Protejeaza pielea bebelusului tau de frig, umiditate si vant

/ / Modificat: 2010-12-13
Protejeaza pielea bebelusului tau de frig, umiditate si vant







Daca ai un nou-nascut in casa, este timpul sa te asiguri ca stii cum sa-i pastrezi confortul termic si pe vreme rece. Este de o importanta majora ca in urmatoarele luni sa il imbraci adecvat.

Iarna ii poate juca feste pielii copilului tau. Lucruri ca aerul uscat din casa si temperaturile scazute de afara pot duce la craparea pielii, roseata si iritatie. Iata cateva sfaturi:

Fa-i baita istet

Este in regula sa ii faci baita zilnic atat timp cat urmezi cateva reguli. Pentru inceput, foloseste apa calduta si un produs de curatare special pentru bebelusi, care sa nu indeparteze bariera protectoare a pielii ce pastreaza pielea hidratata). Medicii spun ca, pe timp de iarna, este bine sa folosesti un sapun conceput special pentru bebelusi pentru a evita infectiile secundare ale pielii deoarece aerul uscat din casa poate provoca eczema, o afectiune marcata prin zone cu piele rosie, cu crusta si care produce mancarime pe fata, coate, genunchi si gat.



Baita scurta

Pentru a evita umezeala de pe pielea bebelusului tau, nu-l tine in baie mai mult de 10 minute. Imediat dupa baie, aplica o crema hidratanta care sa pastreze apa in piele. (Ai grija sa eviti zona ochilor.) Specialistii recomanda schimbarea caditei o data la fiecare 3 luni deoarece pe ea se acumuleaza bacterii.

Ii curge nasul?

Daca ii curge nasul incontinuu de la o raceala, evita craparea si iritarea pielii prin aplicarea unei cantitati mici de vaselina chiar pe zona de sub nas, de cateva ori pe zi. Poti folosi vaselina si pentru indepartarea mucusului uscat care se acumuleaza sub nas peste noapte si in somn in timpul zilei. Cand ii stergi nasul foloseste un material imbibat cu lotiune hidratanta. Bebelusii cu eczema s-ar putea sa poarte o bacterie in nas. Daca observi o crusta in jurul narilor si gurii dupa ce incepe sa ii curga nasul, vorbeste cu medicul pediatru care iti poate prescrie un antibiotic topic pentru a elimina infectia.

Nu il supraincalzi

Bebelusii sub 6 luni nu isi pot regla temperatura la fel de bine ca adultii si de aceea va trebui sa il imbraci putin mai gros decat pe tine. Totusi, un copil care este imbracat prea gros se va incalzi peste masura, lucru care poate irita pielea si poate provoca spuzeala. Spuzeala cauzeaza umflaturi cu puroi, mici si rosii care provoaca mancarime, localizate pe trunchi. Acestea trec de obicei in cateva zile. Intre timp, aplica pe pielea bebelusului tau o panza racoroasa ca sa permiti pielii sa respire.

Ai grija cum il imbraci

Daca bebelusul tau este predispus la eczeme va trebui sa iei urmatoarele masuri de precautie (chiar si copiii care nu au astfel de probleme vor beneficia de pe urma acestor sfaturi): Incearca sa alegi haine nevopsite si evita materialele sintetice. Hainele din bumbac albe sau in culori pastelate sunt cele mai bune pentru bebelusul tau. Spala-i hainele cu un produs care sa nu irite pielea (si anume detergenti pentru piele sensibila). Nu se recomanda folosirea balsamului de rufe sub un an.

In caz de probleme vorbeste cu medicul tau pediatru. Daca observi zone ale pielii sensibile sau deteriorate, acestea pot fi semne de infectie. Contacteaza medicul care, in caz de infectie, iti va prescrie un tratament oral sau topic.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro




Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Piele nou-nascut Piele bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre