Iritatiile pielii la bebelusi: iata ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2017-09-28
Iritatiile pielii la bebelusi: iata ce trebuie sa stii

Pielea bebelusilor este foarte sensibila si ca urmare cei mici se pot confrunta deseori cu iritatii neplacute sau descuamari cutanate ca urmare a uscarii excesive. Din acest motiv pielea bebelusilor necesita o atentie deosebita si trebuie ferita de contactul direct cu anumiti factori cauzatori. De asemenea, pielea bebelusilor trebuie ingrijita doar cu produse adecvate, destinate micutilor.

Cauzele iritatiilor de piele

Principala cauza care determina iritatia pielii la bebelusi este scutecul folosit. Acesta, odata ce se uda, chiar daca are o capacitate mare de absorbtie, ramas in contact cu pielea mai mult timp, va provoca usturimi si roseata. Servetelele umede sunt si ele incriminate, pentru evitarea iritatiilor, acestea trebuind alese fara parfum si fara alcool. De asemenea, o alta cauza comuna a iritatiilor la bebelusi sunt produsele de ingrijire folosite, categorie in care intra samponul, gelul de curatare, sapunul, crema de masaj.

Majoritatea acestor produse au in componenta parfum, produse chimice si conservanti, de exemplu parabeni - acuzati de favorizarea aparitiei cancerului, care nu sunt tolerate de pielea sensibila a micutilor si pot provoca alergii si iritatii, avand un grad mare de toxicitate. Totodata, expunerea necontrolata la soare poate fi un factor cauzator, alaturi de hainele din materiale sintetice. O alta cauza a iritatiilor de piele poate fi detergentul de rufe cu care se spala hainele bebelusului, motiv pentru care se recomanda folosirea unui produs hipoalergenic si clatirea suplimentara.

Se recomanda evitarea balsamului de rufe care poate irita nu doar pielea, ci si nasul si gatul bebelusului. Pe de alta parte, dermatita seboreica, infectiile bacteriene sau modificarea pH-ului pielii ca urmare a administrarii de antibiotice, pot sta la baza aparitiei iritatiilor.

Pielea uscata la bebelusi

Pielea uscata la bebelusi poate aparea ca urmare a folosirii produselor de ingrijire destinate adultilor, care se dovedesc a fi extrem de dure pentru pielea sensibila a micutilor, insa aceasta este doar una dintre cauze. Expunerea timp indelungat a bebelusului la aerul conditionat, la vant, frig si ger, sau, din contra, la razele solare, poate usca excesiv pielea delicata a celor mici. Caldura exagerata din incapere si gradul de umezeala neadecvat pot, de asemenea, favoriza uscarea pielii si a mucoaselor.

Pe de alta parte, imbaierea excesiva a bebelusilor, clorul din piscine si sarea de baie determina deshidratarea pielii. Pielea uscata la bebelusi poate fi cauzata si de purtarea hainelor din tesaturi dure. Acestea, chiar daca sunt naturale, pot sa nu fie tolerate de pielea sensibila.

Caldura si iritatiile la bebelusi

Iritatia provocata de caldura este un simptom care apare ca urmare a supraincalzirii corpului celui mic si care se poate manifesta, deopotriva, vara sau iarna. Simptomele sunt acele bubite mici si rosii, cateodata pustule, care apar pe pielea ce a fost acoperita, insa, desi mai rar, pot aparea si pe fata. Ceea ce mamicile trebuie sa cunoasca este ca si bebelusii transpira, insa, avand porii foarte mici, acestia se infunda mult mai usor si provoaca aparitia iritatiilor.

De asemenea, atmosfera umeda poate impiedica evaporarea transpiratiei de pe piele si poate favoriza aparitia iritatiilor. Aceste bubite pot aparea si atunci cand cel mic are febra sau este imbracat foarte gros.

Cum tratam iritatiile pielii la bebelusi?

In majoritatea cazurilor, daca nu vorbim de o manifestare agresiva, iritatiile pielii la bebelusi se pot trata acasa, in primul rand, prin inlaturarea factorilor de risc. Totodata, este recomandat ca scutecul sa fie schimbat des, pielea sa fie spalata bine si lasata sa se se usuce inainte de aplicarea unui nou scutec.

Unguentul Bepanthen este de un real ajutor in tratarea pielii iritate si uscate, fiind util in grabirea vindecarii arsurilor si leziunilor cutanate si poate fi folosit cu succes si in cazul bebelusilor. De asemenea, spalaturile cu ceai de musetel sau cu bicarbonat de sodiu dizolvat in apa si ungerea cu crema de galbenele au efecte benefice in tratarea iritatiilor pielii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Piele bebelus Prevenire iritatie scutec

Articole recomandate

Citeste si despre