Bebelusul nu merge deloc in picioare, ce e de facut?

/ / Modificat: 2013-12-06
Bebelusul nu merge deloc in picioare, ce e de facut?

Varsta de la care bebelusul da semne ca incepe sa mearga in picioare variaza de la un copil la altul. Totusi, daca observi ca micutul tau continua sa se tarasca sau sa mearga de-a busilea chiar si la varsta de 18 luni, fara a da niciun semn ca poate sa faca primii pasi, atunci este cazul sa apelezi la un medic.

Majoritatea specialistilor spun ca mamele intra in panica fara motiv cand vine vorba de primii pasi ai copilului lor. Daca un bebelus nu merge pana la varsta de 18 luni este un lucru neobisnuit, dar nu neaparat patologic sau problematic.

Care sunt cauzele pentru care bebelusul nu poate merge?

Daca un bebelus este dezvoltat normal din punct de vedere fizic, dar are probleme in a-si mentine echilibrul si a face primii pasi, exista cateva cauze care ar putea conduce la aparitia acestei dificultati locomotorii:

  • poate nu l-ai incurajat suficient de-a lungul timpului pentru a face asta sau nu i-ai oferit prilejul sa isi dezvolte abilitatea de a merge (prin jocuri, prin a-l tine de manute si de spate inca de mic si a-i lasa libertatea sa miste picioarele incercand sa faca pasi etc.);
  • factori de mediu si familiali;
  • obisnuinta indelungata in marsupiu, carucior sau scaun de masina ii ingreuneaza bebelusului capacitatea de a merge;
  • hipotonia – copilul tau ar putea suferi de aceasta conditie medicala, care nu este considerata o boala (muschii exercita anumite tensiuni atunci cand sunt pusi in miscare; orice scadere a acestei tensiuni dezvoltate la nivel muscular se defineste ca fiind hipotonie.);
  • hipertonie – opus la polul hipotoniei copilul tau s-ar putea confrunta cu hipertonie (exagerare permanenta a tonusului muscular, de origine neurologica);
  • intarzierea capacitatii de a merge la bebelusi ar putea fi determinata si de o intarziere in dezvoltare, cum ar retardul mental;

Ce recomanda medicul?

Observarea acestor probleme la bebelusul tau trebuie sa fie urmata imediat de o vizita la medic. Acesta il va supune pe bebelus mai multor investigatii:

  • examen clinic;
  • exmanen neurologic;
  • testarea reflexelor genunchilor, a flexibilitatii articulatiilor si musculaturii, capacitatii de miscare etc.

O intrziere in capacitatea de a merge este asociata adesea si cu alte probleme cu care s-a confruntat bebelusul. Acesta probabil ca a manifestat o dificultate si o oarecare intarziere si in capacitatea de a sta in sezut sau de a se tari de colo pana colo. Medicul va examina copilul si in acest context al altor capacitati locomotorii si te va intreba despre evolutia lui in ceea ce priveste aceste deprinderi de-a lungul evolutiei lui.

Acesta te poate intreba daca in decursul timpului copilul:

  • a reusit sa isi tina capul drept singurel;
  • s-a rostogolit;
  • s-a tarat prin casa;
  • s-a ridicat singur in fundulet;
  • s-a apucat de diverse piese de mobilier pentru a se ridica in picioare;
  • a mers de-a busilea.

In multe cazuri nu se depisteaza o cauza patologica a intarzierii mersului la bebelusi si acest lucru nu ii mira pe medici. Acesta ii poate sfatui pe parinti sa il implice pe micut in anumite activitati si jocuri care sa ii stimuleze capacitatea de miscare si dezvoltare a musculaturii. Dupa un timp se revine la un nou control pentru a se constata daca bebelusul a progresat din acest punct de vedere.

Daca medicul diagnosticheaza o cauza fizica care pune bariere in calea mersului la bebelus, atunci se va incerca corectarea ei, o posibila recomandare fiind fizioterapia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus mers picioare Mers bebelus Mersul la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre