Mama de baiat: tot ce trebuie sa stii despre igiena intima la baietei

/ / Modificat: 2017-10-17
Mama de baiat: tot ce trebuie sa stii despre igiena intima la baietei

Mamele de baietei pot avea parte de multe surprize si nelinisti atunci cand vine vorba de zona intima a fiilor lor. Daca urmeaza sa aduci pe lume un reprezentant al sexului masculin sau ai devenit deja mamica unuia este foarte bine sa fii informata din timp, pentru a sti ce este firesc si ce nu cand vine vorba de zona intima a copilului tau.

Articolul de fata te ajuta in acest sens si totodata iti ofera sfaturi legate de igiena zonei respective precum si situatii in care trebuie sa mergi la medic.

Zona intima la baietei: 5 lucruri pe care trebuie sa stii

1. Erectiile pot sa apara si la bebelusi

Poate fi cel putin surprinzator atunci cand se intampla prima data la cateva saptamani de viata sau cateva luni, mai ales daca tu credeai ca se va intampla spre pubertate, insa, trebuie sa stii ca acest lucru este perfect normal si prin urmare nu ai de ce sa te ingrijorezi. Ai grija, insa, atunci cand sta fara scutec! In astfel de momente poate face pipi ca o fantana arteziana - pe tine, pe haine, pe pat, chiar si pe pereti.

2. Penisul ar putea sa dispara

Mai ales la baieteii dolofani, pot exista momente in care ai impresia ca penisul pur si simplu a disparut. Este absolut normal si la fel de usor poate sa reapara. Mai ales daca apesi usor cu degetele de o parte si de alta a lui.

3. Se va juca foarte mult cu el...

Odata ce penisul va fi descoperit de catre baietelul tau, organul va avea parte de multa cercetare si joaca. Si asta deoarece zona intima prezinta foarte mult interes pentru cei mici.

4. S-ar putea sa si-l masoare cu al altor baieti

Atunci cand va mai creste si va petrece ceva timp nesupravegheat, baiatul tau s-ar putea sa fie curios sa isi masoare penisul cu al altor baieti. In caz ca se lasa cu vreo nemultumire, explica-i ca oamenii sunt diferiti... in toate aspectele lor.

5. Vei avea parte de multe intrebari

Pe masura ce va creste, te vei trezi cu tot felul de intrebari legate de penis, care mai de care mai neasteptate. Discuta cu el despre acest subiect inca de cand este mic - sa stie cand se cuvine sa il atinga (doar cand este singur si nu il vede cineva), etc.

Cum sa ingrijesti zona intima a celui mic

Ingrijirea penisului poate pune ceva probleme, mai ales ca este un subiect despre care nu gasesti indrumari la tot pasul, si mai ales ca la baietei intervine si problema decalotarii, daca si cand trebuie facuta.

"In mod normal, in primii 2 ani de viata, toti baieteii au fimoza fiziologica - adica preputul nu se detaseaza de gland (la unii chiar mai multi ani). Problema decalotarii la copil este inca una controversata, chiar intre medici. Dupa parerea mea, daca nu sunt dificultati in eliminarea urinii (mictiunii), nu sunt semne de inflamatie, atunci nu trebuie efectuata decalotarea fortata. In cazul unor fimoze strinse, care provoaca disconfort in mictiune, se pot incerca decalotari gentile cu o igiena riguroasa - daca parintii nu pot efectua acest lucru - se vor adresa unui medic chirurg de copii", ne-a declarat dr. Hotaran Crucian, medic primar pediatrie in Pitesti.

Pana are loc decalotarea, spalarea se va face normal, cu sapun bland si apa calduta. Dupa decalotare insa va fi necesar sa il speli atent si in interior. Cand va fi mai maricel, poti sa il lasi pe el sa faca acest lucru la baie.

In privinta lotiunilor si a cremelor, este indicat sa nu folosesti nimic in acea zona daca nu este recomandat de catre un doctor.

Cand sa te alarmezi

In cazul in care observi ceva iesit din comun in zona intima a baietelului tau, trebuie sa mergi la un medic. Iata cateva dintre situatiile alarmante:

- Daca cel mic are dureri (uita-te intai sa nu aiba ceva infasurat - un fir de par sau de ata);

- Daca penisul este inflamat, rosu sau are o iritatie;

- Daca observi un lichid care seamana cu puroiul;

- Daca scrotul se umfla (poate suferi de o hernie inghinala).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Igiena intima baietei Decalotare baietei

Articole recomandate

Citeste si despre