Air bag-urile pot fi periculoase

/ / Modificat: 2012-01-10
Air bag-urile pot fi periculoase





 

Air bag-urile in masini pot salva vieti, dar un air bag este periculos pentru un copil pe scaunul din fata. Statisticile arata ca in ultimii 10 ani airbag-urile au salvat vietile unor oameni care atfel ar fi murit. Dar specialistii spun ca un copil nu trebuie asezat pe scaunul de langa sofer deoarece airbag-urile se deschid in fata lui si ii pot face la fel de mult rau ca accidentul in sine.

In ce fel sunt periculoase?

Pentru a asigura o protectie maxima, un air bag trebuie sa se umfle aproape imediat dupa accident, asa ca este eliberat intr-adevar foarte repede din tabloul de bord; unii experti spun ca se umfla cu o viteza de 320 de kilometrii pe ora. Bebelusul este expus la un risc foarte mare cand air bag-ul se umfla in fata lui deoarece poate fi lovit frontal.

Air bag-urile pot fi periculoase si pentru copiii mai mari daca stau pe scaunul din fata. Deoarece copiii sunt mai sensibili la spate, gat si muschii stomacului si au un cap mare comparativ cu proportiile corpului lor, este greu pentru ei sa mentina o pozitie corecta chiar si in timpul unei ciocniri usoare. Astfel, cel mai probabil este ca vor fi loviti direct de forta air bag-ului in timp ce se extinde.

Care este locul cel mai sigur pentru copilul meu?

Este mult mai sigur pentru bebelusi si copiii sub 12 ani sa stea pe bancheta din spate folosind o metoda de siguranta     adecvata(scaun pentru copil si centura de siguranta) in functie de varsta si greutatea lor. Lasa-l pe copilul tau sa stea la mijlocul banchetei din spate numai daca isi poate pune centura de siguranta in acel loc. Daca nu, cel mai sigur loc este in spatele soferului.

Daca locul din fata are un air bag, nu il asezati acolo sub nicio forma. Pur si simplu nu este cea mai sigura optiune.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre