Soarele si pielea copilului tau

/ / Modificat: 2007-07-05
Soarele si pielea copilului tau





 

De ce ar trebui sa evit lotiunea de soare pentru bebelus de la 6 luni la un an?

Pielea copilului este subtire, mai fragila si mai putin grasa. Pielea produce melanina, substanta ce ajuta la intarzierea insolatilor, dar copilul este mai putin rezistent la bacterii si la substantele din mediu.

De asemenea, datorita faptului ca organismul bebelusului va transpira mai putin eficient, este mai greu pentru ei sa isi pastreze temperatura interna a corpului si corpul lui se descurca mult mai greu cu cantitatea mare de chimicale din majoritatea lotiunilor de soare.

Uleiul pentru copii este bun ca lotiune de soare?

NU! Uleiul pentru copii dat pe corpul lor pentru soare, nu va face decat ca pielea sa arda si mai repede si sa nu ii ofere protectie deloc.

Cand ar trebui sa iau mai multe masuri de precautie?

Foloseste regula umbrei: daca umbra este mai scurta decat tine, inseamna ca soarele este prea intens, acest lucru se intampla de obicei intre orele 11 si 15. In lumina directa, in parc sau pe plaja, nu este nimic mai dragut decat ochelarii de soare in miniatura ai bebelusului si cum se joaca el in nisip.

Adevarul este ca aceasta imagine nu e atat de fericita pe cat pare. Trebuie sa fii atenta cu bebelusul, important e sa previi expunerea la soare prea mult.

Razele de soare pot duce la multe schimbari la nivelul pielii. Unele dintre ele apar imediat de la expunere precum: bronzul, pistruii, arsurile.

Altele iau mai multi ani sa se dezvolte, de exemplu: ridurile, petele. Cea mai serioasa schimbare a pielii o reprezinta cancerul de piele, care poate fi letal.

O palarie mare sau o umbrela ii pot oferi o protectie completa?

NU! Razele de soare se pot reflecta si de pe alte suprafete, precum apa sau nisip. Cele mai nocive efecte ale soarelui au loc la inceputul copilariei.

In cazul arsurilor:

  • Pentru bebelusii sub 1 an, arsurile trebuie tratate ca o urgenta. Sunati doctorul imediat.

  • In cazul copiilor mai mari, sunati doctorul daca acestia acuza usturimi si dureri severe sau febra peste 38,3 grade C.

  • Ofera-i apa copilului tau sau sucuri naturale pentru a evita deshidratarea, mai ales daca nu urineaza regulat.

  • Prosoapele umezite in apa vor racori corpul afectat de arsurile solare.

  • Tine-l pe cel mic departe de soare si urmeaza pasii necesari pentru a preveni arsurile pe viitor.

  • Nu folosi alcool peste arsuri.

  • Nu folosi creme medicale precum hidrocortisonul fara acordul medicului.

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre