Gustarile bebelusilor, cum si cand le introducem?

/ / Modificat: 2011-10-27
Gustarile bebelusilor, cum si cand le introducem?

Gustarile de tip "Finger Foods" la bebelusi sunt acele bucatele mici de alimente pe care bebelusul le poate lua in manuta si le baga in gurita singurel, fara ajutorul parintilor. Acestea sunt introduse in alimentatia bebelusului dupa inceperea diversificarii si au rol esential in dezvoltarea copilului.

Bucatile de alimente de marimi potrivite astfel incat sa poata fi prinse de manuta bebelusului si duse la gurita sunt numite Finger Food. Acestea nu au numai rolul de a-l hrani pe cel mic, dar sunt un pas important in dobandirea independentei in miscari si il ajuta sa isi dezvolte abilitatile motrice fine si coordonarea ochi-mana.

Cand trebuie introduse gustarile la bebelusi?

Intre 7 si 9 luni, micutul tau iti va da de stire ca este pregatit sa se hraneasca si singurel. Va avea tendinta sa puna mana pe lingurita, sa o impinga, sa traga de bol sau sa bage manuta in mancarica – semne de razvratire si de a spune "mami, pot sa fac asta si singur, sunt mare!". E adevarat ca exagereaza un pic si este un pic cam ambitios, dar este un moment bun de a introduce micile gustari de tip Finger Food.

La inceput, cel mic nu va reusi sa le prinda foarte bine intre degetele, astfel ca mancarica va iesi printre degete, ca la o grebla, dar chiar si asa, va duce mancarea la gura. In timp, va invata cum sa se foloseasca de degetul mare si aratator pentru a prinde alimentele.

Cum trebuie sa procedezi in introducerea gustarilor Finger Foos?

Este foarte simplu. Trebuie sa pui alimentele taiate in bucati suficient de mici la-ndemana copilului – pe tava din fata scaunului de masa sau in tavita montata in fata premergatorului. Adauga mai multe bucati decat poate manca. Pe unele le va arunca, pe altele le va scapa. Este bine sa aiba rezerve.

Este important sa il inveti sa faca asta la masa, pe scaunel. In acest fel se evita inecarea prin alimente si il va obisnui si pe el cu ideea improanta ca se mananca numai la masa si nu in alta parte a casei.

Ce tip de alimente sunt indicate?

Este important sa tii cont de faptul ca micutul nu are prea multi dintisori in gurita, deci trebuie evitate alimentele cu o consistenta tare. Primele sunt indicate alimentele care se dizolva usor in gurita – pufuleti, biscuitei moi. Alege alimentele usor de manevrat in manuta copilului, care nu prezinta risc de sufocare.

Nu uita ca este perioada la care micutul tau invata despre textura alimentelor, culoarea lor, aroma si este important sa diversifici gustarile. Oferindu-i o variatate cat mai mare dintr-acestea.

Iata cateva idei de alimente:

  • bucati de paine usor prajita;

  • covrigei;

  • pufuleti;

  • biscuiti;

  • bucati mici de banana sau alt fruct foarte copt cojit si fara samburi (mango, prune, piersici, pepene, pere etc.);

  • cubulete de tofu;

  • ou fiert taiat in bucati mici;

  • bucatele de paine;

  • bucati de fructe uscate;

  • bucati de legume fierte (morcovi, dovlecel, cartof, broccoli, conopida etc.) etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gustari bebelusi Diversificare alimentatie sugari Diversificare

Articole recomandate

Citeste si despre