Bebelusi cu pagini pe retelele sociale, pericol sau nu?

/ / Modificat: 2014-10-16
Bebelusi cu pagini pe retelele sociale, pericol sau nu?

Postarea imaginilor cu bebelusi pe retelele de socializare online poate fi un motiv de mandrie pentru parinti, dar si o oportunitate pentru straini, pedofili si persoane rau intentionate sa profite de pe urma acestora, sa faca aluzii jignitoare la adresa lor sau chiar sa le foloseasca in scop abuziv.

Majoritatea retelelor sociale permit doar copiilor peste 13 ani sa isi creeze cont pe astfel de retele, dar nu mentioneaza nimic cu privire la parintii care creeaza pagini private pentru nou-nascuti sau bebelusi.

Pericolele postarii imaginilor cu bebelusi pe retele de socializare

Potrivit unei statistici intreprinse de cercetatori americani, o treime dintre parinti din SUA posteaza fotografii cu copii pe retelele de socializare online.

Daca postarea fotografiilor cu bebelusi pe retelele sociale este o idee buna sau nu ramane inca un subiect controversat, atat printre parinti, cat si printre specialisti. Cert este faptul ca nu exista un context legal prin care parintilor sa li se interzica postarea acestor poze si nici anumite norme cu privire la continutul lor.

In ciuda faptului ca multi parinti cred ca sunt feriti de pericolele online atunci cand posteaza imagini cu bebelusii pe o retea de socializare, intrucat o fac pe un profil privat.

Megan Mitchell, National Children's Commissioner din Australia, recomanda parintilor sa fie precauti atunci cand posteaza fotografii cu bebelusii, chiar daca o fac pe un profil privat, intrucat tot raman "vulnerabile" privirii strainilor si a persoanelor nedorite.

Este si cazul unui barbat australian, sustine Mitchell, care a postat o poza cu bebelusul lui dezbracat pe Facebook, crezand ca va fi vizibil doar pentru prieteni si familie. La scurt timp dupa postare, barbatul a descoperit ca bebelusul lui a devenit o mica "vedeta" pe internet, poza lui acumuland nu mai putin de 3000 de like-uri.

In mod cert, retelele de socializare nu ofera un cadru suficient de intim sau privat pentru a proteja identitatea copiilor pe internet, de aceea, parintii trebuie sa fie precauti cu privire la pozele pe care le posteaza.

Potrivit medicului Myra Hamilton, cercetator in cadrul New South Wales University, Australia, ridica si problema consimtamantului. Bebelusii si copiii mici nu au discernamant si nu pot aproba urcarea acestor fotografii online. Daca postarea fotografiilor cu bebelusi este o incalcare a intimitatii lor ramane inca un subiect intens dezbatut, insa cert este faptul ca acestea pot oricand fi folosite in scopuri abuzive de asa-zisii "prieteni" din lista parintilor sau pot deveni tinta unor pedofili.

In plus, psihologii subliniaza ca astfel de postari pot avea un impact negativ in dezvoltarea copiilor in viitor. Acestia pot fi "urmariti" ani de zile de anumite poze postate de parinti in perioada de bebelusi, intrucat pot deveni tinta rautatilor sau batjocurii celor din jur.  

Facebook intervine si... nu prea

Facebook ramane, de departe, principala retea de socializare pe care parintii o folosesc pentru postarea fotografiilor cu bebelusi. Regulile de utilizare a site-ului nu mentioneaza nimic despre imposibilitatea postarii imaginilor cu minori, insa exista cazuri in care reprezentantii acestuia au intervenit pentru stergerea fotografiilor cu continut violent sau a celor care au avut un efect perturbator asupra utilizatorilor site-ului.

Se remarca doua cazuri:

  • cazul familiei Walker, din America, care a postat o fotografie cu bebelusul decedat si cu craniul deformat in urma unei malformatii congenitale - la scurt timp dupa urcarea pe site, parintii au primit o notificare de la reprezentantii site-ului, in care erau anuntati ca poza le-a fost stearsa; mesajul nu a fost insotit de nicio explicatie, iar protestul mamicii indurerate, contrariata de decizia acestora, s-a soldat cu inchiderea definitiva a contului;
  • cazul lui Christopher Duffy, un tatic american ce si-a adjudecat numeroase critici dupa ce a postat o fotografie in care fetita lui de numai 8 luni tinea in brate o arma; reprezentantii Facebook au reactionat imediat la imagineaza perturbatoarea si au decis sa ii inchida definitiv contul barbatului.

Crezi ca ar fi bine sa existe o lege cu privire la interzicerea publicarii fotografiilor cu bebelusi pe retele de socializare sau ca decizia ar trebui sa ramana, ca si pana acum, a parintilor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre