Cand introducem meiul in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2015-02-11
Cand introducem meiul in alimentatia copilului

Meiul este o cereala consumata in special de vegetarieni, insa poate fi o alternativa excelenta si pentru diversificarea alimentatiei bebelusului. Alaturi de quinoa sau cuscus, meiul este considerat un superaliment versatil si bogat in nutrienti esentiali unei dezvoltari armonioase.



Poti introduce meiul in alimentatia copilului tau incepand cu varsta de 6-8 luni, cu permisiunea medicului pediatru si respectand regula de 4 zile. Poti sa il fierbi si sa il transformi intr-un terci cremos sau il poti folosi ca ingredient principal pentru pilaf.

Ce vitamine si minerale contine?


Meiul este perceput mai degraba ca hrana pentru pasari, insa nutrientii pe care ii contine il recomanda inclusiv pentru alimentatia copiilor aflati in crestere. Este bogat in vitaminele din complexul B, potasiu, fosfor, magneziu, fier si proteine de buna calitate.


Vitamine:


  • Vitamina A;
  • Vitamina C;
  • Vitamina B1;
  • Vitamina B2;
  • Vitamina B9 (acid folic);


Minerale:


  • Potasiu;
  • Fosfor;
  • Magneziu;
  • Mangan;
  • Calciu;
  • Sodiu;
  • Fier.


    Beneficiile meiului, evidentiate de medicii nutritionisti, se adreseaza inclusiv bebelusilor. Printre acestea se numara imbunatatirea functiei cardiace, precum si capacitatea tesuturilor de a creste si de a se regenera. De vreme ce copilul se afla in plina dezvoltare in primul an de viata, aceste efecte pozitive ale meiului sunt mai mult decat bine-venite.



    Continutul bogat de fibre alimentare asista digestia. Niciodata nu este prea devreme sa iti obisnuiesti copilul cu alimente sanatoase. Cercetatorii au demonstrat ca alimentatia echilibrata, la varste fragede, ajuta viitorul adult sa faca alegeri corecte pe tot parcursul vietii. Consumul de alimente integrale, organice, iti ajuta copilul sa nu resimta pofte alimentare periculoase odata ce creste.



    Consumul de mei ajuta la reducerea gazelor intestinale, dar si la dezvoltarea armonioasa a tesutului cutanat, cresterea parului si a unghiilor. Acidul folic este un nutrient esential pentru gravide si copiii mici, deoarece stimuleaza multiplicarea celulelor. Tot meiul energizeaza, este antifungic, antidiareic si antimicotic.



    Meiul este si o cereala excelenta pentru a largi orizonturile gusturilor percepute de copil. Este foarte usor sa cazi intr-o rutina alimentara cand iti obisnuiesti copilul cu anumite tipuri de hrana, de aceea este important sa gasesti noi si noi alimente care sa vina cu propriile arome si nutrienti benefice copilului tau.

    Cum alegi meiul pentru masa copilului?


    Fie ca il cumperi vrac sau ambalat, este important sa verifici daca meiul pare sa fi fost depozitat in conditii de umezeala. Orice semn de umiditate trebuie sa fie pentru tine un avertisment ca meiul ar putea sa nu fie sigur pentru consum.

    Ambalajul in care este tinut trebuie sa fie etans. Poti depozita meiul luni la randul intr-un loc uscat si racoros, intr-un recipient inchis perfect sau chiar la frigider. Insa cand pastrezi meiul sub forma de faina pentru mesele de cereale ale copilului, tine cont de faptul ca el poate rancezi din pricina uleiurilor pe care le contine atunci cand il pastrezi la frigider.

    La ce mese il introduci?


    Cerealele solubile din mei pot fi introduse la masa de seara a copilului. Meiul fiert poate fi pasat cu usurinta si introdus in piureuri de legume si fructe, la masa de pranz. Cand copilul mai creste, poti inlocui orezul sau cartofii cu meiul in felurile de mancare pe care le gatesti de obicei acasa.

    Cum pregatesti si servesti meiul?


    Inainte sa gatesti meiul, este important sa il speli in mai multe ape, astfel incat sa elimini toate impuritatile. Lasa-l la hidratat cu o seara inainte sa il prepari, apoi fierbe-l la foc potrivit timp de 20-30 de minute.

    Meiul bine fiert sau faina de mei pot fi transformate in terci, budinca sau adaugate in salate, supe si tocanite. Tot meiul macinat poate fi folosit pentru prepararea deserturilor si a painii de casa, in combinatie cu faina obisnuita.

    Cu ce alte alimente il poti combina?


    Poti combina meiul cu legume diverse, fructe proaspete sau uscate, lapte si iaurt. Amesteca-l cu morcov, sfecla, telina, radacina de patrunjel, banane, mere, pere, piersici, caise, nectarine, mango, avocado etc., pentru mese hranitoare si valoroase din punct de vedere nutritional.



    Tu de la ce varsta i-ai oferit copilului meiul? Stiai despre toate beneficiile sale nutritionale? Spune-ne sugestiile tale si ofera-ne si cateva preparate delicioase in care i-ai strecurat meiul, in sectiunea de comentarii de mai jos!

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Diversificare Diversificarea alimentatiei

    Articole recomandate

    Citeste si despre