Pielea bebelusului, de 10 ori mai sensibila decat a adultului

/ / Modificat: 2017-04-06
Pielea bebelusului, de 10 ori mai sensibila decat a adultului

Pielea unui nou-nascut este fina, delicata, foarte placuta la atingere, dar are nevoie de o rutina de ingrijire speciala, pentru ca este de pana la 10 ori mai sensibila decat a adultului si se afla in plina dezvoltare. De aceea, trebuie protejata de factorii iritanti.

Pielea bebelusului are nevoie de timp ca sa se adapteze conditiilor din afara uterului, cand este expusa la aer si incepe sa se curete de stratul protector din uter, vernix caseosa. Pielea micutilor difera de cea a adultilor in ceea ce priveste structura, compozitia si functia pe care o are de indeplinit.

Epiderma (cu rol de a impiedica pierderile de apa) micutilor este cu 20-30% mai subtire decat cea a adultilor, ceea ce inseamna ca pielea lor este mai putin rezistenta, fiind usor permeabila. Apa se pierde mult mai repede, de aceea pielea nou-nascutilor are nevoie de hidratare constanta.

Cum pielea este in curs de dezvoltare, factorii iritanti externi, bacteriile, alergenii pot patrunde mult mai usor, putand duce la aparitia unor probleme. Totodata, este mai predispusa la uscare, spre deosebire de cea a adultilor, pentru ca apa se pierde mult mai usor. Mecanismele de hidratare au nevoie de timp pentru a se dezvolta corespunzator.

Are un continut mai mic de lipide, ceea ce inseamna ca este predispusa la aparitia de cojite. Pielea micutilor are de asemenea un continut mai mic de melanina, substanta care protejeaza pielea de radiatiile ultraviolete. Bebelusii nu ar trebui expusi la razele directe ale soarelor inaintea varstei de 1 an.

La bebelusi si mecanismul de termoreglare este in plin proces de dezvoltare, iar dermul (stratul pielii care protejeaza de frig si agenti iritanti) nu este complet dezvoltat, de aceea ei nu trebuie expusi in zile cu vreme foarte friguroasa sau cu vant puternic, pentru ca pielea poate sa se irite, sa apara pete sau sa se usuce.

Ingrijirea pielii bebelusului cu produse speciale

De aceea, mai ales in primul an de viata, bebelusul are nevoie de o ingrijire speciala a pielii, pentru ca este mai predispus la eczeme, dermatita seboreica si atopica, iritatii. Pielea micutilor nu trebuie niciodata ingrijita si curatata cu produse destinate adultilor, tocmai datorita acestor diferente.

Ca sa se dezvolte sanatos, pielea bebelusilor are nevoie de protectie suplimentara. Uleiurile, cremele, pudra, lotiunile, sapunurile trebuie sa nu lipseasca din rutina de ingrijire a bebelusului, insa trebuie sa fie alese cu grija. Alege intotdeauna produse special destinate bebelusilor.

johnsons1_1

JOHNSON’S a creat produse special concepute pentru pielea delicata a micutilor, fiind un real suport pentru dezvoltarea sanatoasa a pielii. Fiecare ingredient a fost testat cu atentie, astfel incat produsele sa respecte toate normele de siguranta. Totul in urma unei serii de studii clinice care au urmarit efectele anumitor produse asupra pielii micutilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Piele bebelus Piele sensibila bebelus Ingrijirea pielii bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre