Top 7 mituri despre diversificarea hranei bebelusilor

/ / Modificat: 2017-09-07
Top 7 mituri despre diversificarea hranei bebelusilor

Diversificarea reprezinta o etapa importanta in viata bebelusului, dar si in cea a mamei, intrucat ea este cea care trebuie sa faca si sa sustina acest pas. Care sunt alimentele care trebuie introduse odata cu diversificarea, cand si mai ales cum are loc acest proces sunt intrebari pe care fiecare mama si le pune.

Atunci cand se naste un copil, parintii sunt bombardati din toate partile cu sfaturi. Din pacate, nu toate sunt avizate si uneori urmarea lor poate face mai mult rau decat bine. Iar unele dintre aceste sfaturi sunt legate de diversificare, adica de introducerea in hrana zilnica a unor alimente care fac trecerea de la alimentatia exclusiv lactata la cea consistenta. In continuare sunt cateva dintre cele mai comune mituri legate de alimentatia complementara.

1. Copilul trebuie sa aiba un orar precis de hrana. Mit!

Ar fi ideal ca atat copiii, cat si oamenii mari, sa aiba un orar clar pentru fiecare masa. Doar ca, in realitate, acest lucru este aproape imposibil si pentru unii si pentru altii. Fiindca nu poti manca la aceeasi ora in aceeasi zi, iar cei mici nu fac exceptie. Orarele le pot ajuta pe mame sa se organizeze mai bine cu hranirea copiilor, insa de la prima muscatura pana la a lua trei mese pe zi regulat este un proces de durata. Poti incerca sa ii impui bebelusului un program strict. Insa sunt sanse foarte mari sa nu reusesti. Mai important este sa ii descoperi ritmul si sa i-l urmezi. Aminteste-ti ca alaptatul sau laptele formula trebuie sa reprezinta inca baza alimentatiei in perioada de tranzit catre mesele solide.

2. Diversificarea trebuie sa inceapa la 6 luni. Mit!

Dezvoltarea fiecarui copil este diferita, asa ca cel mai bine urmaresti evolutia lui si nu un calendar strict. Recomandarea pediatrilor este ca diversificarea sa inceapa in jurul varstei de sase luni, atunci cand nevoia de nutrienti si de energie a sugarului sanatos incepe sa o depasasca pe cea oferita de laptele matern sau de mama.

Cu toate acestea, specialistii nu exclud inceperea alimentatiei alternative chiar si mai tarziu de aceasta varsta. Diversificarea poate fi usor intarziata, in functie de necesitatile organismului celui mic si mai ales daca ai de gand sa incepi prin introducerea unor alimente cu potential alergenic. Odata cu inceperea diversificarii se continua si alaptarea pana la varsta de 2 ani si peste.

3. Introdu alimentele noi la cateva zile distanta. Mit!

Este o practica veche de care mamele tinere trebuie sa scape. Pentru ca, in realitate, amestecarea alimentelor noi ii va dezvolta celui mic gusturi complexe si va promova dezvoltarea unei nutritii inteligente. Singura regula priveste cantitatea de alimente introdusa. Se incepe la 6 luni cu portii mici de alimente, cantitatea crescand gradual, pe masura ce copilul inainteaza in varsta.

4. Mar cu biscuite, prima masa solida. Mit!

Marul se introduce inca de la inceput in alimentatia bebelusului, intrucat prezinta un risc scazut de alergii, este usor de digerat si foarte hranitor. In plus, este si foarte bine tolerat de catre bebelusi. In schimb, trebuie sa eviti sa urmezi sfatul bunicilor care spun ca odata cu marul trebuie sa amesteci in piureul de fructe si biscuite ras. Biscuitii pe care ii gasesti cel mai usor in comert au in compozitie zahar si sare, ingrediente care trebuie excluse din dieta copilului cel putin pana la varsta de 1 an.

5. Toate alimentele trebuie sa fie pasate pana ii ies molarii. Mit!

Nu trebuie sa astepti atat de mult pana ce ii introduci in alimentatie bucati solide de mancare. Sugarii care nu primesc mancare mai solida, ci doar piureuri pana la 9 luni sau chiar mai tarziu de atat sunt mai susceptibili de a avea probleme de alimentatie, intrucat nu au fost expusi texturilor diferite, asa incat sa se invete cu ele. Iti cunosti copilul foarte bine, asa ca singura grija trebuie sa fie sa nu se inece.

6. Trebuie sa ii dai obligatoriu ceai. Mit!

Bebelusului trebuie sa ii dai ceai doar cu scop terapeutic. Se considera ca acesta impiedica absorbtia fierului in organism. Polifenolii din ceai se intersecteaza cu fierul in intestinele bebelusilor transformandu-se intr-o bariera pentru fier. In plus, unele ceaiuri pentru bebelusi au zaharuri folosite pentru a le da un gust bun si a fi mai usor de tolerat. Acest lucru are efecte secundare dupa aparitia primilor dintisori, favorizand in timp deteriorarea si caderea lor prematura la varsta copilariei. Ceaiurile creeaza o falsa senzatie de satietate, astfel ca cel mic nu va mai manca toata portia de mancare.

7. Sucul de fructe e mai bun decat fructele intregi. Mit!

Sucul de fructe nu trebuie oferit sugarilor si nu poate fi considerat un inlocuitor al fructelor, indiferent de varsta copilului. Chiar daca cel rezultat din stoarcerea fructelor contine multi nutrienti, nu contine fibre. Consumul exagerat de sucuri de fructe a fost asociat, conform studiilor, cu simptome gastrointestinale, precum si cu tulburari ale cresterii in greutate, crescand totodata riscul de carii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificarea alimentatiei Diversificare alimentatie bebelus Alimentatie bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre