Cand bebelusul tau incepe sa mearga! Primii pasi!

/ / Modificat: 2017-06-23
Cand bebelusul tau incepe sa mearga! Primii pasi!

Unul dintre cele mai importante momente din viata ta si a copilului tau este acela in care el face primii pasi. L-ai vazut crescand de la o zi la alta, ai trait din plin clipa cand a inceput sa manance diversificat, i-ai urmarit evolutia primilor dinti, te-ai bucurat la primele onomatopee si cuvinte scurte pe care le-a rostit, la miscarile stangace cu care a-nceput sa apuce jucariile si acum esti nerabdatoare sa il vezi in picioare, deplasandu-se singur.

primii-pasi-bebe

Acest lucru se intampla de regula la scurt timp dupa ce copiii implinesc un an. Unii sunt mai precoce, iar la altii dureaza cateva luni bune pana sa-si faca curaj pentru primii pasi, cert este ca independenta de a se deplasa singuri le dezvaluie copiilor o lume cu totul noua si totodata reprezinta momentul in care se elibereaza de eticheta de "bebelusi".

Asta nu inseamna ca vei putea fi si tu mai independenta. Dimpotriva, este cu atat mai solicitanta aceasta perioada, iar el are chiar mai multa nevoie de tine decat inainte.

Iata tot ce trebuie sa stii despre primii pasi ai copilului tau!

Se va obisnui treptat cu deplasarile

Niciun copil nu se ridica brusc din pozitiile obisnuite de bebelus si incepe sa mearga, ca si cum ar fi stapanit locomotia dintotdeauna. Perioada premergatoare primilor sai pasi independenti ar putea sa nu fie foarte amuzanta pentru tine, cu atat mai mult cu cat coincide cu o perioada in care s-ar putea trezi de mai multe ori pe noapte.

Nu lasa aceasta rutina sa te frustreze, deoarece lucrurile isi vor intra din nou in normal in scurt timp. Este posibil sa fii mai obosita, dar gandeste-te la lucrul maret pe care il va face in curand: va reusi sa se deplaseze fara ajutorul tau, al celor din jur, al hamurilor si al premergatoarelor.

Noptile nedormite ar trebui sa merite efortul, daca te gandesti la satisfactii. O alta schimbare care te-ar putea marca in aceasta perioada este nevoia lui sporita de a primi atentie; nu te supara daca micutul tau te va striga de fiecare data cand te indepartezi putin de el, este foarte normal sa aiba un sentiment sporit de nesiguranta inainte de a incepe sa mearga.

In plus, isi doreste la fel de mult ca tine sa fie pe picioarele lui, iar dorinta de a-si atinge acest scop si de a-si castiga intependenta il poate face sa devina mai agitat si mai galagios.

Fii pregatita pentru clipa cea mare

Felul in care merge copilul tau iti va dezvalui foarte multe lucruri legate de personalitatea lui. Daca ezita si este foarte precaut, de exemplu, ar putea indica faptul ca este putin timid, perfectionist sau ca se teme adesea sa nu-i dezamageasca pe cei din jur.

Daca merge agitat si haotic, s-ar putea sa ai parte de un copil nerabdator, incapatanat sau foarte hotarat si ambitios. Indiferent de situatie, trebuie sa stii ca, odata pornit la drum, nu se va mai opri.

Bucuria reusitei va fi imensa atat pentru el, cat si pentru tine. La scurt timp dupa ce a facut primii pasi, va incepe sa prinda viteza si te va tine in priza continuu, iar tu nu ai decat sa-i faci fata si sa tii pasul cu el.

De aici incolo, veti avea parte de tot felul de momente antrenate si emotionante. Vei fi fascinata de felul in care reactioneaza de fiecare data cand cucereste un nou teritoriu, o noua suprafata cu a carei textura nu este obisnuit.

Mersul prin casa difera de cel de afara, cu atat mai mult cu cat va avea de-a face cu atat de multe medii noi, de la asfalt la iarba si la parcele de pamant umezit sau zapada.

Si pentru ca este atat de solicitant totul, dar si pentru ca sanatatea si dezvoltarea armonioasa a copilului tau sunt extrem de importante, din momentul in care acesta incepe sa mearga va trebui sa acorzi o atentie sporita incaltarilor sale.

Exista branduri recunoscute pe plan mondial pentru realizarea incaltarilor pentru copii realizate in conformitate cu nevoile lor ortopedice.

Acestea vor tine piciorul intr-o pozitie naturala, fireasca si nu vor afecta dezvoltarea sau pozitia coloanei vertebrale, care este intr-o etapa destul de sensibila in perioada primilor pasi.

Tu cum te-ai pregatit pentru primii pasi ai bebelusului tau? Ce masuri de precautie ai luat? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Primii pasi ai copilului Primii pasi

Articole recomandate

Citeste si despre