Semne ca bebelusul retine lucruri

/ / Modificat: 2011-04-28
Semne ca bebelusul retine lucruri

Bebelusii au amintiri inca din burtica mamei. Dupa ce se nasc memoria lor se dezvolta cu rapiditate. Insa pentru parinti este de multe ori greu sa identifice care sunt semnele care arata ca micutul lor a inceput sa retina lucruri sau informatii.

In primul an de viata al copilului, dezvoltarea creierului stimuleaza si capacitate de memorare. Astfel ca, la putin timp dupa prima aniversare memoria bebelusului este capabila sa retina lucruri pe termen lung.

Urmareste semnalele timpurii ale memoriei in primele luni ale bebelusului. Atunci cand un copil sa naste, el deja reuseste sa identifice vocea mamei. Putin dupa aceea, micutul se obisnuieste si incepe sa retina si vocea tatalui, devenindu-i familiara. Iti dai seama de acest lucru prin simplul fapt ca tresare cand vorbesti cu el, se uita la tine, sau, daca nu esti in raza lui vizuala cand ii vorbesti, intoarce capul dupa tine pentru a-ti cauta chipul.

Dupa numai o saptamana de la nastere, bebelusul este capabil sa diferentieze intre mirosul mamei si al altor persoane. Astfel ca, se simte bine si confortabil si in siguranta in bratele mamei, in timp ce atunci cand este mutat la altcineva in brate, imediat se trezeste sau tresare, plange, devine agitat etc.

Pana la 3 luni bebelusul retine chipuri si locuri. Acestea sunt identificate prin satisfactia si zambetul ori veselia pe care le arata atunci cand vede un parinte si prin iritarea si tristetea de atunci cand pleaca acesta de langa el. Acestea fac parte din memoria de scurat durata la copii. La aceasta varsta micutii nu prea au memorie de lunga durata.

Daca ii vorbesti constant si te joci cu el, vei observa ca acesta va retine anumiti pasi care urmeaza sa se intample in joc sau cum sa reactioneze cand ii zici ceva. Acest lucru sugereaza ca micutul tau a retinut ceea ce i-ai repetat in timp. Experimentele arata ca la 3 luni, un bebelus este capabil sa isi aminteasca imagini sau jucarii care i-au mai fost aratate cu cel mult 6 zile inainte.

Pana la 9 luni bebelusul este apt sa isi aminteasca informatii mult mai specifice. De exemplu, el poate sa isi aminteasca jucarii si locul unde se afla ele in casa. Astfel ca, daca pui o anumita jucarie constant intr-un anumit loc si micutul vede mereu asta, cand ii vei pomeni numele acelei jucarii micutul tau va fi capabil sa arate sau sa incerce sa se deplaseze acolo unde isi aminteste ca este. Este capabil sa imite anumite actiuni pe care le-a vazut desfasurandu-se cu cel mult o saptamana inainte.

Ai rabdare cand vine vorba de memoria bebelusului. Ei nu reusesc sa isi dezvolte memoria de lunga durata abia in jurul varstei de 14-18 luni. Inainte de aceasta varsta, multe dintre amintiri nu predomina prea mult timp, ci dispar rapid.

Important este sa stii ca memoria „se cultiva” si ca poate fi ajutata. Ea trebuie antrenata inca din primele zile de viata ale micutului si este un proces care dureaza toata viata. Parinti au rolul principal in a stimula memoria copiilor prin diverse tehnici si jocuri specifice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Memorie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre