Alimentatia bebelusului si a mamei care alapteaza. Cum alegi alimentele din surse sigure?

/ / Modificat: 2017-08-07
Alimentatia bebelusului si a mamei care alapteaza. Cum alegi alimentele din surse sigure?

In primele 6 luni de viata laptele matern ii asigura bebelusului tau toti nutrientii necesari pentru a se dezvolta sanatos. Tocmai din acest motiv, medicii sfatuiesc mamele sa alapteze exclusiv bebelusii pana la 6 luni si, mai departe, sa continue alaptarea in paralel cu diversificarea alimentatiei pana la 2 ani si peste.

Trecerea la hrana solida (diversificarea) este un pas foarte important in dezvoltarea bebelusului tau. De aceea, este important sa te asiguri ca primele alimente pe care le introduci in alimentatia prichindelului tau sunt cat mai sanatoase, fara aditivi si substante chimice care ar putea afecta sanatatea copilului pe termen lung. Specialistii recomanda inceperea diversificarii cu fructe si legume preparate sub forma de piure. La fel de importanta precum alimentatia bebelusului este si dieta mamei care alapteaza. Atunci cand iti hranesti puiul la san, este important sa adopti o alimentatie echilibrata, din care sa nu lipseasca fructele si legumele , crescute intr-un mediu controlat, cat mai natural, si produsele bio (iaurturi, carne, paine, paste fainoase etc).

Si fiindca ne dorim sa venim in intampinarea mamicilor cu cele mai folositoare recomandari, te sfatuim ca atunci cand nu ai o sursa de incredere de unde sa aprovizionezi produse de calitate, sa iti faci cumparaturile de la Lidl. Motivul? Magazinele Lidl au o oferta variata si bogata cand vine vorba de produse bio, printre care si fructe si legume crescute fara fertilizatori, pesticide chimice, stimulatori, hormoni sau antibiotice.

In plus, saptamana aceasta, legumele si fructele bio din oferta beneficiaza de 25% reducere.

Alimentatia bebelusului in diversificare

Te sfatuim sa incepi cu alimente prietenoase cu stomacul insuficient dezvoltat al bebelusului. Primele alimente solide pe care le primeste bebelusul este recomandat sa fie legumele. Urmate de fructe, cereale, lactate, carne, oua. Conform recomandarilor specialistilor, ordinea este mai putin importanta, dar trebuie sa ne asiguram ca bebelusul primeste zilnic hrana din mai multe grupe de alimente, pentru a-i asigura un aport nutritional potrivit.

Iaurtul este de multe ori preferatul celor mici. O sursa importanta de proteine, vitamine si minerale, iaurtul contine calciu, esential pentru dezvoltarea sanatoasa a sistemului osos, potasiu si zinc. In plus, iaurtul previne numeroase afectiuni intestinale,precum constipatia si diareea. Evita iaurtul cu adaos de zahar, arome artificiale sau alti aditivi nocivi. Cel mai sanatos este cel simplu, natural. Cu ajutorul iaurtului poti prepara diverse retete pentru bebe si il poti asocia foarte bine cu oua si fructe pasate (banana, mere, piersici).

Alimentatia mamei in alaptare

Inca de cand iti propui sa ai un copil, continuand cu perioada de dupa nastere in care incepi sa-ti hranesti bebelusul la san, ai o responsabilitate foarte mare. Multe mamici care alapteaza tind sa evite sa consume anumite alimente de teama ca sanatatea prichindelului lor va fi afectata de produsele pe care acestea le consuma. Consultantii in alaptare ne linistesc, spunandu-ne ca nu exista alimente periculoase in alaptare. Este important, insa, sa mentinem un echilibru si sa consumam alimente cat mai sanatoase, care sa ne asigure necesarul de nutrienti.

Atunci cand alaptezi, alimentatia ta zilnica ar trebui sa contina 50% glucide (cereale integrale, orez brun, legume, fructe), 15% proteine (carne, peste, oua, leguminoase, lactate - in cantitate limitata, fiindca pot fi responsabile pentru colicii bebelusului) si 20-30% lipide (peste, uleiuri presate la rece, oleaginoase).

Acesta ar fi un moment propice pentru a face o schimbare importanta in alimentatia ta, alegand produse bio in favoarea alimentelor pline de chimicale si aditivi.

De unde cumparam cele mai bune alimente pentru mama si bebe?

Fara indoiala aceasta este intrebarea care sta pe buzele fiecarei mamici preocupate de sanatatea puiului ei. Unde gasim fructe si legume naturale, asemenea celor pe care obisnuiam sa le savuram imediat dupa ce le culegeam din gradina bunicii?

Din fericire, in ultimii ani preocuparea romanilor pentru alimentatie a devenit tot mai mare. Suntem din ce in ce mai atenti la etichetele produselor, pe care le citim cu grija in special atunci cand vine vorba de produsele pe care le servim copiilor nostri. Astfel, tot mai multi producatori au ajuns sa fie cat mai selectivi atunci cand vine vorba de aprovizionare, astfel incat sa poata oferi clientilor produse cat mai sanatoase. Pietele si raioanele cu produse bio raman cele mai fericite variante atunci cand vine vorba de alegerea alimentelor pentru copil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia bebelusului Diversificarea alimentatiei Fructe alimentatie copii Legume alimentatie copii Alimentatie mame Alimentatie alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre