Solutii de la medicul dermatolog despre cum sa ingrijesti pielea copilului cu dermatita atopica

/ / Modificat: 2015-09-08
Solutii de la medicul dermatolog despre cum sa ingrijesti pielea copilului cu dermatita atopica

Dermatita atopica presupune episoade repetate de eczema, pe fond de piele uscata si predispozitie in familie pentru alergii (rinita alergica, astm, eczema a mainilor).

Pentru a preveni reaparitia eczemei este important sa evitam factorii iritanti pentru piele.

Sunt de preferat hainele din bumbac, de evitat lana si fibrele sintetice. Este bine sa  indepartati etichetele care vin in contact cu pielea.

Sunt de evitat spumantele de baie, preferam crema lavanta sau ulei de baie in loc de sapun.

Transpiratia irita pielea atopica, incercati sa mentineti temperatura de confort  pe timpul verii si sa evitati supraincalzirea camerei copilului pe timpul iernii.

Este util sa folositi clatire dubla sau detergent hipoalergenic pentru imbracamintea care vine in contact direct cu pielea.

Se recomanda imbaierea zilnica, cu apa calduta si un produs de curatare fara sapun. Dupa clatire, tamponati cu un prosop pentru a indeparta excesul de apa si, in primele 3 minute, aplicati o crema emolienta pentru a reface bariera de protectie a pielii, pe tot corpul si pe fata.  

Aplicarea cremei emoliente se poate repeta pe timpul zilei cand pielea se simte aspra, uscata sau copilul se scarpina. Daca exista  zone de eczema (cu roseata, coji, senzatie de mancarime), pe acestea este necesar sa aplicati o crema cu efect antiinflamator prescrisa de medic. Preferam crema cu cel mai slab corticoid, dar care sa fie totusi eficienta dupa 1-2 saptamani de utilizare.

Dr. Rodica Negreanu Medic DermatologDr. Rodica Negreanu, Medic Dermatolog

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dermatita atopica

Articole recomandate

Citeste si despre