7 solutii pentru calmarea durerilor primilor dintisori

/ / Modificat: 2017-07-17
7 solutii pentru calmarea durerilor primilor dintisori

Dezvoltarea dintisorilor la bebelus incepe inca din perioada intrauterina. Mugurii acestora apar in a saptea saptamana de sarcina. La nastere, toti cei 20 de dintisori de lapte care urmeaza sa erupa in primii doi ani si jumatate de viata ai copilului sunt prezenti in osul gingiei.

Cand erup primii dintisori?

In majoritatea cazurilor, primii dintisori apar in jurul varstei de 6-8 luni. Unii bebelusi trec cu bine peste aceasta perioada, altii se aleg cu gingii inflamate si dureroase. Din aceasta cauza, micutii devin irascibili, se agita mai mult si plang mai des.

Inainte de prima eruptie, bebelusii au tendinta sa roada tot ce prind: tetina biberonului, suzeta, jucariile pe care le duc la gurita si chiar mamelonul mamei. Aceasta etapa fireasca de dezvoltare este marcata printr-o crestere a productiei de saliva si survine, de regula, in jurul varstei de 4 luni. Eruptia dintisorilor cateva luni mai tarziu nu este o boala, prin urmare nu ai motive sa te ingrijorezi ca bebelusul tau se poate imbolnavi. Daca cel mic are un puseu de temperatura, diaree sau face o criza de tipete, cel mai probabil nu are legatura cu dentitia.

Disconfortul produs de inflamarea gingiilor specifica eruptiei dentare, poate fi atenuat prin cateva metode simple:

1. Racoreste gingiile micutului

Exista pe piata colacei speciali pentru dentitie, care se pastreaza in frigider si care pot fi oferiti bebelusului, atunci cand il dor gingiile. Molfaitul unui colacel rece ii aduce multa satisfactie celui mic si ii alina durerea.

2. Ofera-i multa dragoste

Dragostea vindeca orice durere. Imbratisarile, mangaierile si vorbele tale duioase au darul de a linisti bebelusul si de a-l face sa se simta iubit si protejat.

3. Sterge-i saliva in exces

Salivarea abundenta face parte din procesul de eruptie dentara. Pentru ca pielea bebelusului sa nu se irite, sterge-l cu un servet cald, de flanel, pe care sa-l ai mereu la indemana. Totodata, poti aplica din cand in cand si o crema bazata pe apa sau o lotiune usoara.

4. Curata-i gingiile

Foloseste o bucata de tifon steril usor umezita sau o bucata de flanel special pentru a curata in mod repetat gurita bebelusului, inca din primele zile de nastere. Este foarte bine si daca incepi curatarea gingiilor mai tarziu. Infasoara bucata de tifon pe degetul aratator si maseaza-i cu blandete gingiile. Executat zilnic, acest masaj ajuta la mentinerea sanatatii tesutului gingival. In plus, iti permite sa indepartezi bacteriile si sa obisnuiesti copilul cu igiena orala facuta de un adult.

5. Administreaza-i analgezice prescrise de medicul pediatru

Cel mai utilizat medicament pentru combaterea durerii provocate de eruptia dentara este paracetamolul sub forma de sirop, cu seringa dozatoare. Poti incerca si preparatele pe baza de ibuprofen. Evita medicamentele care contin benzocaina, deoarece aceasta substanta reduce cantitatea de oxigen din sange.

6. Foloseste un gel special pentru gingii

Acest tip de acest gel se aplica direct pe gingiile inflamate si dureroase. Este natural si destul de eficient impotriva unor simptome suparatoare precum durerea, inflamarea sau saliva excesiva. Se poate echizitiona din orice farmacie, fara prescriptie medicala.

Evita gelurile pe baza de alcool, deoarece pot rani gingiile. In plus, alcoolul nu este cel mai bun sedativ recomandat copiilor de 6 luni.

7. Redu cantitatea de zahar din hrana bebelusului

Odata cu introducerea alimentatiei solide in dieta bebelusului, incurajeaza-l sa incerce diferite arome si evita sa ii oferi produse care contin zahar, la orele de masa, cel putin pana la varsta de 1 an. Nu ii oferi sucuri, nici chiar suc de fructe facut in casa. Fructele contin zahar sub forma de fructoza si acid citric, ambele daunatoare pentru dinti. Opteaza pentru oferirea fructului intreg, bucati sau sub forma de piure.

Daca ii dai lapte cu biberonul, nu-l lasa sa adoarma cu el in gura. Laptele care se depune in jurul dintilor duce la eroziunea acestora.

Cand trebuie sa apelezi la medic?

Daca esti ingrijorata de starea micutului tau, consulta medicul. El este singurul care iti poate spune cu certitudine daca eruptia dentara are legatura cu iritatia pielii, proasta dispozitie, nasul care curge sau scaunele dese. Exceptand inflamarea gingiilor si mici leziuni orale, aparitia primilor dinti nu provoaca simptome notabile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calmare dureri dinti bebelusi Dureri dinti bebelusi Eruptia dentara la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre