Cele 5 etape ale invatatului la olita

/ / Modificat: 2017-10-02
Cele 5 etape ale invatatului la olita

Exista multe etape in dezvoltarea naturala a copilului pe care parintii le celebreaza: primul dinte al bebelusului, primele cuvinte si primii pasi sunt toate momente imortalizate in albumele familiilor de pretutindeni.

Pe de alta parte, exista si incercari, de-a lungul acestui drum evolutiv. N-o sa gasesti nicio felicitare care sa celebreze momentul in care copilul tau invata in sfarsit sa ceara la olita. Aceasta sarcina se numara printre cele mai lipsite de farmec. Invatatul la olita este insa necesar. Iata care sunt cele 5 etape ale acestui proces!

1. Gasirea momentului oportun

Exista mai multe indicii care iti pot arata ca este timpul sa incepi trainingul despre folosirea olitei:

• Ati rezervat bilete de vacanta si clubul copiilor din cadrul hotelului nu accepta decat copiii instruiti sa foloseasca toaleta;

• A aparut un fratior sau o surioasa si trebuie sa faceti economie la scutece;

• Copilul tau a crescut mult si nu-i mai gasesti scutece pe masura.

Odata ce te-ai decis ca a venit momentul ca prichindelul tau sa renunte la scutec, asigura-te ca micutul este pregatit sa inceapa instruirea. In caz contrar, nu vei avea succes in acest demers educativ. Semnele de maturitate includ un program regulat, interesul activ pentru toaleta si scoaterea scutecul in mod independent.

• Daca schimbarea scutecului copilului nu are loc dupa un program regulat, este posibil ca acesta sa nu fie inca in masura sa recunoasca "nevoia de a merge la olita". Asteapta pana cand copilul tau da semne ca isi face nevoile la intervale relativ regulate. In felul acesta, copilul mic poate invata sa-si anticipeze nevoile iar tu vei da drumul la masina de spalat mai rar.

• Daca copilul tau a evoluat de la aruncarea jucariilor in vasul de toaleta la dorinta de a se aseza pe el, poate ca ar fi timpul sa-l dezveti de scutec.

• Daca isi poate scoate singur pantalonii in mijlocul unui joc de tip Target, pentru a alerga in jurul rafturilor cu jucarii, atunci isi poate scoate pantalonii si cand are nevoie la olita.

2. Planul de bataie

Abordarea ta nu poate fi intamplatoare, ea trebuie planificata. Asemenea unui sportiv care se pregateste pentru jocurile olimpice, ai nevoie in primul rand de pregatire mintala. Intra in joc. Stabileste-ti reperele de performanta si asteptarile. Atentie, nu ridica stacheta prea sus, risti sa ai surprize neplacute. Totodata, nu apleca urechea la vorbele vecinei cu manichiura perfecta, care iti spune ca Ana ei s-a trezit brusc intr-o zi si s-a dus direct la olita. Cel mai probabil, vecina ti-a spus o minciuna gogonata.

Pregateste-te psihic pentru multe accidente si conversatii filosofice cu copilul in toaletele publice. Copiii de varsta mica vor prinde mai greu cum sta treaba cu olita. Daca asteptarile tale sunt scazute, nu risti sa fii dezamagita atunci cand ai tendinta sa-ti raportezi copilul la altii.

E nevoie si de pregatire fizica. Grabeste-te sa achizitionezi toate articolele necesare pentru training: un colac de toaleta captusit, pentru copii mici, o olita de noapte, o agenda pentru notarea conversatiilor si o diagrama a recompenselor, ca instrument de intarire pozitiva.

3. Introducerile formale

Daca copilul tau da toate semnele ca este gata sa renunte la scutec, iar tu ti-ai intocmit deja graficul de recompense, nu mai ramane decat sa ii faci cunostinta cu olita. “Prima intalnire” este foarte importanta. Daca copilul ramane cu o impresie pozitiva, atunci relatia lui cu olita va fi una de succes.

Iata cateva modalitati prin care iti poti familiariza copilului cu olita:

• Ia copilul cu tine atunci cand trebuie sa mergi la baie.

• Pune o olita noua, pe post de obiect de decor, in camera copilului.

• Citeste-i povesti despre mersul la toaleta.

Atentie insa: nu forta nota. Daca copilul tau refuza sa foloseasca olita, nu-l obliga. E un semn clar ca nu este inca pregatit sa renunte la scutec.

4. Entuziasmul de la inceput este succedat de rezistenta la schimbari permanente

La inceput, rutina folosirii olitei sau a toaletei va parea interesanta, pentru ca este ceva nou. Laudele tale iti vor incuraja copilul sa ceara la olita. El se va bucura de fiecare data cand mai lipesti o steluta pe graficul de recompensa. Dupa o vreme insa, entuziasmul copilului va incepe sa se rispeasca. Pe masura ce intelege ca toata treaba e serioasa si ca lumea are asteptari de la el, are un moment de regresie. Incepe sa tanjeasca dupa confortul dat de scutec.

Ei bine, abia acum incepe adevarata munca pentru parinti. Setarea unor asteptari minine este esentiala pentru “supravietuirea” ta. Copilul tau poate avea multe recidive in aceasta etapa. Micile “accidente” se pot intampla din diverse motive: micutul a fost distras de un joc, are nevoie de atentia ta sau pur si simplu nu a anticipat ca trebuie sa mearga la baie sau sa foloseasca olita. Iata cateva sfaturi pentru a traversa cu bine aceasta perioada:

• Cumpara-i copilului lenjerie intima cat mai simpla, pe care s-o poti spala si usca repede.

• Ajusteaza-i pantalonii din talie. Odata ce a renuntat la scutecul voluminos, s-ar putea sa aiba nevoie de o masura mai mica la pantaloni. Majoritatea modelelor sunt prevazute cu elastice si nasturi, pentru a putea fi reglati pe talia copilului.

• Perseverenta este esentiala. Continua sa ii faci galerie, chiar si la a o suta incercare de utilizare a olitei. Nu-i refuza cererea de a merge la baie, chiar daca banuiesti ca nu il trec nevoile.

• Fii deschisa la ideea de adaptare. Nu ii impune o strategie pe care copilul nu o receptioneaza. Metoda ta de convingere cu graficul de recompense nu functioneaza? Afla ce il mentine motivat si include asta in schema. Copilul tau are o culoare preferata? Incearca sa-i cumpari lenjeria de corp in nuanta preferata.

5. Noua ta realitate

In afara de avantajele evidente - bani economisiti pe scutece, nasul tau scutit de mirosul scaunelor, exista si beneficii mari pentru copil. Odata instruit sa foloseasca singur toaleta, copilul dobandeste abilitati de auto-control, capata un nivel crescut de independenta si stima de sine si devine mai constient de societate.

In ciuda procesului mai putin placut de a trece de la scutece la olita si, mai tarziu, la toaleta, argumentele pro ale utilizarii olitei depasesc cu mult argumentele contra.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Olita bebelusi Invatarea la olita Cum inveti copilul la olita

Articole recomandate

Citeste si despre