Ingrijirea zilnica a bebelusului - sfaturi utile pentru sanatatea pielii acestuia

/ / Modificat: 2016-09-28
Ingrijirea zilnica a bebelusului - sfaturi utile pentru sanatatea pielii acestuia

Ingrijirea zilnica a bebelusului - sfaturi utile pentru sanatatea pielii acestuia

In timpul primelor luni de la nastere, pielea bebelusului, in special a celor care sunt alaptati natural, nu este complet formata si de aceea este mai delicata si mai subtire, avand o grosime cu 50% mai mica decat cea a unui adult.

Pielea acestuia nu este capabila sa asigure o protectie eficienta si constanta, fiind foarte des expusa inrosirii si iritatiilor, din cauza carora putand rezulta diverse infectii si alergii.

ingrijirea_pielii_bebelusului

De altfel, secretia de sebum scade cu rapiditate incepand cu momentul nasterii, lasand pielea bebelusului extrem de vulnerabila; in aceste conditii, se intalnesc cazuri frecvente de piele uscata in saptamanile imediat urmatoare nasterii.

In plus, in raport cu greutatea copilului, suprafata pielii acestuia este mai mare decat cea a unui adult; acest lucru inseamna ca anumite substantante vor fi absorbite de catre pielea bebelusului in concentratii mai mari, crescand astfel riscul aparitiei unnor probleme ca urmare a folosirii unor cosmetice nerecomandate copiilor.

Nu in ultimul rand, capacitatea limitata a pielii copilului de a se proteja singura impotriva contaminarii bacteriene se datoreaza valorii aciditatii pielii (cunoscuta ca pH).

Aceasta aciditate are un rol important in prevenirea infectiilor, functionand ca o bariera. Utilizarea unor cosmetice avand un pH diferit de cel al pielii unui bebelus, poate creste riscul aparitiei iritatiilor si, in mod inevitabil, a mancarimii.

Cosmeticele pentru copii nu trebuie sa usuce pielea, fapt ce ar conduce la reducerea barierei naturale de protectie a pielii.

Baita

In afara de faptul ca poate fi un moment amuzant al zilei, baita este mai ales un moment foarte important dedicat igienei bebelusului. Trebuie sa stim ca apa in sine, de una singura, nu poate “emulsiona” si igieniza pielea, astfel incat apare necesitatea utilizarea unor cosmetice care sa faca acest lucru fara a dauna acesteia.

sampoane

Este foarte important ca aceste produse sa fie special concepute pentru pielea sensibila a bebelusului, care este foarte delicata si predispusa la roseata si iritatii mai ales in timpul primelor sale luni de la nastere. 

Schimbatul scutecului

Acest lucru trebuie sa se intample frecvent si in mod corect, prin utilizarea scutecului de unica folosinta potrivit copilului si prin acordarea unei atentii speciale in privinta igienei funduletului si organelor genitale.

nappy_cream

Cand se schimba scutecul, este foarte important ca pielea nou-nascutului sa fie tratata in mod corespunzator, utilizandu-se produse delicate, in nici un caz cele abrazive, aspre sau rugoase.

De asemenea, aceste produse trebuie sa aibe si efect de prevenire a iritatiilor cauzate de reziduurile organice care pot trece foarte usor de bariera protectoare a pielii. Dupa ce zonele respective au fost curatate cu atentie, trebuie sa verificati starea pielii bebelusului.

Daca prezinta semne de inrosire, trebuie sa aplicati o crema care calmeaza, hidrateaza si protejeaza zonele genitale si funduletul. Cremele care au acest efect benefic trebuie sa contina atat oxid de zinc (trateaza si previne) dar si pantenol (hidrateaza). Cele doua componente ale cremei nu trebuie sa se excluda una pe alta. Chiar daca nu exista semne de inrosire/iritare a pielii, aceasta crema trebuie oricum aplicata pentru a preveni aparitia situatiilor de mai sus.

Cremele protectoare trebuie aplicate doar pe pielea perfect curata, fara urme de reziduuri (urina sau fecale); de fapt, acest tip de crema “lucreaza” la formarea unei pelicule subtiri care va proteja zona unde a fost aplicata si care adera perfect numai pe pielea curata, impiedicand in mod eficient contactul direct cu fecalele sau urina. Daca aceste creme sunt aplicate pe pielea murdara, vor produce exact efectul invers, facilitand inrosirea si iritarea zonelor genitale si a funduletului, deoarece vor fixa foarte bine pe piele reziduurile organice.

Ingrijirea pielii bebelusului

Stim foarte bine ca pielea bebelusului este extrem de subtire, delicata si tinde sa se usuce sau sa se irite foate repede, in special atunci cand este expusa elementelor externe precum vantul sau frigul.

Chicco_baby_oillotiune

Dar pielea mai este si un receptor senzorial care joaca un rol important dupa nastere, cand bebelusii se identifica prin intermediul primelor sale experiente tactile (primul contact, atingere sau mangaiere ale mamei).

De aceea, pielea si, in mod implicit, atingerea sunt extrem de importante in dezvoltarea relatiei afective cu cei din jur.  Momentele acordate ingrijirii pielii bebelusului reprezinta o oportunitate excelenta sa interactionati cu bebe. Mangaiati-l, rasfatati-l masandu-l usor si nu uitati sa folositi intotdeauna creme sau uleiuri potrivite pielii sale.

Pentru toate acestea, Chicco a creat pentru bebelusul tau o gama speciala, cu ingrediente naturale, non-agresiva, delicata: Baby Moments – cosmeticele cu "miros de bebelus".

baby_moments

chicco_abonare_newsletter

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire bebelusi Piele bebelusi Ghidul Parintilor Chicco

Articole recomandate

Citeste si despre