i-Size - noul standard european pentru siguranta copiilor in autovehicul

/ / Modificat: 2016-09-28
i-Size - noul standard european pentru siguranta copiilor in autovehicul

Ce inseamna normativa i-Size?

i-Size ECE R129 este noua normativa aplicabila scaunelor auto pentru copiii, implementata in iulie, 2013, cu scopul de a imbunatati nivelul de siguranta si protectie pentru copii care calatoresc in atutovehicul.

Conform acestei normative, copilul va putea fi pozitionat intr-un astfel de scaun auto din momentul in care inaltimea sa a ajuns la 67 cm (6 luni) si pana la 105 cm (aproximativ 4 ani). Este obligatorie pozitionarea copilului in scaunul auto in sensul invers directiei de mers pana la o inaltime de 84 cm, respectiv 15 luni.

Care sunt schimbarile cheie? Care va fi clasificare a scaunelor auto conform i-Size?

Clasificarea scaunelor auto, conform ECE R129, se bazeaza pe inaltimea copilului.

De ce transportul copiilor in masina in sensul invers de mers al acesteia este mai sigur?

Acest tip de instalare a scaunului auto este obligatoriu pana la varsta de minimum 15 luni, evitandu-se astfel expunerea copilului unor potentiale si inutile  raniri sau traume ale gatului si capului acestuia.

O varietate larga de studii in domeniu scot in evidenta faptul ca, dupa varsta de 15 luni, capul si gatul copilului pot suporta o forta generata de un impact frontal.

Care sunt schimbarile cheie referitoare la testarile acestui tip de scaun auto?

In timpul fazei de omologare, scaunul auto este testat si impotriva impactului lateral, nu numai frontal.

De ce se utilizeaza sistemul isofix?

Acest sistem reduce riscul unei instalari incorecte si garanteaza mult mai multa siguranta si simplitate in montarea/demontarea scaunului auto. Cu doar 3 click-uri scaunul se instaleaza in masina in mod adecvat:  sigur, usor si rapid.

i-Size

Ce tip de manechini se utilizeaza in testarea scaunelor auto I-size?

In cadrul testarilor se utilizeaza manechini speciali (seriile Q) care imita cu exactitate corpul unui copil, datorita senzorilor interni.

Noul regulament va inlocui vechea normativa (ECE R44/2004)?

Cele 2 regulamente vor functiona in paralel, deoarece Regulamentul i-Size se adreseaza numai scaunelor auto cu Isofix, pe cand cealalta normativa (R44) se va aplica in continuare scaunelor auto care se fixeaza in autovehicul atat cu centurile acestuia, dar si cu ajutorul unui sistem Isofix. 

Chicco pune la dispozitia tuturor parintilor pentru care siguranta copiilor este mai presus de orice, noul scaun auto Chicco i-Size Isofix: siguranta, confort, stabilitate, design modern.

chicco_abonare_newsletter

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaun auto copii Ghidul Parintilor Chicco

Articole recomandate

Citeste si despre