Bebelusul de 7 luni si 2 saptamani

/ / Modificat: 2013-12-10
Bebelusul de 7 luni si 2 saptamani

La varsta de 7 luni si 2 saptamani (30 saptamani), bebelusul tau cunoaste o dezvoltare destul de rapida si incepe sa se adapteze din ce in mai bine la mediul extern si sa inteleaga lucrurile din jurul lui. Pe langa ansamblul de abilitati motrice sau fizice de care este capabil la aceasta varsta, copilul incepe sa devina o persoana din ce in ce mai complexa emotional.

Este momentul aparitiei anxietatii de separare, daca te reintorci la serviciu, semn care indica un pas important in dezvoltarea lui emotionala. Descopera principalele surprize pe care ti le rezerva varsta de 30 de saptamani in dezvoltarea bebelusului tau!

Bebelusul de 30 de saptamani (7 luni si 2 saptamani) poate incepe sa iti testeze autoritatea si, cu toate ca i-ai spus ca telefonul sau telecomanda nu sunt jucarii, ca jucariile de dentitie nu se arunca pe jos sau ca nu este frumos sa traga de par, el va face toate astea doar pentru a te testa.


Nu inseamna ca bebelusul tau incepe sa nu fie ascultator, ci doar isi manifesta curiozitatea caracteristica varstei. Cea mai buna metoda de a-l determina sa te asculte este sa ii distragi atentia atunci cand intentioneaza sa faca ceva ce nu are voie.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 7 luni si 2 saptamani

La varsta de 30 de saptamani, bebelusul tau cantareste in jur de 7.7 kg si masoara aproximativ 70 de cm inaltime. Dezvoltarea fizica a copilului, la varsta de 30 de saptamani, cuprinde un ansamblu intreg de miscari. Mobilitatea copilului creste si incepe sa devina din ce in ce mai autonom in modul de deplasare:

  • se rostogoleste;
  • merge de-a busilea (in 4 labe);
  • se ridica singur in fundulet;
  • sta singur in picioare, cu sprijin.

    Statul singur in picioare, sprijinindu-se cu manutele de patut sau de o piesa de mobilier din fata lui, este o premiera in dezvoltarea motrica a bebelusului. Daca, pana acum, il tineai de axile si il incurajai sa faca astfel cativa pasi, ai putea constata ca nu mai are nevoie de ajutorul tau pentru a se ridica in picioare si a-si mentine echilibrul in aceasta pozitie.

    Totusi, pana sa faca primii pasi singur, mai are nevoie de ceva antrenament. Abilitatea de a manipula obiecte cu degetele se imbunatateste considerabil. Nu doar ca le analizeaza, ca le poate separa si selecta in functie de marimi si culori, dar copilul reuseste si sa le paseze dintr-o mana intr-alta, fara probleme. Intelege permanenta obiectelor, adica faptul ca daca un obiect dispare din fata lui nu inseamna ca nu mai exista.  

    Comunicarea si dezvoltarea emotionala a bebelusului la 7 luni si 2 saptamani

    Comunicarea bebelusului devine din ce in ce mai complexa, acumuland o multime de sunete noi in vorbire si limbaj. Copilul face progrese in ceea ce priveste achizitia de sunete pe care le rosteste, fiind capabil sa spuna "pa". Mai mult decat atat, el reuseste sa asocieze cuvantul cu gestul de a face cu mana.

    Copilul incepe sa inteleaga ce inseamna "nu" si ce rol are, in functie de tonalitatea vocii tale. Silabele pe care le pronunta frecvent si pe care le asociaza in cuvinte simple, fara un inteles anume, sunt "ma", "da", "di", "mu", "pa".

    bebe-7-luni

    Este varsta la care ai putea auzi pentru prima oara un "mama" sau "dada" (tata), destul de balbait. Bebelusul are tendinta de a imita sunetele si cuvintele pe care le aude frecvent in jur. De aceea, este foarte important sa comunici constant cu el si sa il integrezi, de mic, in grupuri mari de oameni si copii de varsta lui.

    Anxietatea de separare incepe sa isi faca simtita prezenta in dezvoltarea lui emotionala, atunci cand reincepi serviciul sau pleci de langa el pe perioade mai lungi de timp. Este deranjant si inconfortabil sa il vezi pe bebelusul tau suferind si plangand cand pleci de acasa, insa este o parte importanta a dezvoltarii lui. Prin manifestarea acestor emotii, bebelusul isi da seama de ce se intampla in jurul lui.

    Raspunsul emotional al bebelusului la iesirea ta din camera s-ar putea caracteriza printr-o sumedenie de simptome:

    • plansete;
    • incruntari;
    • agitatie;
    • stare de iritabilitate.

      Copilului i se face dor de tine si este modul lui de a-ti arata afectiunea si faptul ca esti o persoana importanta pentru el. Este recomandat ca, la inceput, sa ai perioade scurte de timp in care esti plecata de acasa sau din preajma lui, pentru a-i oferi timp sa se obisnuiasca cu absenta ta. Inainte de a pleca, creeaza o rutina.

      Saruta-l, imbratiseaza-l si spune-i ca il iubesti si ca te intorci curand, dar nu prelungi momentul despartirii de el, deoarece vei accentua si mai mult frustrarea. Fa despartirile scurte si cat mai bruste.

      Articole si informatii utile despre bebelusul de 30 de saptamani (7 luni si 2 saptamani)

      Cum comunica copilul meu?
      Transpiratia la sugarul de 7 luni
      De ce fetita mea de 7 luni are scaunul verde?
      Retete pentru 7-8 luni
      Intarcarea bebelusilor
      Pro sau contra utilizarii premergatorului?

      Somnul bebelusului la 7 luni si 2 saptamani

      La varsta de 7 luni si 2 saptamani, nu apar foarte multe modificari in rutina si programul de somn ale bebelusului. Copilul inca doarme in jur de 14 1/2 ore pe zi, impartite in 11 ore, noaptea, si 3-4 ore, ziua. Orele de somn din timpul zilei sunt impartite in 2 reprize.

      Copilul trebuie adormit in patutul lui si invatat sa adoarma singur, fara alte stimulente - suzeta, biberoane etc. Trebuie culcat, in continuare, pe spate, cu burtica in sus, pentru a-l proteja de riscul sindromului mortii subite la sugari.  

      Alimentatia bebelusului la 2 saptamani

      Diversificarea alimentatiei continua si la aceasta varsta si cuprinde din ce in ce mai multe gusturi si texturi noi. Meniul bebelusului este din in ce mai variat si poate curpinde multe dintre urmatoarele tipuri de alimente solide:

      • iaurt;
      • peste;
      • branzica vaci;
      • carne (pasare, vaca);
      • fructe (mere, pere, gutuie, caise, piersici, banane);
      • legume (morcov, cartof, dovleac, telina, dovlecel, ardei gras, rosii).

        Tine cont de faptul ca nu se introduc prea multe alimente noi in acelasi timp in meniu, din cauza riscului de alergii sau intoleranta. Daca introduci prea multe alimente deodata, iar copilul manifesta tulburari digestive, nu iti vei da seama de la care aliment au aparut problemele pentru a-l scoate din meniu sau pentru a amana introducerea lui in meniu.

        Laptele ramane un aliment de baza in meniul zilnic, dar cantitatea lui scade pe masura ce portiile alimentelor solide cresc. Copilul incepe sa devina din ce in ce mai interesat de modul in care ii dai sa manance. Ar putea fi dornic sa iti ia lingurita din mana sau sa se joace cu mancarica. Este important sa ii dai si lui o lingurita de plastic si sa il lasi sa o manevreze. In timp, bebelusul va invata sa tina corect tacamul si sa il foloseasca pentru a se hrani singur.  

        Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 7 luni si 2 saptamani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

        Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

        Taguri Bebelus 7 luni Jucarii dezvoltare bebelusi Jucarii bebelusi Dezvoltare fizica bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

        Articole recomandate

        Citeste si despre