Rolul jucariilor in dezvoltarea simturilor copiilor

/ / Modificat: 2016-09-28
Rolul jucariilor in dezvoltarea simturilor copiilor

Rolul jucariilor in dezvoltarea simturilor copiilor

Simturile il ajuta sa creasca

In primele luni de la nastere, bebelusul isi utilizeaza simturile pentru a percepe realitatea si pentru a cunoaste mediul care il inconjoara.

Mediul inconjurator, cu sunetele, culorile si mirosurile sale, reprezinta o sursa fundamentala de stimulare extrem de pretioasa pentru dezvoltarea sa.

Inca de la nastere, copilul vine in contact cu realitatea prin intermediul simturilor sale. Mediul inconjurator si obiectele reprezinta o sursa importanta de stimuli asociati cu simturile vizuale, auditive si tactile, furnizand copilului informatii pretioase in dezvoltarea sa in ceea ce priveste COORDONAREA MANUALA  si primele sale ABILITATI MOTORII.

Coordonarea mainilor

Jucariile, precum cele din imaginea de mai jos, ajuta bebelusii in coordonarea primelor miscari, in special cele asociate actiunii de a apuca sau a agita/a scutura. Jucariile de acest gen trebuie sa fie usoare si create in mod special pentru manutele delicate ale copiilor, astfel incat sa poata fi apucate fara greutate.

coordonare_maini

Simtul vizual

De la varsta de 3 luni, bebelusii pot vedea obiectele cu mai multa claritate si incep sa perceapa detaliile, dar si sa distinga culorile primare (rosu, galben si albastru).

Aceste jucarii dispun de culori vii si decoratiuni contrastante. Spre exemplu, utilizarea combinatiei de rosu cu alb impreuna cu efectele luminoase capteaza atentia bebelusului, stimulandu-i simtul vizual.

simtul_vizual

Simtul muzical

Copiii sunt atrasi de jucariile care produc “zgomot” si muzica. Acestia iubesc sa descopere sunete variate si sa experimenteze crearea unora noi prin lovirea si agitarea jucariilor. In acest mod, in paralel cu dezvoltarea simtului muzical, copilul va invata si va intelege care este efectul actiunilor sale.

simtul_muzical

Aparitia primilor dintisori

Incepand din acest moment, copilul este capabil sa-si coordoneze miscarile: priveste un obiect, il apuca si il introduce in gurita pentru a-l explora. Aceste jucarii gingivale dispun de texturi si suprafete diferite, iar anumite componente ale acestora contin apa sterila si pot fi refrigerate pentru a calma durerile provocate de aparitia primilor dintisori.

aparitia_dintilor

Simtul tactil

Primele experiente tactile ale bebelusilor apar inca din momentul in care acestia intra in contact cu mama. Simtul tactil ii ajuta pe micuti sa exploreze si sa recunoasca diferite obiecte. Suprafetele si texturile variate ii ajuta sa-si dezvolte si sa isi rafineze abilitatea de a memora si recunoaste lumea din jurul lor.

Timp de peste 50 de ani, Chicco a dezvoltat si produs jucarii pentru copii, special concepute sa stimuleze dezvoltarea senzoriala a copiilor, incurajandu-i sa experimenteze primele abilitati motorii.

simtul_tactil

Chicco – fericirea este o calatorie ce incepe in copilarie

chicco_abonare_newsletter

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jucarii dezvoltare simturi copii Ghidul Parintilor Chicco

Articole recomandate

Citeste si despre