Hipertermia la bebelusi

/ / Modificat: 2017-06-27
Hipertermia la bebelusi

Hipertermia este o conditie medicala extrem de periculoasa, care ameninta viata, in special a bebelusilor. Aceasta apare atunci cand organismul se supraincalzeste cand este expus la o sursa foarte mare de caldura. Practic, temperatura corpului continua sa creasca in timp ce functiile fiziologice de racorire a organismului se blocheaza. Hipertermia conduce la pierderea cunostintei si chiar la cedarea organelor vitale, deci la deces.

Care sunt cauzele hipertemiei la bebelusi?

Bebelusii sunt cei mai vulnerabili la hipertermie. Acestia pot sa se supraincinga daca stau prea mult afara sau in locatii (masini, camere etc.) in care temperaturile sunt mari, daca se deshidrateaza puternic sau cand este imbracat prea gros.

Cele mai multe cazuri de hipertermie apar in sezonul de vara. Tinerea copilului in soare puternic, in masini inchise sau in alte surse unde caldura este foarte mare creste considerabil riscul la bebelusi.

Care sunt simptomele hipertemiei la bebelusi?

In prima faza acesta va parea usor molesit sau letargic. Vei observa ca ii este sete foarte des si ca da semne de oboseala. Ar putea avea pielea rece si umeda. Insa acestea nu sunt semne de hipertermie, ci doar efecte ale caldurii excesive.

Semnele hipertermiei includ:

febra mare, peste 39,4 grade Celsius, dar fara transpiratii;
• piele incinsa si rosie;
• crestere rapida a ritmului cardiac;
• agitatie, iritabilitate;
• ameteli;
• confuzie;
• dureri de cap;
• varsaturi;
• respiratii rapide;
• letargie;
• pierderea cunostintei.

                      Ce trebuie sa faci cand bebelusul are hipertermie?

                      Cel mai important este sa incerci sa aduci temperatura interna a bebelusului la normal. Timpul este important. Trebuie sa actionezi cat mai repede, deoarece cu cat trece mai mult timp, cu atat exista riscul sa-si piarda cunostinta si sa apara complicatii.

                      apa-bebelusi

                      La primele semne de hipertermie, suna la ambulanta. Apoi, dezbraca rapid copilul de toate hainele si asaza-l intr-o zona rocoroasa. Daca esti afara, du-l la umbra sau cauta cea mai apropiata incapere racorita cu aer conditionat (farmacie, magazin etc.).

                      Cat timp astepti ambulanta, ia un burete si inmoaie-l in apa rece si apoi incepe sa il stergi usor pe tot corpul.

                      Intre timp, vorbeste cu el si asigura-l ca totul este bine si incearca sa il calmezi. Nu ii da sa bea nimic pana la venirea ambulantei. Desi acetaminophenul functioneaza in multe cazuri de febra la bebelusi, acesta nu va functiona la scaderea temperaturii provocate de hipertermie.

                      Cazurile usoare de supraincalzire trec rapid in momentul in care tii copilul intr-o incapere racorita si ii dai sa suga lapte matern sau apa (daca e mai mare de 4-6 luni). O baie racoroasa si odihna ar trebui sa fie de ajuns pentru a-si reveni.

                      Poate fi prevenita hipertermia?

                      Daca bebelusul nu este obisnuit cu caldura va resimti aproape imediat efectele nocive. De aceea este important sa imbraci copilul in haine lejere, din materiale naturale si cat mai deschise la culoare. Ai grija sa nu il lasi inchis in masina expusa la soare si sa ii acoperi mereu capul cu palarie sau sapca.

                      Hidratarea este esentiala daca micutul tau a inceput diversificarea alimentatiei. Este posibil ca in zilele caniculare sa fii nevoita sa cresti consumul obisnuit de lichide.

                      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                      Taguri Canicula bebelusi Protectie canicula bebelusi Pericole vara copii Caldura bebelusi Siguranta bebelus caldura Efecte caldura bebelusi Hidratare bebelusi Haine vara bebelusi

                      Articole recomandate

                      Citeste si despre