Limbajul corporal al bebelusului. Invatarea principalelor semne ale limbajului

/ / Modificat: 2012-07-23
Limbajul corporal al bebelusului. Invatarea principalelor semne ale limbajului

Miscarile corpului, gesturile, reactiile comportamentale si expresiile faciale reprezinta principalul mijloc de comunicare a bebelusului cu cei din jurul lui. Pana cand invata sa vorbeasca si sa-si exprime nevoile, trairile si sentimentele cu ajutorul cuvintelor, este important sa stii sa descifrezi si sa deslusesti limbajul corporal al micutului, dar sa il inveti si principalele semne ale limbajului, pentru a avea grija corespunzator de el si a-l ajuta sa comunice mai bine cu tine.

Invata bebelusul semne ale limbajului!

Specialistii in limbajul corporal sustin ca este recomandat sa incepi sa il inveti pe bebe principalele semne ale limbajului inca de la 4 luni, dar sa nu te astepti sa iti raspunda la fel sau sa le foloseasca decat dupa 7-9 luni. Incepand cu aceasta varsta, copilul are o mai buna coordonare a manutelor.

" E timpul pentru nani"

Pe langa faptul ca este important sa ii transmiti verbal ca este timpul sa doarma, poti insoti mesajul de un semn al limbajului.

Pune o palma deschisa in fata ta, atinge-ti fata si apoi strange degetele si pozitioneaza mana la nivelul barbiei. Repeta de cateva ori aceasta miscare. Este o modalitate prin care poti incepe sa conturezi rutina de somn a bebelusului, dar si prin care o poti consolida.

"E timpul pentru medicament"

Limbajul semnelor il ajuta pe bebelus sa stie la ce sa se astepte si sa-si dea seama ce urmeaza sa faca.

De exemplu, atunci cand intorci palma si pui "amesteci" cu degetul mijlociu al celeilalte maini perpendicular pe centrul ei, il poti avertiza de fiecare data ca urmeaza sa ia un medicament. In acest fel, micutul va sti ca de fiecare data cand vede acel semn, e timpul pentru un tratament medicamentos.

semn-medicament-bebelusi

"Gata, am terminat"

Este unul dintre semnele de limbaj cele mai importante pe care trebuie sa le stie micutul tau. Ii transmite acestuia ca o activitate s-a terminat si ca urmeaza altceva.

Tine mainile si palmele deschise la nivelul pieptului, una langa alta, si intoarce-le cu fata spre tine si spre de el de mai multe ori, ca si cand ai vrea sa ii demonstrezi ca nu ascunzi nimic in maini.

semn-terminare-bebelusi

" E timpul sa papi"

Atunci cand bebe urmeaza sa manance, anunta-l constant cu un semn al limbajului - aduna degetele unei maini laolalta si du mana la gurita. In acest fel, anunti micutul ca urmeaza sa pape. Nu uita sa insotesti semnul si de limbajul verbal.

semn-mancare-bebelusi

"E timpul pentru laptic"

Atunci cand il hranesti pe bebe cu laptic, fie ca o faci la san sau cu biberonul, arata-i micutului tau si semnul special pentru aceasta - tine o mana in fata, strange pumnul si deschide-l apoi, orientand varfurile degetelor spre bebe. Repeta miscarea de cateva ori. Fa acest semn exact cand te pregatesti sa ii dai laptele, nu inainte cu mult timp sau in timp ce faci altceva.

semn-alaptare-bebelusi

"E timpul pentru joaca"

Joaca este o alta activitate importanta la aceasta varsta. Semnul pentru joaca este foarte simplu: formeaza un Y din palme. Mai intai tine mainile stranse in pumni, apoi indreapta degetul mare si cel mic, scotandu-le in exteriorul pumnilor. Tine mainile in fata ta, la nivelul pieptului si rasuceste-le in sus si in jos, din incheieturi.

semn-joaca-bebelusi

"E timpul pentru schimbarea scutecului sau a hainelor"

Semnul de schimbare este foarte important de transmis bebelusului, deoarece il anunta ca urmeaza sa faci tranzitia de la o activitate la alta.

Tine pumnii inchisi in fata ta, atinge-i unul de altul si incepe sa ii rasucesti, in directii opuse, fara a-i desprinde.

semn-schimbare-bebelusi

"E timpul pentru baita"

Este un semn foarte important, mai ales ca baita face parte din programul zilnic al bebelusului. Semnul de limbaj este foarte simplu si necesita pozitionarea pumnilor la nivelul pieptului si miscarea lor in forma de cerc, exact ca atunci cand te freci cu buretele de baie pe corp.

semn-baie-bebelusi

"E timpul pentru carti si citit"

Cititul este o activitate importanta pentru dezvoltarea bebelusului si trebuie initiat in rutina lui zilnica, inca de la nastere.

Semnul de limbaj pentru citit si carti este foarte simplu. Tine palmele in fata ta, lipite una de cealalta (ca atunci cand aplauzi) si apoi desprinde-le ca si cand ai deschide o carte, astfel incat sa fie cu fata spre tine.

semn-citit-bebelusi

Nu incerca sa inveti bebelusul foarte multe semne ale limbajului in acelasi timp. Ia-le pe rand si incepe cu cele mai importante dintre ele. Exerseaza-le constant in fata micutului si nu uita sa le insotesti si de limbajul verbal, care il ajuta sa inceapa sa vorbeasca mai repede si sa-si dezvolte vocabularul.

Ce transmite limbajul corporal al bebelusului?

Dincolo de semnele de limbaj pe care i le transmiti micutului si care il ajuta sa invete cum sa comunice cu tine, inainte de a sti sa vorbeasca, exista cateva gesturi, expresii faciale si comportamente pe care le face micutul tau si pe care este bine sa stii sa le decodezi, pentru a sti ce nevoi are copilul.

Plansul este principalul mijloc de comunicare a bebelusului. Prin plans, el iti transmite o multime de informatii - ca ii este somn, foame, ca se simte rau sau ca este plictisit. Exista mai multe tipuri de plans, fiecare dintre ele atentionandu-te de nevoia pe care o are copilul. De exemplu, cel de durere este ascutit, strident si dureaza mult, cel de foame incepe lent si creste apoi in intensitate, copilul inghitind uneori bule de aer in timpul acestuia, iar cel de oboseala si extenuare este iritant, prelung, insotit de agitatie.

Atunci cand micutul tau incepe sa devina iritat, sa faca o mutrita trista si incruntata, pare ca ii vine sa planga, dar mai ales se freaca la ochisori, comportamentul sugereaza ca ii este somn sau ca este obosit.

Comportamentul micutului tau transmite si mai multe mesaje importante. De exemplu, atunci cand este vesel, agitat, da din manute si picioruse si deschide ochii larg, inseamna ca are chef de joaca.

Bebelusul stie sa se impuna si sa iti transmita si atunci cand ceva nu ii este pe plac. Nu doar ca intoarce capul atunci cand vrei sa ii dai sa manance si nu ii este foame, dar refuza sa se uite in ochii tai si isi arcuieste spatele, iar daca insisti, probabil ca se va lasa si cu plansete si stare de iritabilitate.

Daca micutului tau i se face foarte foame, va plange fara intrerupere. Insa exista situatii in care te atentioneaza ca vrea sa pape prin simplul gest de a deschide si inchide gurita des, miscari ale gurii asemanatoare celor de supt la san sau la biberon.

Tu stii sa decodezi limbajul corporal al bebelusului? I-ai invatat semnele limbajului? Spune-ne experientele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plans bebelusi Comunicare bebelusi Vorbire bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre