Cum sa-ti inveti fetita sa faca la olita

/ / Modificat: 2024-02-19
Cum sa-ti inveti fetita sa faca la olita

In preajma varstei de 18 luni sau cand fetita ta da primele semne ca este pregatita sa renunte la scutece, poti demara cu incredere procesul de invatare la olita. Demersul se poate intinde pe o perioada relativ lunga de timp, de aceea este important sa te inarmezi cu multa rabdare si intelegere pentru ca micuta ta sa deprinda noua abilitate fara pic de stres.

Iata ce ar trebui sa stii!

Cumpara-i o olita haioasa

Inainte de a incerca sa iti inveti fetita sa faca la olita, este important sa te asiguri ca i-ai cumparat un accesoriu cat mai simpatic, care sa ii starneasca curiozitatea. Mergi cu micuta la cumparaturi si ofera-i sansa de a-si manifesta interesul pentru o anumita olita - cele mai haioase i se vor parea cu siguranta olitele vesel colorate, acelea in forma de animale sau chiar cele care scot sunete!  

Descopera momentul oportun

Varsta la care poti demara procesul de invatare la olita variaza de la un copil la altul. Fetitele pot fi ajutate sa deprinda aceasta abilitate mai timpuriu decat baieteii, dar nu inainte de varsta la care, macar partial, au invatat sa isi controleze sfincterele, in asa fel incat defecarea sa nu mai fie un proces involuntar.

Alte indicii ca a sosit vremea sa iti inveti fetita sa faca la olita includ:

  • iti spune cand simte ca trebuie sa isi faca nevoile;
  • incepe sa ii displaca sa fie murdara si uda cand poarta scutec;
  • este curioasa ce se intampla cand tu si tati mergeti la baie si vrea sa stea cu voi;
  • este suficient de marisoara pentru activitati relativ independente si complexe, precum urcatul scarilor, adunatul jucariilor etc.

In pofida tuturor acestor semne, daca, in repetate randuri, atunci cand incerci sa o pui pe olita, fetita ta protesteaza, tipa sau incepe sa planga, renunta la idee cel putin pret de cateva zile. Apoi, incearca din nou, fara a insista foarte mult - in caz contrar, risti ca micuta ta sa asocieze olita cu o experienta neplacuta si sa o evite cu si mai multa incapatanare.  

Invata sa citesti semnele

Daca fetita ta pare sa accepte bine olita, pasul urmator din procesul de invatare presupune ca tu sa inveti sa citesti semnele care tradeaza faptul ca micuta vrea sa isi faca nevoile. Cand nu iti comunica in mod explicit, fii atenta la comportamentul ei.

Ce ai putea remarca? Micuta ta isi freaca picioarele, isi duce manutele in zona inghinala, se opreste brusc din joaca si se concentreaza s.a.m.d. Pe langa descifrarea comportamentului sau, recomandata este si o rutina: pune-o pe olita o data la circa 2 ore, astfel incat sa ii formezi reflexul de a se cere singura cand are nevoie.  

Joaca-te cu ea cand sta pe olita

Incurajeaza-ti fetita sa stea macar un timp pe olita, captandu-i atentia cu alte activitati. Joaca-te cu ea, citeste-i o poveste interesanta sau chiar povesteste-i tu o intamplare amuzanta. Astfel, micuta nu se va plictisi si va face asocieri pozitive cu experienta sezutului pe olita.  

Laud-o si ofera-i o recompensa

De fiecare data cand face la olita, laud-o si ofera-i o recompensa, o jucarie sau un dulce sanatos care stii ca ii place. In acest mod, o incurajezi sa persevereze. Iar atunci cand face pe ea, evita sa o certi, amintindu-ti in schimb ca este normal si ca, pana la urma, va invata sa faca la olita.  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre