Reguli stricte pentru protectia bebelusului la plaja

/ / Modificat: 2017-06-26
Reguli stricte pentru protectia bebelusului la plaja

Protectia solara a bebelusului pe plaja este esentiala si reprezinta prima regula impotriva bolilor de piele. Cancerul de piele este cea mai de temut boala, insa exista si riscul alergiilor, arsurilor solare sau insolatiei. Bebelusii au pielea extrem de sensibila si riscul de a se arde este mult mai mare ca la adulti sau copii mai mari!

Iata cateva reguli stricte pe care trebuie sa le respecti cand mergi cu bebe la plaja!

Bebelusii mai mici de 6 luni NU merg la plaja

Prima regula in cazul bebelusilor sub 6 luni este sa eviti cat poti de mult soarele! Pielea lor este mult prea sensibila pana la aceasta varsta si orice raza de soare le-ar putea face rau. Dupa 6 luni, poti expune copilul treptat la soare, dar numai cu protectie solara si la ore recomandate de specialisti.

Acestia sustin ca lotiunea de protectie solara trebuie sa faca parte din rutina de ingrijire zilnica a copilului cam din luna aprilie si pana in septembrie, chiar daca nu merge la plaja! Varsta sigura de la care poate fi aplicata lotiunea la bebelusi este dupa 6 luni. Unii specialisti spun ca este sigur ca folosesti chiar si inainte de aceasta varsta.

Cere acordul medicului inainte de expunerea copilului la soare

Inainte de a incerca macar sa il expui la soare vorbeste cu pediatrul. Este important sa ai aviz medical. Daca bebelusul sufera de unele afectiune este posibil ca expunerea la soare sa fie contraindicata. De aceea, este mai bine sa fii sigura ca totul este in regula pentru distractia de pe plaja!

Tine bebelusul departe de plaja intre orele 10:00 - 16:00

Acestea sunt orele cu cel mai mare risc pentru sanatatea pielii bebelusului! Razele ultraviolete ating nivelul maxim si supun pielea unor pericole foarte mari. Nu este indicat sa tii copilul numai la soare, asa ca asigura-te ca ai umbrela sau alte surse de umbra la care sa adapostesti copilul! Riscul insolatiei si al arsurilor solare este foarte mare, de aceea este mai bine sa nu risti!

Imbraca bebelusul lejer si asigura-te ca are ochelari de soare si palarie

Bebelusul trebuie sa fie imbracat in hainute cat mai lejere si deschise la culoare. Hainutele inchise la culoare atrag caldura si sunt contraindicate! Ai grija sa fie din materiale naturale ca bumbacelul. Acestea lasa pielea sa respire si absorb transpiratia. In acest fel se evita iritatiile de la caldura si alte probleme la nivelul pielii! Sepcutele sau palarioarele sunt esentiale si ochelarii de soare la fel.

Alege ochelari de soare de calitate

Eventual, vorbeste cu un oftalmolog pentru o recomandare! In caz contrar, risti sa strici privirea bebelusului si sa apara probleme oculare.

Alege crema sau lotiune cu factor de protectie 30

Daca esti tentata sa alegi cel mai mare factor de protectie in speranta ca asa copilul este mai bine protejat, renunta! Medicii recomanda o crema cu factor de protectie solara 30 pentru bebelusi!

Crema nu trebuie aplicata atunci cand expui bebelusul la soare, ci cu 30 de minute inainte. De asemenea, aplicarea trebuie repetata la la fiecare 2 ore. Daca bagi bebelusul in apa, reaplica stratul de crema de protectie dupa fiecare balaceala.

Alege lotiuni de protectie solara cu spectru larg

Urmareste pe eticheta lotiunii de plaja sa aiba mentiunea "cu spectru larg". Acest tip de lotiune este mai utila pentru ca protejeaza atat impotriva razelor ultraviolete de tip A (UVA), cat si a celor de tip B (UVB). Crema trebuie aplicata chiar si atunci cand bebelusul sta la umbra pentru ca ultravioletele patrund chiar si astfel in piele. Sa nu crezi ca daca sta sub umbrela este protejat! Respecta indicatiile si da-l pe micut cu lotiune o data la 2 ore.

Ai grija ca bebelusul sa fie hidratat

Daca cel mic are sub 6 luni nu are nevoie de surplus de lichide in afara de laptele matern. Acesta asigura hidratarea necesara pentru organismul lui. Dar daca este mai maricel, atunci trebuie sa ii dai periodic sa bea apa. Deshidratarea pune sanatatea bebelusului in pericol, iar expunerea la soare sporeste si mai mult pierderea lichidelor din organism.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Protectie solara bebelusi Arsuri soare bebelusi Hidratare bebelusi Protectie solara copii

Articole recomandate

Citeste si despre