8 lucruri despre creierul bebelusilor pe care parintii trebuie sa le stie

/ / Modificat: 2011-10-28
8 lucruri despre creierul bebelusilor pe care parintii trebuie sa le stie

Creierul bebelusilor este o enigma pentru parinti. El este inca un mister si pentru multi oameni de stiinta, daramite pentru parinti. Chiar daca nu inteleg foarte bine ce se intampla in capsorul lor mic cand ganguresc, cand se holbeaza la un obiect sau cand dau din manute si picioruse de parca ar face gimnastica, parintii nu renunta la curiozitatea de a afla tot ce pot despre dezvoltarea intelectuala a bebelusului.

Afla 8 lucruri despre creier pe care orice parinte ar trebui sa le stie pentru o mai buna intelegere a bebelusului!

1. Toti copiii sunt nascuti mai devreme decat ar trebui

Cel putin mai devreme decat ar trebui in ceea ce priveste dezvoltarea creierului, spun specialistii. Acestia sunt nascuti la maxim 42 de saptamani din cauza limitelor pe care le impune bazinul unei femei. Creierul unui nou-nascut este doar la un sfert din marimea totala a creierului unui adult. Multi medici considera primele 3 luni de viata ca fiind de fapt al 4-lea trimestru de sarcina. In acest timp creierul se dezvolta suficient de mult pentru ca bebelusul sa devina o fiinta sociala si sa se adapteze mai usor mediului inconjurator.

2. Vorbele parintilor ajuta la cresterea creierului copilului

Se pare ca raspunsurile si vorbele pe care parintii le adreseaza unui bebelus contribuie la dezvoltarea creierului acestuia. Cortexul prefrontal al unui nou-nascut – partea din creier care se ocupa cu controlul impulsurilor – nu este suficient dezvoltat astfel ca, eforturile de a a-i disciplina sau frica de a nu-i rasfata este nejustificata la aceasta varsta. Asadar, este recomandat sa ii vorbesti cat mai mult, sa te joci cu el si sa ii citesti inca de la nastere!

3. Grimasele si sunetele sunt esentiale in dezvoltarea creierului


Atunci cand bebelusii imita expresiile faciale ale parintilor ei "copiaza" sau preiau si emotia de asemenea. Aceasta ii ajuta pe copii sa consolideze bazele comunicarii emotionale a copiilor.

Preschimbarea vocii sau adresarea pentru bebelusi reprezinta un alt aspect esential in dezvoltarea lui. Muzicalitatea, structura si tonalitatea in care i te adresezi ajuta la dezvoltarea functiilor cognitive, in special la dezvoltarea limbajului copilului.

4. Creierul copiilor creste rapid si se dezvolta pe toata durata vietii

Dupa nastere, creierul creste extrem de rapid, astfel ca inainte de a implini 1 an, copilul are deja creierul dezvoltat in proportie de 60% din totalul dimensiunii lui. Pana la gradinita, creierul copilului atinge dimensiunea maxima, dar nu este complet dezvoltat decat atunci cand copilul ajunge la 20 de ani. Totusi, specialistii sustin ca acesta este in continua schimbare si dupa aceea, in bine sau in rau, in functie de factorii care il influenteaza.


5. DVD-urile sau CD-urile educationale sunt inutile in dezvoltarea creierului

Multi parinti adera acestui trend de a dezvolta inteligenta copilului prin diverse DVD-uri sau CD-uri create in acest scop.. Specialistii sustin ca acestea sunt inutile. Bebelusii impart lumea in lucruri care le raspund si lucruri care nu le raspund. Iar cele care nu le raspund, ca acestea, nu reusesc sa ii invete nimic. Astfel ca, daca vrei sa iti ajuti bebelusul sa fie inteligent, cel mai indicat este sa vorbesti tot timpul cu el, sa ii raspunzi la gangureli sau balbaieli si sa te joci cu el. Acestea sunt cele care contribuie la dezvoltarea intelectuala a micutului.

6. Creierul bebelusilor poate fi suprasolicitat usor

Bebelusii sunt intr-adevar dornici de a sta la tine in brate toata ziua, iar unii dintre ei chiar par sa nu se mai sature de gangureala si de joaca. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii faci pe plac zi si noapte. Bebelusii au o putere de concentrare extrem de scazuta si poti fi cu usurinta suprastimulati. Ei au nevoie de momente de relaxare si odihna in primele luni de viata mai mult ca oricand.

7. Bebelusii au nevoie si de alte persoane in preajma decat parintii

Desi majoritartea specialistilor incurajeaza peste masura relatia parinti-copil, ei sustin ca petrecerea timpului copilului cu alt ingrijitor decat unul dintre parinti – bunici, bona, ruda, prieten – ajuta bebelusul sa invete diverse expresii faciale si ii ajuta sa isi extinda mai multe abilitati si ii hraneste intelectul si il lucreaza mai mult.

8. Fiecare bebelus se naste cu 100 miliarde de neuroni

Aceste 100 de miliarde de neuroni sunt toti neuronii pe care ii poate avea un om in toata viata lui. Unii oameni mai dezvolta o mica parte pe parcursul vietii, dar acestea sunt cazuri exceptionale. Neuronii comunica si interactioneaza intre ei prin sinapse. Acestea formeaza sistemele care ajuta la functionarea deverselor parti din creier.

Pana la varsta de 8 luni bebelusul poate avea mai mult de 1000 de trilioane de sinapse. Acestea insa nu raman invariabile. Ele functioneaza pe principiul "foloseste-le sau le vei pierde". Pentru a pastra cat mai multe dintre ele, esentiale in dezvoltarea intelectuala, copiii trebuie stimulati zilnic, prin diverse activitati. Pana la varsta de 10 ani, copiii pierd aproape jumatate din ele, ramanand cu aproximativ 500 de trilioane, care se vor pastra pana la maturitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Creier bebelusi Dezvoltare creier bebelusi Dezvoltare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre