Pericolul introducerii premature a hranei solide in meniul copilului

/ / Modificat: 2014-08-20
Pericolul introducerii premature a hranei solide in meniul copilului

Un studiu publicat in revista medicala de referinta numita "Pediatrie" avertizeaza asupra faptului ca cel putin 40% dintre mame introduc prematura hrana solida in meniul copilului lor, fara sa constientizeze pericolele din spatele acestei decizii pripite. Bebelusii nu sunt pregatiti sa manance si sa digere altceva decat lapte de san sau formula pana la varsta de 4-6 luni, alimentele solide afectandu-le sistemul intestinal imatur si provocand alte complicatii nedorite.

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Institutul National de Prevenire si Educatie in Sanatate din SUA recomanda la unison hranirea exclusiva a bebelusilor cu lapte pana la minimum 4 luni (daca sugarul poate sta in fundulet si isi poate tine singur capul) si pana la maximum 6 luni. Odata ce implineste o jumatate de an, copilul nu isi mai poate prelua toti nutrientii din alaptat sau hrana cu biberonul, in special fierul. Abia acum diversificarea devine obligatorie.

Constatari stiintifice despre inceperea diversificarii la bebelusi

Un studiu al Academiei Americane de Pediatrie, care s-a derulat pe o perioada de 2 ani si a fost efectuat pe un esantion de aproximativ 1300 de mamici, a scos la iveala un fenomen ingrijorator ce se petrece in multe familii din SUA: introducerea prematura a hranei solide in meniul bebelusilor. Cercetatorii au analizat mii de chestionare completate de proaspetele mame, in care acestea au oferit date personale despre organizarea alimentatiei copiilor.

Oamenii de stiinta au descoperit ca peste 500 de mame (40%) dintre cele chestionate au introdus hrana solida prea devreme in alimentatia celor mici, fara sa stie ca isi predispun micutii la obezitate, diabet, alergii sau afectiuni cutanate. Printre respondentele care si-au hranit bebelusii cu hrana solida prea devreme s-au numarat cateva (circa 1 din 10) care au inceput tranzitia inainte ca sugarul sa implineasca o luna de viata!

Printre motivele invocate de mamici se numara:

  • bebelusul a parut destul de mare incat sa poata manca alimente solide (90%);
  • bebelusul nu se satura doar din lapte (71%);
  • medicul si-a dat permisiunea de incepere a diversificarii (55%);
  • bebelusul doarme mai bine in timpul noptii cand mananca hrana solida.

Initiatorii studiului au observat ca mamele cu un statut socioeconomic inferior si care nu alapteaza au o tendinta mai mare de a incepe prematur diversificarea. Astfel, efortul financiar de a cumpara formule de lapte speciale este suficient de important, incat sa justifice tranzitia catre mese cu alimente solide. De asemenea, participantele la studiu incluse in categoria mamelor care au inceput prematur diversificarea s-au dovedit a fi mai tinere, mai putin educate si necasatorite sau in afara unei relatii stabile.

Cercetatorii sustin ca un bebelus pregatit de diversificare arata acest lucru punandu-si pumnul in gurita si imitand masticatia. La 2 sau 3 luni, copiii nici nu isi pot controla bine capul si nu pot sta singuri in fundulet, asadar este cel putin periculos sa le fie introduse alimente solide in cavitatea bucala.  

Riscurile asociate cu diversificarea prematura a alimentatiei

Expertii medicali avertizeaza asupra faptului ca hrana solida, consumata de un bebelus prematur, va afecta cu siguranta tractul digestiv insuficient dezvoltat al copilului. In primele 4-6 luni, stomacul si intestinele unui sugar nu pot procesa decat laptele matern sau formula. Alimentele ingerate inainte de vreme pot provoca tulburari stomacale, constipatie, gaze intestinale si crampe abdominale.

La fel de important este ca inceperea diversificarii timpuriu predispune copilul la inec si sufocare. Chiar daca bebelusii nu au nevoie de dinti pentru a consuma hrana solida (cata vreme este pasata), este important sa poata sta in fundulet si sa isi poata controla capul si reflexul faringian.

Un al pericol al diversificarii premature este acela al cresterii prea mari in greutate. Bebelusii mai mici de 6 luni nu pot da semne clare cand se satura, parintii avand tendinta sa le ofere mese prea copioase pentru necesitatile lor. Iar acest abuz alimentar va pune bazele unui apetit alimentar crescut pe termen lung.

Daca in istoricul familial exista persoane diagnosticate cu alergii, bebelusul poate fi predispus reactiilor alergice, atunci cand este hranit cu alimente solide prea devreme. Aceeasi predispozitie este valabila si pentru instalarea diabetului de tip 2, sustin specialistii.

In primele patru luni de viata, tractul digestiv al bebelusilor dezvolta inca bacteriile probiotice necesare unei digestii corecte. In absenta acestora, hrana solida nu poate fi digerata in siguranta, existand un risc crescut de gastroenterita si diaree. Un alt pericol asociat cu diversificarea timpurie este predispozitia aparitiei eczemelor cutanate si bolii celiace (enteropatia glutenica), o afectiune a sistemului imunitar, in care ingestia glutenului alimentar produce leziuni la nivelul intestinului subtire.

Alternarea laptelui cu alimentele solide predispune copilul unui aport insuficient al nutrientilor esentiali de care are nevoie pentru o dezvoltare normala. Astfel, pot sa apara intarzieri de crestere, deficiente de fier, aversiunea copilului fata de mancarea solida sau dezvoltarea anormala a functiei motorii.

Amanarea introducerii alimentelor solide, mai ales a celor cu potential alergen, pana la 4-6 luni, s-a dovedit a fi o metoda eficienta de prevenire a astmului, rinitei alergice, afectiunilor cutanate si a alergiilor alimentare.

Un alt motiv pentru care parintii incep diversificarea alimentatiei are la baza mitul conform caruia hrana solida ajuta copilul sa doarma bine de-a lungul noptii si sa castige in greutate. Specialistii infirma aceasta convingere si spun ca acele calorii excedentare din alimentele solide nu influenteaza in niciun fel capacitatea de odihna a copilului si nici greutatea acestuia, de vreme ce stimuleaza miscarile intestinale, iar nutrientii nu sunt absobiti corespunzator in organism.

Tu cand ai introdus prima oara alimentele solide in dieta copilului tau? Ce sfaturi importante ai primit de la medicul pediatru? Ofera-ne informatii utile despre diversificare in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hrana solida bebelusi Diversificare

Articole recomandate

Citeste si despre