita sa il stimulezi tot timpul pentru a creste mare, frumos si sanatos, asa cum stim ca iti doresti!

bebelus

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 2 luni si 1 saptamana

La putin peste 2 luni, bebelusul tau este din ce in ce mai "fortos" si prinde puteri cat sa tina capul ridicat mai mult de cateva secunde, atunci cand sta pe burtica. Reflexele de la nastere incep sa dispara, iar miscarile lui sa devina voluntare si mai ritmice. Daca pana acum, miscarile manutelor si picioarelor erau involuntare, acum incep sa fie controlate.

Este varsta la care copilul se poate rostogoli de pe burtica pe spate si chiar si in sens invers, deoarece deja a prins putere in manute cat sa se impinga in ele. Tonusul fizic al copilului este mult imbunatatit fata de saptamanile anterioare.

Si motricitatea fina incepe sa se simta in dezvoltarea lui incepand cu aceasta varsta, chiar daca destul de timid. Inca nu reuseste sa isi controleze corespunzator manutele, insa poate tine obiecte in ele, pret de cateva secunde. De altfel, manutele intra in centrul atentiei lui. Le va flutura cat va putea de des, le va duce la gurita si va incerca sa prinda obiecte din jurul lui. Este perseverent, chiar daca miscarile lui nu sunt pe deplin controlate, iar nivelul de dezvoltare nu ii permite inca sa poata prinde corect lucrurile sau sa le manipuleze.  

Alimentatia

Alimentatia bebelusului nu se schimba foarte mult la varsta de 9 saptamani. Poate ca cererea copilului de lapte va fi mai mare decat oferta, dar sanii tai se vor obisnui sa produca atat lapte cat este necesar pentru bebe. De asemenea, daca obisnuiai sa il hranesti doar la un singur san per masa (desi nu este indicat), vei constata ca bebe va dori sa suga la ambii sani de la aceasta varsta, deoarece si nevoile lui nutritionale sunt mai mari.

In cazul in care il hranesti cu biberonul, lucrurile nu se schimba foarte mult in alimentatia lui, poate doar vei fi nevoita sa mai maresti portiile, insa nu este obligatoriu. Pediatrul copilului iti va spune exact daca este nevoie sa ii dai mai mult lapte, in functie de parametrii lui de crestere: inaltime si greutate.

Inca il vei mai hrani de vreo 6 ori pe zi, o data cam la 4 ore, iar portia de laptic de la o masa este de aproximativ 115-170 ml. Variaza in functie de trasaturile si nevoile individuale ale fiecarui bebelus.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 9 saptamani (2 luni si 1 saptamana)

Somnul bebelusului

Jucariile bebelusului

Bebelusul invata inca din primele luni

Cum comunic cu bebelusul meu?

Alimentatia bebelusului

Comunicarea

Canalele prin care bebe comunica cu tine la varsta de 9 saptamani sunt aproximativ aceleasi ca in saptamanile anterioare - plans, sunete, reactii, zambete -, insa sunt mult mai dezvoltate decat pana acum.

Bebelusul tau poate fi facut foarte usor sa zambeasca in aceasta perioada. Ii poti starni zambete pe fetisoara doar si daca il privesti putin. Insa daca te mai si joci cu el sau ii zambesti ori ii vorbesti, rasetele vor fi insotite si de sunete si miscari ale bratelor si manutelor. Este modul lui de a-si manifesta entuziasmul sau bucuria si de a ti le transmite tie.

Copilul incepe, de la aceasta varsta, sa gangureasca. Daca pana acum, abia auzeai sunete sub forma de vocale - "a" sau "o" prelungit, acum incep sa isi faca aparitia si primele consoane, care, desi sunt greu de descifrat, se aseamana foarte mult cu "b" sau "g".

Colectia de sunete este in plina dezvoltare, iar in limbajul copilului isi fac loc si primele silabe, care pot varia, ca asocieri de sunete - "ca", "ga", insa exprimarea lor nu este foarte clara. Plansul ramane, in continuare, principalul canal de comunicare cu bebe. Probabil ca pana la aceasta varsta ai reusit deja sa descifrezi tipurile de plans ale bebelusului tau. Iti dai seama cu usurinta ce nevoie are in functie de cum plange.

Comunicarea dintre tine si bebe s-a imbunatatit mult si ai invatat sa il "asculti", chiar daca bebe inca nu vorbeste propriu-zis. La putin peste doua luni, copilul vorbeste cu tot corpul: de la privirea atent fixata in timpul conversatiilor cu el, pana la miscarea manutelor si picioarelor si pana la plans si sunete, comunicarea copilului este destul de complexa.  

Somnul

Desi a crescut si este considerat deja maricel, bebelusul inca este in perioada in care mai mult doarme decat sta treaz. La putin peste 2 luni, copilul inca mai are nevoie de 15-16 ore de somn pe zi, cele mai multe dintre ele desfasurandu-se pe timpul noptii. Daca ai fost constanta si i-ai creat de mic copilului o rutina stabila de somn, acum, probabil ca doarme mai mult pe timpul noptii si esti pe calea cea buna spre a-l ajuta sa doarma toata noaptea, fara interupere.

bebelus

Totusi, datorita faptului ca papa o data la 3-4 ore, s-ar putea sa fii nevoita sa te mai trezesti o data sau de doua ori pe noapte, pentru a-l hrani. Daca de la nastere si pana acum, l-ai tot obisnuit pe bebe sa adoarma cu suzeta, este timpul sa il dezveti de acest obicei, pana cand nu devine dependent de ea pentru a adormi.

Este important sa obisnuiesti bebelusul sa adoarma singur, fara a fi dependent de biberon, suzeta, leganat sau de tinutul in brate. Bebelusul trebuie adormit in continuare in pozitia pe spate, cu burtica in sus, pentru a-l proteja de sindromul mortii subite la sugar.

Patutul lui trebuie sa fie cat mai gol. Nu trebuie sa existe jucarii, plusuri, paturici sau hainute in jurul lui, pe care copilul si le-ar putea trage peste cap si s-ar putea sufoca cu ele. Varsta de bebelus este cea in care parintii trebuie sa fie cat mai activi in stimularea dezvoltarii si cresterii lui.

Doar daca este stimulat si incurajat constant sa se ridice, sa vorbeasca si sa zambeasca, bebelusul va face usor si repede primii pasi pe care-i astepti atat de mult, va spune primul "mama" si va avea o dezvoltare armonioasa continua.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului, la varsta de 2 luni si 1 saptamana? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus 2 luni Somn bebelus Program somn Dezvoltare bebelus Alimentatie bebelus Comunicare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre