Cand introducem orzul in alimentatia copilului?

/ / Modificat: 2017-04-26
Cand introducem orzul in alimentatia copilului?

Orzul face parte din categoria cerealelor care merita sa fie introduse in meniul bebelusilor datorita proprietatilor nutritionale superioare. Intrucat contine gluten, un posibil alergen, este bine sa astepti ca micutul tau sa implineasca 8 luni inainte de prima masa cu orz.

In unele cazuri, medicii pediatri recomanda amanarea diversificarii cu orz dupa varsta de 1 an, daca istoricul familial contine cazuri de boala celiaca. Cercetatorii au demonstrat ca aceasta cereala poate fi utila in prevenirea astmului la varste fragede.

Ce vitamine si minerale contine?

Orzul este bogat in aminoacizi, fibre (de trei ori mai multe decat ovazul), complexul vitaminelor B, fier, seleniu, cupru, mangan si fosfor. Doar 100 de grame de ovaz furnizeaza circa 3,5 grame de proteine, nutrienti esentiali cresterii si dezvoltarii muschilor si a oaselor.

Vitamine:

Vitamina A;
Vitamina C;
Vitamina B1;
Vitamina B2;
Niacina;
Acid folic.

    Minerale:

    Potasiu;
    Fosfor;
    Magneziu;
    Calciu;
    Sodiu;
    Fier.

      Cum alegi orzul pentru masa copilului?

      Ai la dispozitie mai multe forme in care gasesti orzul in magazine (fulgi, faina, decorticat sau nedecorticat). Pentru bebelusul tau cu un sistem digestiv imatur, este de preferat sa optezi pentru cereale speciale care contin orzul, fortificate cu minerale esentiale si fara continut de zahar.

      Verifica ambalajul cu atentie si asigura-te ca este inchis etans si nu prezinta semne ca a fost pastrat intr-un mediu umed. Il poti depozita acasa intr-un loc racoros si uscat (nu il tine la frigider, intrucat uleiurile naturale din compozitia acestor cereale pot deveni rancede sub efectul refrigerarii).

      orz_diversificare_bebelus 

      La ce mese il introduci?

      Ovazul se poate integra cu succes in masa de cereale a bebelusului (masa de seara), alaturi de lapte, iaurt si fructe. Il poti introduce si la mesele de fructe, in piureuri. Cand copilul creste, ovazul poate fi o cereala excelenta pentru un mic dejun hranitor si satios. 

      Cum pregatesti si servesti orzul?

      Orzul sub forma cerealelor speciale pentru bebelusi se poate pregati foarte usor, cu apa sau lapte (la inceput, foloseste mai mult lichid, astfel incat sa se dizolve bine si sa dai copilului o compozitie fluida). Cand copilul creste si poate sa mestece fara dificultate, poti adauga orzul in supe si tocanite sau il poti prepara ca un terci, in loc de orez sau paste.

      Faina de ovaz este un ingredient excelent pentru cocaturi (paine, biscuiti, fursecuri sau crutoane), inlocuind cu succes faina de grau (mai bogata in gluten si amidon). Mai poate fi introdus si in budinci sau pilafuri.  

      Cu ce alte alimente il poti combina?

      Ovazul se combina bine cu lactate (lapte si iaurt), alte cereale, legume si fructe (morcov, sfecla, telina, radacina de patrunjel, banane, mere, pere, piersici, caise, nectarine, mango, avocado etc.).

      Tu de la ce varsta i-ai oferit copilului orzul? Stiai despre toate beneficiile sale nutritionale? Spune-ne sugestiile tale si ofera-ne si cateva preparate delicioase in care i-ai strecurat orzul, in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Articole recomandate

      Citeste si despre