Cicatrizarea pielii in problemele frecvente ale bebelusilor

/ / Modificat: 2014-02-21
Cicatrizarea pielii in problemele frecvente ale bebelusilor

Cicatrizarea pielii este procesul natural prin care tesutul cutanat se vindeca in urma unor leziuni, precum varicela, acneea, suturile, iritatiile sau dermatita de contact, probleme care apar frecvent in randul copiilor. Cicatricele apar doar atunci cand pielea a suferit agresiuni adanci, la nivelul dermei si nu doar al epidermei. Aspectul cicatricelor variaza in functie de natura ranii, localizarea anatomica a acesteia si de factorii genetici individuali.

Cicabio-gama

Tipuri de cicatrice

In functie de gravitatea lor, cicatricele se impart in 3 categorii principale:

  • cicatrice cheloide: depasesc marginile leziunii dupa vindecarea ranii si sunt produse de excesul de substanta, provocand excrescente la nivelul pielii;
  • cicatrice hipertrofice: se disting prin tenta rosie persistenta si dispar complet in timp;
  • cicatrice atrofice: produc deformari ale tesutului cutanat (gauri) foarte dificil de indepartat.

Cicatricele in varicela

Varicela se manifesta, in general, printr-o eruptie cutanata insotita de prurit (mancarimi) si blistere apoase vizibile la suprafata pielii. Simptomele cutanate traverseaza trei stadii principale: umflaturi rosii, vezicule pline cu lichid si bubite acoperite de coaja.

Ciclul poate sa dureze cateva zile, timp in care scarpinatul, spargerea blisterelor sau frictiunea agresiva asupra leziunilor poate conduce la instalarea cicatricelor permanente, asemanatoare cu cele provocate de acneea inflamatorie.

Din pacate, este destul de dificil sa controlezi fiecare miscare a copilului atunci cand are varicela, pentru a fi sigura ca nu se scarpina, nu rupe bubitele si ca nu vor ramane cicatrice.

Acneea si cicatricele sale

Acneea este o alta afectiune cutanata cu risc crescut de producere a cicatricelor, din pricina inflamatiilor cutanate distructive pentru colagen pe care le cauzeaza. Cicatricele in acnee apar in zonele in care au existat leziuni chistice si pot lua mai multe forme: atrofice (in general superficiale), extinse si mai putin adanci sau inguste si profunde.

La copiii cu o nuanta inchisa a tenului se poate observa si o hiperpigmentare a cicatricelor, pe cand la cei cu o piele deschisa poate aparea inrosirea acestora (eritemul).

Cicatricele cauzate de suturi

Suturile sunt folosite, de regula, pentru inchiderea ranilor profunde sau a inciziilor rezultate in urma unei interventii chirurgicale. Lucru necesar in cazul copiilor care se lovesc serios la joaca. Ingrijirea atenta este esentiala pentru prevenirea infectiilor si reducerea riscului cicatricelor permanente.

De cele mai multe ori, leziunile cutanate care au nevoie de sutura lasa in urma cicatrice, insa semnele tind sa devina tot mai putin vizibile odata cu trecerea timpului.

Cicatricele provocate de iritatii

Iritatiile apar in urma expunerii pielii la agenti iritanti, precum anumite substante chimice, temperaturi ridicate sau frictiune agresiva cu un material aspru. Poate cea mai cunoscuta iritatie in randul mamicilor este iritatia de scutec.

Identificabile prin inflamatiile, roseata si aspectul patat caracteristice, iritatiile trebuie sa fie tratate in timp util, atat pentru prevenirea potentialelor infectii, cat si a cicatricelor.

Majoritatea iritatiilor nu produc cicatrice, daca pielea nu este supusa unei agresiuni mecanice sustinute (scarpinat). Iritatiile in care vasele de sange au fost afectate (vasculita) pot provoca cicatrice permanente.

Cicatricele in dermatita de contact

Dermatita de contact este o afectiune cutanata caracterizata printr-un raspuns inflamator al pielii, cauzata de expunerea directa la alergeni, agenti iritanti sau la razele soarelui, afectiune ce apare inca de la varsta de bebelus.

Daca portiunile de piele inflamate si iritate sunt supuse unei agresiuni suplimentare (prin scarpinat, haine aspre etc.), apare riscul sa ramana cicatrice dupa vindecarea eritemului, ce pot fi remediate doar prin tratamente de specialitate.

Pentru o regenerare cat mai rapida si estetica, fara durere si fara prurit este nevoie de  un produs de cicatrizare  eficient si sigur. Avand  ingrediente biomimetice care regleaza mecanismele biologice implicate in cicatrizare, produsele din gama Cicabio asigura o cicatrizare rapida si estetica si te ajuta sa uiti de neplacerile procesului de cicatrizare.

cicabio-pomadaCicabio Pomadac este singurul unguent cicatrizant, ultra-nutritiv, pentru leziuni severe, ce asigura o cicatrizare rapida si estetica fara durere si fara prurit si poate fi utilizat pe orice tip de leziune care necesita stoparea deshidratarii: arsuri, eczema, crapaturi, fisuri, cruste uscate, dermatite, laser, peeling. Textura sa oclusiva creeaza o pelicula protectoare, care inlocuieste bariera cutanata, alterata in cazul pielii lezate.

In plus Acidul Hialuronic, Glicerina si Xilitolul mentin nivelul optim de hidratare, factor major in calitatea cicatrizarii.

Combinatia sinergica dintre Resveratrol, Cupru si Centella Asiatica favorizeaza regenerarea rapida, iar Zincul previne dezvoltarea bacteriilor, reducand astfel riscul de suprainfectare a leziunii. Complexul biologic brevetat Antalgicine, o inovatie Bioderma, confera pentru prima data unui cicatrizant o actiune pseudo-opioida - reducand considerabil durerea si pruritul de la prima aplicare.

Daca iti faci griji pentru cei apropiati tie, unguentul poate fi utilizat de intreaga familie: adulti, copii si nou-nascuti. Se aplica un strat subtire de Cicabio Pomada pe zona lezata (fata sau corp), dupa ce zona a fost curatata si uscata in prealabil. Imediat se va forma un film invizibil, hranitor si izolator. Pentru un rezultat optim, Cicabio Pomada se utilizeaza de doua ori pe zi, pana cand pielea este complet vindecata.

Produsul este testat sub control dermatologic si pediatric. Nu contine parfum, alcool, parabeni sau coloranti.

Dupa 35 de ani de experienta in domeniu, cu peste 50 de brevet internationale si 3 centre de cercetare in Franta, Laboratoarele Dermatologice Bioderma folosesc inovatia in beneficiul pielii. Produsele Bioderma reactiveaza resursele naturale ale pielii pentru a-i spori rezistenta la factorii de mediu, patologii si medicatie.

Pentru mai multe informatii, suntem alaturi de voi pe  www.bioderma.com/ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prevenire cicatrice Varicela copii Iritatia pielii copii Dermatita contact bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre