Cum aleg sterilizatorul pentru biberoane

/ / Modificat: 2014-03-25
Cum aleg sterilizatorul pentru biberoane

Sterilizatorul pentru biberoane este un accesoriu indispensabil atunci cand esti parinte de bebelus. Intrucat la varste foarte mici, copilul are un sistem imunitar insuficient dezvoltat, este important ca toate obiectele cu care intra in contact, in special cele de hrana, sa fie atent sterilizate, astfel incat sa fie protejat de agentii patogenii care-i pot afecta sanatatea. Desi exista o multime de variante de sterilizat biberonul - prin fierbere, cu pastile dezinfectante care se dizolva - sterilizatorul electric si cel pentru microunde raman cele mai practice si rapide moduri de a dezinfecta aceste recipiente pentru hrana.

Tipuri de sterilizatoare pentru bebelusi

Sterilizator electric cu aburi

Sterilizatorul electric este un dispozitiv care incalzeste apa la temperaturi foarte mari, astfel incat sa produca aburii necesari pentru distrugerea microorganismelor care se depun in biberoane. Reprezinta una dintre cele mai practice alegeri de sterilizatoare si este si foarte usor de folosit.

In plus, multe variante de sterilizatoare electrice au o capacitate mare, putand dezinfecta, in acelasi timp, chiar si 8 sticle. Nu necesita decat putina apa si o sursa de curent electric, pentru a fi puse in functiune, de aceea, sunt ideale de luat chiar si in vacante.  

Sterilizator pentru microunde cu aburi

Sterilizatorul pentru microunde este o varianta mai simpla si mai ieftina a celui electric. Functioneaza tot pe principiul sterilizarii cu aburi, insa nu se conecteaza la priza, ci necesita incalzirea la cuptorul cu microunde.

Sterilizatorul este compus dintr-un vas in care se pun biberoanele si care se inchide ermetic, si inca un vas, in care se pune apa. Dispozitivul se introduce in cuptorul cu microunde si se lasa in jur de 10-12 minute.

Desi este mai ieftin decat sterilizatorul electric cu conectare la priza, este mai putin practic. Pe langa faptul ca timpul de sterilizare sau de asteptare pentru racirea biberoanelor este mai mare, nu poate fi luat in vacante decat daca spatiul in care sunteti cazati dispune de cuptor cu microunde.

Sterilizatoare simple sau multifunctionale

Producatorii acestor dispozitive au incercat, de-a lungul timpului, sa diversifice gama de sterilizatoare, adaugand modele multifunctionale. Acestea inglobeaza mai multe functii, astfel incat sa scuteasca parintii de cheltuieli in plus si sa le usureze munca in ingrijirea bebelusilor. Asa au luat nastere sterilizatoarele care au incluse si incalzitoare de biberoane, storcatoare de fructe sau functii de uscare a biberoanelor.

Desi modelele multifunctionale sunt mai scumpe, acestea merita, in timp, investitia. Daca ai deja acasa un storcator de fructe sau un incalzitor separat de biberoane, opteaza pentru un sterilizator simplu, dar de calitate. Alege intotdeauna un brand cunoscut si serios pe aceasta piata, pentru a fi sigura ca produsul este rezistent, conceput din materiale de calitate si sigur in timpul folosirii.

Dimensiuni multiple

Sterilizatoarele de pe piata au dimensiuni si capacitati diferite. Unele dintre ele pot steriliza doar cateva biberoane, in timp ce altele pot dezinfecta concomitent 8 recipiente. Alegerea dimensiunii sau capacitatii depinde de numarul meselor zilnice pe care le are bebelusul.

De exemplu, daca bebelusul a ajuns la 6 mese cu biberoane pe zi in momentul in care vrei sa-l cumperi, un sterilizator cu tot atatea spatii disponibile este suficient. Numarul meselor care necesita biberoane tinde sa scada pe masura ce copilul creste.

Alte lucruri pe care sa le ai in vedere

Dincolo de aceste aspecte esentiale pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand cumperi un sterilizator de biberoane pentru bebelusul tau, este recomandat sa fii atenta si la alte detalii, care pot face dispozitivul mai practic si adaptat nevoilor tale.

Urmareste ca dispozitivul sa consume putin curent electric (daca optezi pentru un model cu conectare la priza), sa se opreasca automat dupa terminarea timpului de sterilizare, astfel incat sa nu pierzi timp monitorizandu-l, iar materialul din care e fabricat sa nu contina BPA (Bisfenol A).

Asigura-te si ca sterilizatorul permite introducerea mai multor dimensiuni de biberoane, intrucat la fiecare varsta, recipientele pentru mancare se schimba, in functie de necesitatile nutritionale ale celui mic.

Gaseste sterilizatorul de biberoane potrivit pentru tine si copilul tau, la cel mai bun pret!

Tu pe ce criterii ai ales sterilizatorul de biberoane pentru bebelus? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre