10 lucruri uimitoare despre nou-nascuti!

/ / Modificat: 2016-03-30
10 lucruri uimitoare despre nou-nascuti!

Primele luni din viata bebelusilor sunt fascinante, mai ales atunci cand tocmai ai devenit mama pentru prima oara. Totul este atat de nou pentru tine, incat nu stii de ce sa te minunezi mai intai. Mogaldeata pe care ai adus-o acasa e atat de mica si de dragalasa, incat iti vine sa o saruti continuu.

Inca nu stii ce sa ii faci atunci cand plange si nici cum sa depistezi cauzele care ii aduc lacrimile, insa ti se pare o fiinta atat de mica si de neajutorata, incat ai face orice s-o stii fericita. Nu poti sa nu te bucuri de fiecare gest marunt, de fiecare grimasa, de fiecare sunet pe care il scoate.

Totul ce se intampla cu un nou-nascut este uimitor si interesant. Iata doar 10 dintre aceste lucruri care te vor face sa te minunezi!

1. Bebelusii vad perfect

Contrar miturilor vehiculate pe seama vederii lor nedezvoltate, bebelusii ar vedea, de fapt, foarte bine, daca si creierul lor ar fi suficient de dezvoltat in acest stadiu. Asta inseamna ca nu ochii sunt o problema, ci ca abilitatea lor de a percepe este inca in plina dezvoltare.

2. Nou-nascutii nu plang

Chiar daca ti se pare ca plang tot timpul, nou-nascutii nu plang niciodata. Felul in care isi manifesta nemultumirea sau iti semnaleaza anumite stari de disconfort este tipatul. Acesta nu este insa niciodata insotit de lacrimi pana la varsta de 1-3 luni.

3. Bebelusii se pot deplasa

Chiar daca pare incredibil, nou-nascutii pot sa se tarasca chiar imediat dupa nastere. In acest sens au fost deja facute experimente, iar unul dintre ele este de-a dreptul induiosator: oamenii de stiinta au asezat un nou-nascut in dreptul abdomenului mamei sale si, in mai putin de o ora, acesta si-a croit drumul pentru a ajunge la sanul ei.

4. Sugarii stiu sa si inoate

Asta nu inseamna ca iti poti baga bebelusul in prima piscina care iti iese in cale, insa trebuie sa stii ca pana la varsta de 4-6 luni acestia inca isi pastreaza reflexul de a inota. Isi misca bratele si picioarele atunci cand sunt asezati in apa cu burtica in jos si imita perfect miscarile de inot. Oricat ti s-ar parea de dragut, trebuie sa stii insa ca nu e sanatos sa ii suprasoliciti in acest fel si sa ii supui la antrenamente zilnice sau care dureaza mai mult de cateva minute.

5. La nastere, oamenii au mai multe oase

Atunci cand ne nastem, in corpul nostru exista 270 de oase. Pe masura ce ne dezvoltam si ne maturizam, acestea incep sa se sudeze, astfel ca in viata adulta ajungem la un numar de doar 206 oase.

6. Bebelusii nu au rotule

Desi au 270 de oase, nou-nascutilor le lipsesc rotulele. Astfel, ei se pot tari in voie fara sa isi raneasca genunchii, care in primele luni de viata sunt formati dintr-un tesut cartilaginos.

7. Sunt insemnati

Poate ca semnele din nastere ti se par o raritate, insa adevarul este ca o treime din populatie are asa ceva pe corp. Unul din 3 copii se naste cu un semn distinctiv, nu-i asa ca este grozav?

8. Cresc incredibil de repede

Nou-nascutii cresc atat de repede, incat dupa primele 5 luni de viata greutatea lor este dubla fata de cea pe care o aveau la nastere. Pe de alta parte, isi si petrec destul de mult timp mancand in aceasta perioada, asa ca nu e de mirare ca evolueaza intr-un ritm atat de alert.

9. Zambetele lor nu sunt chiar zambete

Oricat de adorabil ti s-ar parea sa-ti vezi copilul zambind si sa crezi ca veselia lui are legatura cu tine si cu dragostea pe care v-o purtati reciproc, trebuie sa stii ca, cel putin pana la varsta de o luna, bebelusii nu zambesc cu adevarat. Mimica lor seamana cu cea a unor zambete, insa adevarul este ca cele mai multe dintre aceste schimonoseli sunt cauzate de gazele stomacale cu care se lupta micutii.

10. Bebelusii isi recunosc mamele

Am spus deja ca vederea lor nu are nici o problema, ci felul in care o percep, pana cand creierul incepe sa se dezvolte, este diferit fata de cel al adultilor. In ciuda imaginilor distorsionate de care au parte nou-nascutii, acestia sunt capabili sa isi recunoasca mamele imediat ce le vad. Nu degeaba se spune despre legatura dintre o mama si copilul ei ca este fantastica si imbatabila.

Ce lucru inedit te-a impresionat la bebelusul tau? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Curiozitati copii

Articole recomandate

Citeste si despre