Cand introducem carnea de pui in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cand introducem carnea de pui in alimentatia copilului

Carnea de pui are un rol esential in combaterea riscului de anemie la bebelus, datorita concentratiei crescute de fier pe care o contine. Reprezinta primul tip de carne care trebuie servit acestuia la inceputul diversificarii. Pe langa efectul antianemic, carnea de pui este si o sursa importanta de proteine de cea mai buna calitate, care energizeaza organismul si protejeaza sanatatea micutului! Invata sa gatesti corespunzator carnea in preparatele pentru bebelus si descopera si cateva retete interesante pentru a-i varia meniul!

Cand o introduci in alimentatie?

Varsta la care poti introduce carnea de pui in alimentatia diversificata a copilului nu este batuta in cuie. In timp ce unii pediatri recomanda introducerea acestui aliment intre 6 si 8 luni, altii sustin ca trebuie asteptat pana in apropiere de 10 luni, pentru ca micutul sa digere corespunzator carnea de pui si pentru evitarea efectelor digestive neplacute.

Cel mai indicat este sa intrebi intotdeauna pediatrul care are grija de bebelusul tau care este cea mai potrivita varsta pentru introducerea acestui aliment in meniu.  

Ce vitamine si minerale contine?

Carnea este un aliment important in alimentatia copilului pentru fierul si proteinele de calitate in care abunda, dar si pentru aminoacizii esentiali pentru buna dezvoltare musculara si vitaminele si mineralele cu rol esential in crestere.

Vitamine:

Vitamina A;
Vitamina B1, B2, B9 (acid folic) si B12;
Vitamina D.

    Minerale:

    Fier;
    Potasiu;
    Magneziu;
    Sodiu;
    Calciu;
    Fosfor.

      Combaterea anemiei este cea mai importanta proprietate pe care o are carnea de pui in sanatatea copilului. Insa nu este singurul beneficiu de care se bucura organismul lui, carnea de pui avand si alte prorietati terapeutice si profilactice:

      stimuleaza cresterea prin intarirea sistemului osos si dezvoltarea musculaturii si a tesuturilor;
      • intareste sistemul imunitar si ofera energie organismului;
      • imbunatateste sanatatea dintilor;
      • combate cancerul;
      • ajuta la mentinerea unei greutati echilibrate, prevenind riscul de obezitate;
      • scade riscul de artrita la maturitate;
      • imbunatateste functiile sistemului nervos central (are efect antistres, de relaxare);
      • scade riscul de infarct la maturitate.

        Cum alegi carnea de pui?

        Carnea de pui se gaseste pe piata in mai multe variante. Poti opta pentru un pui intreg, organe sau bucati separate din el. Cele mai recomandate parti ale puiului inalimentatia diversificata a bebelusului sunt pulpele (inclusiv ciocanelele), intrucat au cea mai crescuta concentratie de fier si o textura mai usor de pasat si de digerat de copilul tau.

        Insa nici pieptul nu trebuie exclus, intrucat nutritionistii sustin ca are cea mai mare concentratie de proteine si cea mai scazuta cantitate de grasimi nesanatoase. Este recomandat ca aceasta parte din pui sa fie servita copilului dupa introducerea pulpelor, pe la varsta de 10-12 luni, cand ii ies mai multi dintisori, iar sistemul lui digestiv tolereaza mai usor carnea atoasa si fibroasa a acestuia.

        Cumpara intotdeauna carne provenita de la pui crescuti in medii ecologice. Acestia sunt crescute in conditii naturale, hraniti fara hormoni de crestere si fara tratamente cu antibiotice care pot afecta cresterea si dezvoltarea copilului. Potrivit specialistilor, hormonii de crestere si antibioticele din carnea de pui si ouale provenite de la pasari crescute in conditii necorespunzatoare pot duce la declansarea pubertatii precoce, la dereglari hormonale, dar si la rezistenta organismului copilului la antibiotice, atunci cand se confrunta cu infectii.

        Cel mai important criteriu de care trebuie sa tii cont in alegerea carnii de pui pentru mesele bebelusului este termenul de valabilitate. Cumpara carne din magazine sigure, care prezinta incredere, si ai grija sa nu fie expirata. Gateste-o cat mai repede dupa ce o cumperi sau bag-o la congelator, pentru a preveni alterarea.

        La ce mese o introduci?

        Carnea de pui isi face loc in preparatele copilului de la mesele de pranz, care se servesc in jurul orei 12:00-13:00. Cand ii oferi prima oara carne de pui, este important sa-i urmaresti reactiile, pentru a vedea daca apar efecte secundare neplacute sau alergice.  

        Cum pregatesti si servesti carnea de pui?

        Carnea de pui se serveste intotdeauna procesata termic, prin fierbere pe aragaz ori prin gatire la aburi. Cea mai indicata metoda de preparare a carnii este la cuptor, intrucat pastreaza cei mai multi nutrienti esentiali in aliment. Gratarul trebuie evitat la inceputul diversificarii, intrucat are tendinta de a gati doar partial carnea.

        Bebelusul trebuie sa consume carne de pui foarte bine gatita, intrucat exista riscul infectiei cu salmonella, o bacterie periculoasa care se gaseste in carnea cruda. Carnea este bine fiarta atunci cand se albeste si nu mai contine nicio urma de roz. In general, carnea de pui se fierbe aproximativ o ora. Cu cat este mai bine fiarta, cu atat este tolerata mai bine de sistemul digestiv sensibil al bebelusului.  

        Cu ce alte alimente o poti asocia?

        Fiind introdusa in mesele de pranz, carnea de pui se combina la inceput cu legumele folosite in supe sau piureuri - morcovi, dovlecei, albitura, telina, ardei etc. In mod surprinzator, carnea de pui poate fi introdusa si in piureurile din fructe, potrivindu-se de minune cu marul, de exemplu. Mai tarziu, poate fi combinata si cu cereale si legume crude.

        Legumele in stare naturala care contin vitamina C vor ajuta la absorbtia fierului din carne in organism. Pe masura ce copilul creste, vei putea prepara tot soiul de mancaruri in care sa combini carnea de pui cu orez, paste si alte cereale. Si tocanitele cu legume si carne de pui vor deveni preparate de baza in meniul micutului, intrucat se combina perfect cu aproape toate tipurile de legume.  

        Retete cu pui pentru bebelusi

        6-7 luni
        Mei cu carne de pui si morcov
        Piure de cartofi cu carnita de pui si telina sau gulie

        7-8 luni
        Cartofi copti cu spanac si pui
        Pate de casa din ficatei de pui
        Ciorbita de pui
        Puire de sfecla rosie cu cartof si galbenus
        Conopida cu pui
        Pilaf sarbesc cu ficatei de pui
        Carne de pui cu cartofi
        Mazare cu pui si dovlecel
        Fasole galbena cu piept de pui
        Pui cu sfecla rosie
        Conopida cu pui si branzica de vaci
        Piure de cartof si dovlecel cu ficat de pui
        Ficatei de pui cu cartofi si dovlecel
        Piure de cartofi cu broccoli si ficatei de pui

        8-9 luni
        Pui cu mar copt
        Orez cu dovlecel, rosie si piept de pui
        Ficatei de pui la cuptor
        Piure de mere cu carne de pui
        Mere cu carne de pui

        9-10 luni
        Ciorbita de pui
        Piure de mar, morcov si pui
        Pui cu branzica si cartofi dulci
        Pui cu legume la tava
        Dovleac cu branza si pui
        Legume cu pui
        Salata de sfecla cu pui

        10-12 luni
        Supa de pui cu galuste
        Tochitura de pui
        Gratar de piept de pui

        Dupa 1 an
        Tocanita de pui cu galusti
        Musaca de legume cu pui
        Carnita de pui cu portocala
        Ciorbita de pui cu smantana
        Pui cu smantana si ardei copti
        Piure de piersici cu carne de pui
        Pui cu dovlecel la cuptor
        Pui cu legume la cuptor
        Cartofi copti cu spanac si pui
        Carne de pui la cuptor cu sos de rosii
        Chiftelute de puiut

        Tu la ce varsta i-ai dat prima oara bebelusului sa manance carne de pui? Au aparut reactii adverse sau a tolerat-o bine? Ce retete prepari frecvent copilului in diversificare? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

        Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

        Taguri Carne pui alimentatie bebelusi Diversificare alimentatie

        Articole recomandate

        Citeste si despre